"Не учителите, а Рашидов трябва да подаде оставка" (видео и снимки)

Министерството на културата заплашва ръководството на НГДЕК

OFFNews Последна промяна на 16 март 2015 в 18:33 4924 23

1/1
Родители и учители на пресконференцията в БТА. Втората от ляво надясно е Марта Методиева, а третата е Ирина Абаджиева–Репуц.

Снимка OFFNews

Родители и учители на пресконференцията в БТА. Втората жена от дясно наляво е Марта Методиева, а третата е Ирина Абаджиева–Репуц.

„Ако наистина въпросът ще стои – 38 оставки на учители, наистина ли преподавателите трябва да си подадат оставките за каша, която не са забъркали те. Министър Рашидов много добре знаеше, когато поиска този проект, че той е одобрен в началото на 2013 г. от оперативната програма. Тогава са поискани парите за ремонта на ул. „Баба“. Първоначалният проект е подписан от г-н Рашидов. Знаейки че тече процедура в Софийски общински съвет за предоставяне на НГДЕК сградата в центъра, защо един министър, изведнъж решава да осуети преместването, като усвои едни пари, подписвайки договор, че за 5 г. училището ще остане в „Модерно предградие“. Това е въпрос, на който ако той не може да отговори, не учителите трябва да си подадат оставката, а той".

Това заяви председателят на училищното настоятелство на гимназията Ирина Абаджиева–Репуц по време на пресконференция днес в БТА. 

Тя добави, че оставките на 38-те преподаватели не са оттеглени и заплахата от напускането им все още е реална.

На въпроса на OFFNews дали директорката на Класическата гимназия Мариела Папазова е депозирала оставката си пред Вежди Рашидов, Репуц каза, че на този въпрос трябва да отговори самата Папазова. 

"Това, което мога да кажа, е, че ръководството на училището е подложено на неимоверен натиск от страна на Министерството на културата, включително да не присъства на днешната пресконференция и на всякакви заплахи. Преподавателите, които стоят зад своята директорка, са поставени в ужасната ситуация да не загубят директора, да не се закрие изцяло училището. Борейки се за това училище, ги принуждават да са пасивни, да са на ул. „Баба“. Това е недопустимо отношение от страна на министерство. Тук трябваше да бъде днес и зам.-директорът, който явно е бил любезно помолен все пак да не присъства на тази пресконференция. В случая натискът от страна на принципала, който може да поиска оставка, да уволни директор, е огромен", каза тя.

 
Копия на заявленията за напускане на двама от учителите от НГДЕК. Снимка: OFFNews.

Репуц заяви, че в учебната дейност в сградата на ул. "Баба" не е прекъсната единственото защото "ръководството на училището не желае да бъде обвинявано в саботаж на учебния процес и защото учениците имат учебен план, срокове и изпити".

„МК миналата седмица гордо заяви, че в НГДЕК вече има нормален учебен процес. Аз и моите колеги спазвахме задълженията си и ходихме на работа, но не мога да нарека „нормален учебен процес“ това, че идваха само половината деца. Ако причината да се преместим на ул. „Баба“, беше да се види, че сградата се ползва от брой ученици, зададен в проекта, това явно не е било толкова важно, защото в тези дни имаше към 200-250 души на училище. Протестните действия на учители и ученици беше заметено под килима от МК“, коментира и учителката по латински в НГДЕК Марта Методиева.

От училищното ръководство бяха подготвили и снимки от ремонта в сградата в "Модерно предградие", които предоставиха на журналистите, за да се запознаят колко е лошо положението всъщност. Репуц заяви, че МК показва снимки, направени предимно от външната страна на зданието, с което манипулират информацията за качеството на ремонта.

Те бяха категорични че ще сезират Европейска служба за борба с измамите (ОЛАФ) за ремонта и парите, изхарчени по него.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17.03 2015 в 15:25

В това министерство не Вежди Рашидов е министърът, а шефът на дирекция управление на собствеността инж. Пано Панов. И никоя власт, ни лява, ни дясна, ни служебна е в състояние да го поклати дори. КОЙ?! го крепи?

17.03 2015 в 10:00

По коментарите, под всяка една статия за това училище се вижда всъщност колко ограничени и необразовани са масата Българи.
Щом не е чалга или някое реалити, не е важно. Това, че единствено по рода си училище се затрива от некадърно министерство, не е от значение. Трябва да е в центъра, защото така, ще се насърчат желаещите деца. Обикновени училища в покрайнините много.

Прост народ, слаба държава.

17.03 2015 в 09:17

Искам да знам какво значение има местоположението на училището за добрата подготовка на учениците? Местоположението ли е предпоставката за отличен успех или качеството и компетентността на преподавателите? Това са капризи. Рашидов е свестен човек, стига сте го плюли.

17.03 2015 в 08:09

Кой прие обекта?
инж.Пано Панов, че кой друг?

17.03 2015 в 04:14

никой не е незаменим, в това число и тези учители. чудя се доколко изобщо заслужават да са там и да образоват децата, след като допускат един политик да се възползва така от тях.

16.03 2015 в 23:12

На Женския пазар е кошмар, ще изнасилят скоро там някоя ученичка, ако гимназията остане в това опасно място! Фраш от бежанци е на пазара!

16.03 2015 в 21:54

Аз съм много умен и красив и моето място е на пъпа на Париж.Искам незабавно да ми се осигури нужното място там.Иначе искам оставкаите на Оланд,Меркел и т.н.
А колкото до това - "Не учителите, а Рашидов трябва да подаде оставка" аз съм за оставките на учителите и Рашидов.

16.03 2015 в 21:28

Защо отразявате така обстойно тази тъпа дилема? Накрая всички учителки ще подадат оставка и ще се разпадне цялата гимназия, щом искат. А те какво искат всъщност? Какво не им е удобно на такава хубава и обновена сграда? От капризите си режат клона!

16.03 2015 в 21:02

"Сит търбух за наука глух"
РР