Родители сезират прокуратурата заради ремонта в НГДЕК

OFFNews 20 март 2015 в 10:08 5611 13

Сградата на Класическата гимназия в на ул.

Снимка Сергей Антонов

Ремонтираната сграда на Класическата гимназия в на ул. "Баба" в "Модерно предградие"

Настоятелството и родители от Класическата гимназия сезират прокуратурата и Управляващия орган на Оперативна програма "Регионално развитие" за нарушения при ремонта на сградата на ул. "Баба" в кв. "Модерно предградие".

Сградата е ремонтирана с 2.2 млн. лева европейски средства ако не бъде използвана по предназначение, парите трябва да бъдат върнати. Един от аргументите на родителите против това децата да учат на ул. "Баба" е, че замервания показват наличие на азбест. Те настояват гимназията да остане в сградата на 13-то училище, до Женския пазар, където бе преместена временно.

В сигнала до прокуратурата и Управляващия орган на ОПРР родителите пишат, че са нарушени европейски норми при поръчката и при ремонта на сградата.

Родителите опровергават и твърдения на Министерството на културата в съобщение, публикувано на сайта му на 18 март.

"Заявяваме, че изложените в него твърдения не отговарят на истината. В справочника на гимназиите за кандидатстване след 7-ми клас, НГДЕК  ясно е посочена с адрес на ул. “Св. св. Кирил и Методий”, а не на ул. “Баба” . Това показва, че родителите на осмокласниците са ги записали на ул. " Св. св. Кирил и Методий", а не в кв. “Модерно предградие”, както твърди Министерството на културата с поредната си, съдържаща неистини позиция. Точно поради това, по време на срещи с преподавателите и с родители, министърът на културата пое ангажимент учениците от 8 и от 9 клас да продължат учебния процес на ул. “Св. св. Кирил и Методий”. Очевидно министърът няма намерение да спази тези обещания, след като в разпространено от МК съобщение от 18 март се говори за възможност в сградата на бившето 13-то училище да провеждат занимания два дни седмично ученици от 11 и 12 клас, а не от 8 и 9 клас. С подобно поведение министърът на културата изцяло компрометира доверието на преподаватели, родители и ученици от НГДЕК, особено на фона на друго неспазено от него обещание - да издаде заповед, с която да разреши провеждането на учебни занятия в двете сгради по преценка на ръководството на гимназията.

Замервания, направени за респирабилни влакна азбест, показват наличието им, като в официалното съобщение се сочи, че концентрацията им не надвишавала прага на безопасност  (вж. забележка по-долу). Такъв праг обаче, според Резолюция на Европейския парламент от 2013 г., не съществува. Следователно, държавата в лицето на Министерството на културата, а вече и на Министерството на образованието, с последното им оповестено на 18 март писмо, вкарвайки деца в тази среда, на практика не само нарушава европейските норми, но и застрашава живота и здравето на, както е видно, вече 420 деца!

Родителите и Настоятелството приемат като управленско безсилие двете противоположни становища на министъра на образованието, дадени в рамките на 20 дни - първо до родителите, в което пише, че не е препоръчително местене на децата в средата на учебната година, и друго - до министъра на културата, оповестено на 18 март, че преместването в средата на учебната година вече е възможно.

Това становище ще предизвика верижна реакция към училища в София, които трябва да приемат напускащи НГДЕК деца през март и април и в месеците до началото на учебната година на 15 септември - ситуация, пред която двамата министри и институциите в столицата се изправят. В този смисъл цинично и безотговорно е да се твърди, че учебният процес в гимназията е възстановен и протича нормално на ул. “Баба", след като е публично известно, че това се случва “с примка на шията” под заплахата за проверки от страна на РИО, публично поискани от МК.

Родителите уточняват в забележка, че в Протокол № 8/26.09.2014 г. (публикуван на сайта на МК) е отразено вземането на проби и изследването за наличие на азбест след приключили ремонтни дейности по подмяна на азбестосъдържащи (етернитни) преградни стени в сградата на ул. “Баба”, като в заключение се установява, че “измерените концентрации на респирабилни азбестови влакна във въздуха в помещенията са значително по-ниски от възприетия индикатор за чистота (0.01 вл/куб.см)”. Нормите на ЕС в това число Директива 2009/148/ЕО и Доклад на Комисията по заетост и социални въпроси, както и съгласно приетата Резолюция на Европейския парламент от 14 март 2013 г., относно свързаните с азбест заплахи за здравето на работното място и перспективите за премахването на всичкия съществуващ азбест (2012/2065(INI)) не позволяват настаняването на училище в сграда с азбест, излагането на учители и ученици на изключително опасното и вредно въздействие и още повече разходването на европейски средства за това. В Резолюцията изрично се казва, че няма безопасен праг на наличието на азбест: “Като има предвид, че още през 1977 г. група експерти в проучване, поръчано от Европейската комисия, заключиха, че: „Не са налице теоретични доказателства за пределни стойности на експозиция, под които няма да възникнат ракови заболявания. Не е установено безопасно равнище на експозиция на азбест“; като има предвид, че това мнение беше потвърдено през годините от всички свързани с темата научни консултативни органи, и като има предвид, че като цяло от съдилищата се приема, че няма данни за наличието на равнище на експозиция на азбест, под което не е налице риск; като има предвид, че Директива1999/77/ЕО гласи, че „все още не е установено прагово равнище на експозиция, под което хризотилният азбест не създава канцерогенни рискове“, и че „ефективен начин за защита на човешкото здраве е забраната на употребата на хризотилни азбестови влакна и съдържащите ги изделия”.

На 30.09.2014 г е дадено становище на НЦОЗА за оглед на само 5 помещения от цялата сграда на ул. „Баба”, след премахването на азбестови преградни стени в тях и е констатирано, че няма “визуално различими азбестови частици” и че “данните от измерванията показват концентрации на респирабилни азбестови влакна, на нива значително по-ниски от възприетия индикатор за чистота”. Очевидно е констатирано наличие на концентрации на респирабилни азбестови влакна, като заключението, че те са под ниво на възприет индикатор за чистота е в противоречие с цитираната по-горе Директива, която ясно казва, че такъв индикатор за азбестова експозиция не може да се възприема, тъй като няма безопасно ниво, под което да няма канцерогенни рискове.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!