Откриха Пролетния базар на книгата с "Waka Waka" (снимки)

ОFFNews 19 май 2015 в 14:46 5106 0

Снимка Сергей Антонов/OFFNews

Децата от Средно специално училище за деца с увреден слух Проф. Д-Р Дечо Денев.

Ежедогният книжен Пролетен базар в Националния дворец на културата отвори врати за своите посетители и тази година, като ще може да бъде посетен до 24 май, неделя, включително.

Той беше открит от директора на НДК Мирослав Боршош, зам.-кмета на София Тодор Чобанов и зам.-министрите на културата и образованието Бони Петрунова и Ваня Кастрева, както и председателят на УС на Асоциация “Българска книга” Веселин Тодоров.

“Това са едни от най-хубавите дни в Двореца, когато тези огромни пространства се оказват тесни, защото са пълни с книги. В следващите дни хиляди хора навеждат поглед и четат книги. Панаирът на книгата е много важен момент за мен, защото виждам едни хора, които всеки ден, със своята работа, правят възможна българската култура - това са българските издатели. Те са вече не само наши партньори, а и приятели на Двореца”, заяви Боршош и ги аплодира.

Той също така напомни и думите на Августин Блажени, че е “Много хубаво да получиш подарък библиотека, но още по-хубаво е да можеш сам да си я направиш”.

Събитието беше съпътствано и от танцови изпълнения на българска народна музика и "Waka Waka" на Шакира от учениците от Средно специално училище за деца с увреден слух "Проф. Д-Р Дечо Денев".

Организаторите на книжния празник се похвалиха с рекордно участие - над 100 изложители ще представят изданията си на площ от 1000 кв. м на три етажа на НДК.

“Не може да има просперитет в една държава, в която знанието не е на висота. Не може да има мислещи и грамотни хора, ако няма творци и издатели, които да дадат шанс на българския дух", каза и Ваня Кастрева.

На Базара читателите ще може да се срещнат с над 50 родни и чужди автори по време на 60 събития. Пълната програма може да видите тук. На него също така ще може да се сдобият и с книги на по-ниски цени, стигащи до 50% намаления.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови