"Съществува опасност от размиване на националните ни ценности"

OFFNews 12 декември 2015 в 17:08 4073 2

Снимка Булфото.

Боил Банов.

"Глобализацията, пред която всички сме изправени, поставя пред всеки народ предизвикателството и стимула за съхраняване на идентичността, тъй като съществува реална опасност от размиване на националните, регионалните и местните специфики, застрашаване на многообразието на езиците и културите. А това може да доведе до размиване на нашите ценности в едно унифициращо се конфекционно мислене".

Това заяви зам.-министърът на културата Боил Банов по време на откриването на двудневия международен форум, посветен на 70-годишнината от създаването на ЮНЕСКО, който се провежда в София.

В тази връзка той коментира, че основна цел на Министерството на културата на България е опазването на културните и историческите ни паметници - стари и нови. Според него догодина ще се проведе попълване на "националната ни представителна листа на елементите на нематериалното културно наследство", което ще е добър повод за популяризиране на уникалните ни традиции и техните носители.

Също така ще бъдат направени крачки в посока визуализиране на българския национален регистър и ще се проведат някои от най-големите ни фолклорни събори.

На откриването, разбира се, присъства и генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова, която насочи вниманието към световното опазване на материалното и нематериално културно наследство.

"За цивилизоваността на една нация съдим не само по степента на икономическото й развитие, но и по богатството на нейната култура. Живото културно наследство е израз на нашето развиване и начинът, по който формираме нашите духовност и бит. То е връзката между миналото, настоящето и бъдещето, и основата, върху която се гради уважението между общностите. Културата, образованието и науката са онази мека сила, с която можем да преборим омразата и разрушението", изрече тя.

Двудневният форум ще продължи днес и утре и е на тема „Приносът на държавите от Югоизточна Европа за разпространение и прилагане на конвенцията на ЮНЕСКО за опазване на нематериалното културно наследство от 2003 г.”.

С него приключват поредицата от инициативи, организирани през тази година по повод на 70-годишния юбилей на световната организация. Във форума ще вземат участие представители на Бюрото на ЮНЕСКО за култура – БРЕСЧЕ, експерти от страните от Югоизточна Европа, учени от България, дипломати.

По-рано днес Бокова и Йорданка Фандъкова станаха политик на 2015 г. в традиционната класация на "Дарик" радио.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!