7 души се борят да станат директор на НГДЕК (списък)

ОFFNews 08 юли 2015 в 17:25 11944 0

Националната гимназия за древни езици и култури "Константин Кирил Философ".

Министерството на културата публикува списък на кандидатите за поста директор на Националната гимназия за древни езици и култури "Константин Кирил Философ".

Конкурсът ще се проведе на 15.07.2015 г. от 10:00 часа в сградата на Министерство на културата, залата на третия етаж.

Допуснатите до конкурса са:

1. Ваня Кирилова Николова; 
2. Надя Александрова Кюлафлиева; 
3. Анета Христова Иванова-Стоянчова;
4. Людмила Йорданова Дукова; 
5. Орлин Иванов Йорданов; 
6. Емилия Тодорова Карабоева; 
7. Мариела Стефанова Папазова.

МК не е одобрило двама желаещи - Гергана Тодорова Василева и Венцислав Георгиев Михайлов.

Мариела Папазова, която е под номер 7, изпълнява временно длъжността на директор на училището вече 3 години. Орлин Йорданов, Ваня Николова, Надя Кюлафлиева и Емилия Карабоева в момента са преподаватели в Класическата гимназия. Анета Христова Иванова-Стоянчова е бивш преподавател по Литература в училището.

Новият директор на Класическата гимназия трябва да бъде избран най-късно до 8 август, а мандатът му е 4-годишен.

Кандидатите трябва да са висшисти със степен бакалавър или магистър и да са завършили специалност от профилиращите за гимназията в професионалните направления "Филология", "История", "Философия" или "Религия и теология". Те трябва да имат поне 3 г. учителски стаж, да не са осъждани или лишавани от свобода с влязла в сила присъда за умишлено престъпление, да не страдат от заболявания, които биха могли да застрашат живота или здравето на учениците, определени в наредба на Министерството на образованието, да не са били уволнявани през последната година.

Всеки кандидат трябва да представи концепция за развитието на гимназията за следващите 4 г., в обем не повече от 5 страници, в 7 екземпляра. Концепцията трябва да съдържа стратегия за развитие на училището с подробен план за първата година, пише в обявата. Според текста й в концепцията трябва да има още анализ и оценка на проблемите и възможностите за тяхното решаване и перспективите за развитие, възможностите за набиране на допълнителни средства за училището и за поддържане на материалната база.

Повече от две години между Класическата гимназия и Министерството на културата се води "битка" за това къде да се помещава училището. И родители, и учители, а дори и ученици са разделени на два лагера. Едните искат НГДЕК да остане в сградата в покрайнините на София, в кв. "Модерно предградие", ул. "Баба", която е ремонтирана по европейски проект. Другите настояват елитната гимназия да остане в сградата на 13 училище (намиращо се близо до Женския пазар) с мотива, че мястото на елитната гимназия е в центъра на София. Министерството иска връщане на училището в "Модерно предградие", за да не се налага да връща вложените средства в ремонта.

НГДЕК беше преместена в сградата на закритото 13 училище временно заради ремонта на ул. "Баба". Скандалите доведоха до напускането на много учители и до трагичната кончина на един от тях. Преподавателят по немски Бойко Атанасов издъхна по време на среща с родители след разговори в Министерството на културата.

В момента учебният процес на НГДЕК се провежда в сградата на ул. "Баба" в "Модерно предградие", а изборът на нов директор ще бъде решаващ за бъдещето на училището.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови