"Няма нужда терористи да рушат историята ни, имаме си държава за това"

OFFNews 22 ноември 2015 в 18:30 9861 5

Проф. Диана Гергова.

"Ние нямаме нужда от “Ислямска държава“, защото имаме вътрешни свои разрушители на нашата история, които я преиначават", заяви пред БНР изтъкнатият археолог проф. Диана Гергова във връзка с промените в Закона за културното наследство, които ще отнемат властта на експертите от Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) и ще я връчат в ръцете на местната администрация във всеки район.

Според нея поправките в закона са неудачни и са крачка в посока унищожаването на професионалните структури, които трябва да определят съдбата на паметниците на културата в България.

Тя посочи, че законът у нас поставя мнението на специалистите в областта под контрола на общинските администрации, които могат да пренебрегват решенията на професионалистите, тъй като "те са тези, които правят проектите и които кандидатстват, както и тези, които получават средствата".

Министерството на културата през всичките години е положило усилия НИНКН чрез съкращения да бъде сведен до своя минимум на функционалност и да не може да работи както трябва, а сега съвсем се ликвидира като жизненоважен орган.

"Без значение какви бяха становищата на неговите експерти – правилни или не – те по всяко време можеха да бъдат пренебрегнати и зачеркнати от министъра на културата и неговата администрация", казва тя.

Промените само ще засилят това и ще доведат до още по-голяма корупция на местно ниво, което ще унищожи безвъзвратно културното ни наследство, тъй като в проектите са замесени интересите на големите строителни компании.

Гергова допълни, че тази тенденция си има идеолог, който стои зад всичко, и това е Божидар Димитров, който е последовател на разкрасяването, дострояването и разрушаването на историческото ни и културно наследство.

Въпреки че поправките в закона не са внесени от МК, а от депутатите на ГЕРБ и Реформаторския блок, "някои от заместниците на Рашидов играят един танц с Божидар Димитров" и са съгласни с него. Гергова остава потресена как комисията по култура в парламента от месеци не забелязва възраженията на огромен брой специалисти от всякакви области и от цялата страна, които са против готвените промени, както и от пренебрегването на общественото мнение, което е против действията на държавата.

Цялото интервю чуйте тук.

Проф. Диана Гергова е сред най-известните и уважавани археолози у нас, специалист по тракийска история. Работи към Националния археологически институт с музей при БАН и преподава в Държавния университет в Полша. Тя членува в множество национални и международни организации, сред които националния комитет на ИКОМОС към ЮНЕСКО и Научния комитет по погребална археология - Браила. През 2001 г. е наградена с отличието "Жена на годината" за областта на археологията и бизнеса от Американският биографичен институт. Написала е редица книги и над 200 научни статии.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови