Скандал в изкуството: Мащабна изложба с неавтентични творби изкривява историята на родния модернизъм

OFFNews Последна промяна на 12 юни 2019 в 19:10 9082 0

Снимка sliven.net

Доцент Ружа Маринска.

В средите на изкуството у нас назрява скандал, след като мащабна изложба в галерия "Структура" с около 100 творби, притежание на бизнесмена Николай Неделчев - чието дело е печалното туристическо лого на България за 1,4 милиона лева - се опитва да "преоткрие" историята на българския модернизъм, съобщава "Клуб Z".

Сред картините са и такива на Жорж Папазов, Николай Дюлгеров, Иван и Николай Абрашеви, Кирил Кръстев, Борис Елисеев, Сирак Скитник, Николай Райнов и др. Според бившата директорка на Националната художествена галерия и специалист по модернизма - доцент Ружа Маринска - голяма част от творбите обаче не са автентични.

Директорката на "Структура" Мария Василева (която е един от тримата организатори на изложбата) дори настоява творбите, които показват и които бяха определени като неавтентични от доц. Маринска, да се намират в националните музеи. Изложбата си поставя и амбициозната задача да разкрие за пръв път историята на модернизма у нас.

Според изкуствоведи, тези искания са нелепи, тъй като Националната галерия вече притежава техни творби, които са далеч по-представителни, а през последните 20-30 години е имало редица подробни и качествени изложби, занимаващи се именно с модернизма в България. Сега обаче една изложба с голямо лустро и претенции иска да се провъзгласи за първооткривателя на модернизма, а дори не показва автентично изкуство.


Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови