Рашидов сменя директора на Класическата гимназия

Александра Маркарян Последна промяна на 07 април 2015 в 13:36 6719 8

Вежди Рашидов

Снимка Булфото/Миро Златев

Министърът на културата Вежди Рашидов сменя директорката на Националната гимназия за древни езици и култури "Константин Кирил Философ".

На сайта на министерството днес е публикувана обява за конкурс за заемане на длъжността директор на НГДЕК.

Повече от две години между Класическата гимназия и Министерството на културата се води "битка" за това къде да се помещава училището. И родители, и учители, а дори и ученици са разделени на два лагера. Едните искат НГДЕК да остане в сградата в покрайнините на София, в кв. "Модерно предградие", ул. "Баба", която е ремонтирана по европейски проект. Другите настояват елитната гимназия да остане в сградата на 13 училище (намиращо се близо до Женския пазар) с мотива, че мястото на елитната гимназия е в центъра на София. Министерството иска връщане на училището в "Модерно предградие", за да не се налага да връща вложените средства в ремонта.

НГДЕК беше преместена в сградата на закритото 13 училище временно заради ремонта на ул. "Баба". Скандалите доведоха до напускането на много учители и до трагичната кончина на един от тях. Преподавателят по немски Бойко Атанасов издъхна по време на среща с родители след разговори в Министерството на културата.

Сегашният директор - Мариела Папазова - заема поста от около 3 години като временно изпълняваща длъжността до провеждането на конкурс, какъвто днес бе обявен от МК.

Кандидатите трябва да са висшисти със степен бакалавър или магистър и да са завършили специалност от профилиращите за гимназията в професионалните направления "Филология", "История", "Философия" или "Религия и теология". Те трябва да имат поне 3 г. учителски стаж, да не са осъждани или лишавани от свобода с влязла в сила присъда за умишлено престъпление, да не страдат от заболявания, които биха могли да застрашат живота или здравето на учениците, определени в наредба на Министерството на образованието, да не са били уволнявани през последната година.

Всеки кандидат трябва да представи концепция за развитието на гимназията за следващите 4 г., в обем не повече от 5 страници, в 7 екземпляра. Концепцията трябва да съдържа стратегия за развитие на училището с подробен план за първата година, пише в обявата. Според текста й в концепцията трябва да има още анализ и оценка на проблемите и възможностите  за тяхното решаване и перспективите за развитие, възможностите за набиране на допълнителни средства за училището и за поддържане на материалната база.

Срокът за подаване на документи е едномесечен, в "Човешки ресурси" на МК.

Спечелилият конкурса ще има 4-годишен мандат.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

09.04 2015 в 17:29

Крайно време беше, само да не е пак Папазова! В близките години едва ли нещо ще се оправи, дори при най-подходящия директор, но поне има шанс занапред. Особено ако кандидатстват повече деца, отколкото са местата, т.е. не само тези, които няма къде да отидат иначе. Не искам да обиждам никого - има и ученици, които наистина се интересуват от история и култура, но те са единици.

08.04 2015 в 15:03

Дано "новата" директорка върне авторитета на тази гимназия - какво ще прави обаче с многото ученици, завзели училището с тройки и четворки по история и с ужасяващо ниски балове за прием???

07.04 2015 в 19:43

Баточка Россия, НГДЕК е под шапката на Министерството на културата, не на МОН.

07.04 2015 в 16:12

Няма ли механизъм, който да изключи възможността случайни хора да заемат години позиции, за които се изисква обявяване на конкурс? Три години временно изпълняващ длъжността!?!?!?
Същото е положението с НИНКН (Национален институт за недвижимо културно наследство).

А да не споменаваме, че всяка обява за секретар/секретарка е с по-високи изисквания към кандидатите отколкото тези на МК за директор на гимназията...

07.04 2015 в 16:10

А Веждичката откъде накъде прави конкурс за директор на гимназия? Това не е ли в ресора на МОН? Кво става изобщо в тая държава??

07.04 2015 в 15:38

5 страници, в 7 екземпляра ?????
Щоооо ??

07.04 2015 в 15:34

Най-после, крайно време е, стига тия интелектуални претенции и до кога някаква другарка, която е далеч и не разбира соц. изкуството ще тъпчи главите на децата ни с древни езици и култура, его на Терминал 2, какви древни, какви мъртви (за сведение на министърчето латинския например) езици им трябват на децата, а?! Освен това и геометрията куца, не са на ясно с квадратите, а за 500 дума и лаф да не става, така не може. Предлагам на министърчето да сложи внука на тато, я какъв голям чеп има и какво като не знае езици, нали му свиркат и се кефи, кОлтуртрегер и заслужил другар отвсякъде, а може и някой мангал за боя, хем знае и древен език. Не търпи простотията и посредствеността нищо прогресивно, знаещо и можещо.

07.04 2015 в 14:44

Нищо не сменя. Прави конкурс. Който и досегашната директорка може да спечели.