Снимките на новия български филм 'Чума' свършват тази нощ

Премиерата на лентата по сценарий на Боян Биолчев се очаква през пролетта

OFFNews 14 юли 2022 в 15:20 3703 0

Иван Владимиров

Снимка Никола Ончев

Режисьорът на "Чума" Иван Владимиров

Евелина Бибова е само на 16 години, но вече е доказала, че любовта побеждава всичко, дори страха от смъртта и инстинкта за самосъхранение у човека. Поне така твърди проф. Боян Биолчев, който е сценарист на новия български игрален филм "Чума". Снимките му приключват тази нощ, а Евелина дебютира в ролята на влюбената Елица. 

Неин свекър в лентата е Свежен Младенов("LOVE.NET", "Вездесъщият", сериалите "Откраднат живот", "Лъжите в нас", "Порталът" и др.), а екранната й майка - Людмила Сланева, вече й обещава да я вземе със себе си на морето, където й предстои да играе моноспектала си  "Джими с бялата фланелка". 

Филмът е продуциран от Мирамар филм, режисьор е Иван Владимиров. Заснет е за 25 дни в района на село Каменица, няколко снимачни дни са в Ню Бояна Студиос, осъществени с подкрепата на Ню Бояна и наградата „Дани Лернер“, която Мирамар филм получи като носител на „Златна роза“ за филма „Вездесъщият“(реж. Илиан Джевелеков). 

Камили, коне и магарета участват в "Чума". "За животните с любов" също свързва Евелина Бибова и Людмила Сланева - "много ги обичам", признава дебютантката, "само пипни ушите на магаретата, толкова са меки", съветва я "майка" й на снимачната площадка. 

На римския декор в киноцентъра беше пресъздаден пищен кервансарай, „някъде в пределите на Османската империя“. Това е една от началните сцени във филма, в която Чорбаджи Юрдан (Свежен Младенов) и синът му Йоно (Матей Мичев) се завръщат от Божи гроб. В родните земи обаче те заварват върлуваща чума, която преобръща живота им. 

Сценарият на проф. Боян Биолчев е вдъхновен от разказа на Йордан Йовков „През чумавото“ и въпреки налагащата се асоциация с COVID пандемията, е писан преди началото на заразата с коронавирус по света и у нас. 

Действието се развива в началото на 19 век. Младият Матей Мичев прекарва доста часове на гърба на коня, докато стигне чумав да любимата си Елица(Бибова). Той определя участието си в "Чума" като сбъдната мечта. Завършил е първа година актьорско майсторство в НАТФИЗ и явно името му ще се чува доста в бъдеще. 

С поддържащи роли във филма участват освен Людмила Сланева – майката на Елица и някогашна любима на Юрдан, Добрин Досев – в ролята на отец Матей, побратим на Юрдан, Велислав Павлов – като злосторник, Любомир Бъчваров – Старейшина на селото и Станислав Пеев – приказливия каруцар, надарен с природна хитрост. 

Снимките се отлагат за повече от година заради административни забавяния вследствие на новия закон за киното, сега филмът се реализира в условия на хвърчащи цени и несигурност, които екипът компенсира с големи усилия и отдаденост към проекта. Екипът на художниците Георги Димитров и Владимир Шишков възстановява полуразрушени къщи, за да създаде декора за дома на Чорбаджи Юрдан, селска кръчма, манастир и др.

Във филма има не малко каскади, истински пожар и масови сцени с много статисти. 

„Чума“ е подкрепен от Национален филмов център. Режисьорът Иван Владимиров за последния си филм „Сцени от живота на една актриса“ печели наградите за сценарий и режисура на фестивала „Златна роза“ във Варна. 

Кинопремиерата на „Чума“ се очаква в първата половина на 2023 г. 

"Мирамар филм", основана през 2001 г. от Илиян Джевелеков, Матей Константинов и Георги Димитров. Два пъти получава голямата награда "Златна роза", а "Вездесъщият" е българското предложение за "Оскар" през 2018 г. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!