Класиците от Hadlaub trio Zurich гостуват в НДК (програма)

ОFFNews 19 май 2015 в 18:56 1943 0

Hadlaub trio Zurich.

Виртуозите от триото Hadlaub trio Zurich ще очароват своите почитатели в НДК със специален камерен концерт в рамките на XX "Салон на изкуствата", който ще се проведе на 20 май от 19:00 часа в зала 6 на Двореца. 

Флейтистът проф. Филип Юндт, кларинетистът Фабио ди Казола и пианистката Галина Врачева са включили в своята програма шедьоври на Брамс, Шуман, Мартен и др.

Триото носи името на първия голям средновековен легендарен трубадур от Цюрих - Йоханес Хадлауб, творил музика, текст и концертирал из цяла Европа.

Програма на концерта:

- Камий Сен-Санс - ТАРАНТЕЛА ОП. 6 ЗА ФЛЕЙТА, КЛАРИНЕТ И ПИАНО;
- Роберт Шуман: 
- ГОЛЯМА СОНАТА ЗА ЦИГУЛКА И ПИАНО ОП.121 (кларинетна версия от Фабио Ди Казола); 
- Ziemlich langsam. Lebhaft;
- Sehr lebhaft;
- Leise, einfach;
- Bewegt;

- Франк Мартен - БАЛАДА ЗА ФЛЕЙТА И ПИАНО (1939);
- Ейтор Вила - Лобос - ХОРУС № 2 ЗА ФЛЕЙТА И КЛАРИНЕТ;
- Галина Врачева - ОГЛЕДАЛНА ИМПРОВИЗАЦИЯ;
- Оливие Трюон - „НА ЛОВ” ЗА ФЛЕЙТА И КЛАРИНЕТ; 
- Галина Врачева - „НА ЛОВ” ЗА ФЛЕЙТА И КЛАРИНЕТ;
- Гийом Конесон - „ТЕХНО – ПАРАД” ЗА ФЛЕЙТА, КЛАРИНЕТ И ПИАНО;

За музикантите

Разнообразните програми, включващи световни премиери, спиращи дъха импровизации и изключителни аранжименти на богат репертоар песни и композиции за цигулка правят концертите на Филип Юндт много специални изживявания. Топлината на неговия тон в комбинация с динамичната му експресивност приковават публиката по целия свят. За последните десет години Юндт е обиколил Азия, Европа и Северна Америка.

Освен невероятен концертиращ музикант, Филип Юндт се занимава сериозно и с преподаване. От 2008 г. е професор по флейта във Ваймар, Германия, а студентите му не спират да печелят отличия по целия свят. Юндт води и майсторски класове в Гърция, Корея, САЩ, Израел. От 2012 г. е директор на Асоциацията на флейтистите в Корея. 

През 1990 г. на 23-годишна възраст, Фабио Ди Казола печели първа награда на Concours d'International Execution Musicale - най-престижният музикален конкурс в Женева. Оттогава единствено преди 18 години за последен път кларинетист получава тази награда. Този успех на Казола е последван от покани за участия в големи международни фестивали като Berliner Festspiele под диригетството на Клаудио Абадо, Evian под ръководството на Мстислав Ростропович и Lockenhaus - на Гидон Кремер. Фабио Ди Казола печели наградите Grand Prix Patek Philippe, Prix Suisse за съвременна музика и на Международния конкурс за съвременна музика в Стреза. През 1998 г. той е избран в Женева от журито и от публиката за „Музикант на годината на Швейцария".

Пианист, композитор и импровизатор с български корени, Галина Врачева принадлежи към малцината класически музиканти, които търсят неконвенциалния подход към традиционното пиано, за да запазят виталността и атрактивността на изпълненията на класическа музика в концертните зали. Водещият импулс на Врачева е да съхрани музиката жива и това е само една малка част от нейните големи усилия в тази посока. Всеки един от концертите й е ново творение, независимо дали импровизира каденца на концерт за пиано от Бетовен или създава рапсодия или фуга по спонтанно зададена от публиката тема.

Галина Врачева композира и свои творби на живо, на самата сцена. Тя е последовател на голяма традиция, като е особено отдадена на името и творчеството на Франц Лист, от когото най-силно се вдъхновява и учи.
Врачева получава своето образование в консерваториите на Москва, София и Мюнхен. Носител е на много първи награди от различни международни конкурси. Водила е майсторски класове по пиано и импровизации в Мюнхен, Берлин, Киев, Амстердам и Банкок. Гостуващ професор е в консерваторията в Лугано, Италия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!