Българската анимация "Златната ябълка" с първо филмче (видео и снимки)

OFFNews 29 ноември 2016 в 18:19 14903 4

Тина Пакостина.

Българското „Студио Змей“ представи нов късометражен филм по бъдещия си сериал „Златната ябълка“ като подранил подарък за Коледа. 

Късометражното филмче се казва "Легенда за първия кукер" и може да го видите по-долу. Близо 2000 души гледаха филма на място в „Перото“ в НДК, а близо 200 хил. души са го видели в интернет. 

Сценарият е адаптация на няколко легенди, свързани с образа на чумата и победата на хората над нея, както и с елементи от ковашкия фолклор. В продължение на пет месеца по филма работят 28 души от България, Италия, Ирландия, Германия, Кипър и САЩ. Музиката е на младия композитор Георги Стрезов, а в записването ѝ участва оркестър от над 40 души. За основа на текста на самодивската песен е използвана народна песен от бургаския регион, предоставена от консултанта на проекта доц. д-р Вихра Баева.

Освен това българите съобщиха и няколко големи новини: те пускат тематичен магазин, книга, преговарят с големи европейски и американски компании за партньорство по проекта и всичко се движи със стабилна скорост.

“Студио Змей” съобщи и че отваря тематичен онлайн магазин, който ще зарадва феновете с тениски, постери, чаши, фигурки с героите и др. Всички средства от продажбите в магазина ще бъдат използвани за реализирането на сериала.

Предстои и премиера на книга по филма “Легенда за първия Кукер”, която ще бъде представена на 11 декември.

Наскоро „Златната ябълка“ беше избран да участва в един от най-големите медийни пазари за анимация в Европа – "Cartoon Forum", който се проведе в Тулуза, Франция. Пред препълнена зала с над 110 представители на световната анимационна индустрия авторът на сериала Димитър Петров и продуцентът Елена Рапонджиева представиха страната ни с проекта си и бяха удостоени с бурни овации. След презентацията “Студио Змей” получи покани за преговори с няколко от най-големите френски продуцентски компании, от световни телевизии, от един от най-големите канали за анимация в света, както и от един от най-успешните сайтове за дигитално разпространение.

“Студио Змей” планира да осъществи още една кампания за групово набиране на средства в "Kickstarter" през 2017 г. Целта е проектът да продължава дейността си и да разраства екипа си, докато текат международните преговори за дистрибуция и ко-продуцентство. С цел запазване на автономност и максимално придържане към оригиналната концепция за сериала екипът на „Златната ябълка“ ще опита да намери възможно най-голяма част от финансирането си в България с помощта на фенове, инвеститори и институции.

„Следващата стъпка за нас е свързана с най-често задавания въпрос от колегите ни в Тулуза - каква помощ получаваме от държавата си. Това ни предстои - да намерим институционалната подкрепа, която да легитимира студиото, проекта и България пред чуждестранните продуценти като добра бизнес среда за създаване на анимация. Пътят вече е ясен, но все още е нуждаем от помощ. „Златната ябълка“ е кауза – за първи път българските легенди и фолклор ще оживеят в модерна анимация, която ще бъде показвана в цял свят. Това ще ги направи по-достъпни за новото поколение и ще помогне за съхраняването им във времето“, сподели Димитър Петров.

Интервюто на OFFNews с Димитър Петров и Елена Рапонджиева може да прочетете тук.


Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13531

4

Traqn Savov

01.12 2016 в 18:03

много яко, кога да очакваме пълнометража

15509

3

Бухльо

01.12 2016 в 12:36

Красива работа! И има потенциал да разкаже за нашата култура по начин, който да се разбере и хареса от много хора.
Браво, дерзайте и успех!

16193

2

SC

29.11 2016 в 23:09

Прекрасно!
Дано работата с французите потръгне. Успех!