Държавата подписа смъртната присъда на паметниците на културата

ОFFNews Последна промяна на 19 ноември 2015 в 22:39 54034 14

Снимка БГНЕС

"Къщата с ягодите".

Днес по време на своето редовно заседание парламентарната комисия по култура и медии е решила да премахне Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) като задължителен орган, който да трябва да одобри събарянията, ремонтите и всякакви други намеси по сградите, обявени за паметници на културата, предаде "Дневник".

Това е станало с приемане на първо четене на поправка в Закона за културното наследство, внесена от депутати, водени от ГЕРБ и РБ.

Промените гласят, че вече всяка община ще може да използва експерти, назначени на щат от нея, които да дават необходимата оценка при инвестиционни намерения и намеса при даден паметник на културата - тоест дали и как той да бъде ремонтиран, достроен или направо съборен.

Ако по даден проект няма становище, това ще се взема за "мълчаливо съгласие", точно както при "Къщата с ягодите", за която се появиха слухове, че собственикът Валентин Златев иска да събори и изгради наново в същия вид. 

Децентрализацията на властта над паметниците на културата и прескачането на специалистите от НИНКН като контролен орган е нещо, за което Министерството на културата отдавна се бори, намесвайки се в различни корупционни скандали за разрушаване и съсипване на безценни паметници на културата.

Сега възможността на всяка община сама да одобрява проекти, които биха ѝ донесли милиони левове от европроекти и частни инвестиции, създава ужасяваща перспектива пред архитектурното ни наследство и предпоставката за корупция в цялата страна.

Преди време главен експерт арх. Яна Топалова от НИНКН беше уволнена, след като даде интервю за OFFNews, осъждащо действията на Вежди Рашидов, които директно прескачат становища на института, които забраняват строежи. Тогава тя сподели, че експертите, които навремето са били хиляди, сега са под 50 души, които обаче се грижат за хиляди обекти из цялата страна. 

Заради това те са пренатоварени, а на всичкото отгоре и саботирани от Министерството на културата, които се стремят да ги премахнат. Нещо, което практически се случва в момента с поправките в закона. 

Зад идеята за прескачането на НИНКН и даването на повече власт на общините застана Божидар Димитров. Той предложи Юлий Фърков, който е автор на скандалния проект за реставрация на Ларгото, и Пламен Цанев, автор на плана за построяване на дворец на Трапезица в Търново, да станат именно част от оценяващите проектите в общините.

"Това, ако стане, ще улесни много работата върху, да го речем, реставрацията, възстановяването на паметниците на културно-историческото наследство, която сега недопустимо се забавя," коментира той, цитиран от "Дневник".

Иронично, единствените, според които решението ще донесе заплаха от местен лобизъм, корупция, самоуправство и унищожаване на паметниците на културата - са представителите на БСП, които са се въздържали да гласуват.

Сега парламентът до 3 седмици ще трябва да гласува с "да" или "не" за поправките в ЗКН.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22.11 2015 в 20:21

Прост пример - възрожденските къщи. Много инвеститори имат мераци да ги превърнат в хотели, механи и пр. За целта, обаче, се налагат редица преустройства (често дори преизграждане), което до сега бе ако не невъзможно, то поне скъпоплатено удоволствие! Сега става лесно! Има и много сгради, чието разположение в апетитни имоти е неприемливо за инвеститорите, които виждат на тяхно място я МОЛ, я кръчма, я офис сграда... И да се спрем все пак и на най-малоумната проява на Министерството на "културата" - "реставрациите" на археологически обекти!? Да, има пари по европроекти, да - създават се работни места и т.н. НО това, което се прави не е реставрация, а бутафоризация!!! Виждал съм обект "реставриран визуално добре", нищо, че 2/3 от сградите са от различни строителни периоди на обекта?!

21.11 2015 в 14:18

Това същото НИПК, което през 2007 разрешава деможтажа на най- грандиозният етнофрафски паметник на културното наследство на България и преместването му в частен имот? Същите подлоги, които през 2010 дори "не са разбрали", че комплексът вече е демонтиран? Същите които са си сложили подписите и под събарянето на Къщата с ягодите? И ще бъдат закрити? Ура!

21.11 2015 в 09:37

Това учреждение отдавна трябваше да бъде премахнато. Както и други, създадени по съветски модел. Целта му беше да прикрива следите на корупцията.

21.11 2015 в 05:35

това, че живеете на едно място с толкова много хора, ви превръща в съучастници. грижата за околната среда, културните паметници, историческото наследство и необходимостта да се предаде нещо на поколенията са излишни, когато съжителствате основно с добитък. а точно това е останало в софия. този град е мъртъв много отдавна, още от средата на 90-те години, просто чак сега повечето хора развиват "естетическо" чувство и надигат глас. каквото било-било, софия е най-долнопробната кочина и няма да става по-красива, нито пък по-малко пренаселена, нито пък средностатистически по-умна. и това се случва навсякъде по света, защото хората са проказа.

20.11 2015 в 16:32

Някой да инициира поне подписка? Не знам как, иначе бих го направила.

20.11 2015 в 15:55

Тук не е нужно да идва ислямска държава да събаря паметници на културата. Тия за 25 години така и разказаха играта на тази държава че направо не знам да ли ще се намери армия, която да направи такива поразии и разграбване.

20.11 2015 в 11:04

"Сега парламентът до 3 седмици ще трябва да гласува с "да" или "не" за поправките в ЗКН."

Мисля, че сега е времето всяка културна организация да прати писмо със становище в парламента преди гласуването на тази промяна!

20.11 2015 в 10:23

У-ЖАААААС! У-ЖААААААААААААС! ТОВА Е УЖААААААААААААААС!

ДО-ВИЖ-ДА-НЕЕЕЕЕЕЕ!

20.11 2015 в 01:17

Ninkn otdavna ne raboti, toi e hranilka za nomenklaturni chinovnici,vreme e da go zakrivat! Kakvo naptavi ninkn za muzeia yavorov, za zaharna fabrika, za kastata na fingov?? Nissto!

20.11 2015 в 00:45

Сякаш живея във филм на ужасите...