Ексклузивно Ива Митева от Има такъв народ е новият председател на парламента (допълнена)

От мухата слон или патилата на 9 загубени в София ученици

Николаос Цитиридис, Александра Маркарян, Владимир Йончев Последна промяна на 21 май 2015 в 18:28 18057 12

Сградата на ул. "Баба"

Реалната случка, за която ще ви разкажем по-долу, е потресаващо дребнотемие, а есенцията на това, което се е случило е, че 9 деца са си объркали сградата, в която е трябвало да се явят на матура вчера, защото не са си прочели служебните бележки, които са носили в ръцете си.

Историята обаче си заслужава, защото е комичен пример как от мухата се прави слон, особено в ерата на Фейсбук.

От няколко часа в социалните мрежи се лайква и споделя следното притеснително съобщение:

"Вчера около 100 зрелостника останаха без матура. Пропуснаха я! Причината е че навсякъде по всички официални документи адресът на НГДЕК е ул. "Баба" 16. Децата видели и рано сутринта отишли там. Ама госпожа Папазова с цялата си некомпететност решила, че матурата ще се провежда в 13-то до Женския пазар. Докато се придвижат от едната сграда до другата превалило 9 часа. Тестът вече е бил оповестен по всички медии."

Този пост във Фейсбук предизвика гневни коментари и бе на път да взриви поредния скандал, свързан с вчерашната матура по литература, която вече бе опорочена от изтеклата предварително информация за автора, който ще се падне - Пейо Яворов, и за верните отговори на теста.

Репортери на OFFNews провериха какво всъщност се е случило и истината се оказа като във вица, че филмът не бил шведски, а съветски и не бил "Баба дала на войника", а "Балада за войника".

Не 100, а 9 ученици са отишли вчера на улица "Баба" 16 в квартал "Модерно предградие", където е официалният адрес на Класическата гимназия, в която са били разпределени за държавния зрелостен изпит по литература. Нито един от тях не е "останал без матура", а всички са били успешно извозени до 13-то училище край Женския пазар, където по това време изпитът още не е бил започнал заради продължилото до 8:45 разпечатване на тестовете. А и, в интерес на истината, тестовете за матурите бяха публикувани от МОН, и съответно в медиите, не в 9, а след 15:30 ч.

Случката

До "драмата" вероятно се е стигнало заради абсурдната ситуация, че Класическата гимназия се помещава в две сгради - на улица "Баба" в кв. "Модерно предградие" и в бившето 13-о училище на ул. "Св. св. Кирил и Методий" на Женския пазар. Още в началото на кампанията е решено матурите да бъдат в 13-о училище, защото е по-добре оборудвано с камери.

Преди да се явят на матура, всички деца получават служебна бележка, в която е записано училището, в което е изпитът им, и адресът му. На всички бележки пише, че изпитът е в НГДЕК на ул. Св. св. Кирил и Методий".

Въпреки това няколко дни преди изпита РИО установява, че има проблем и някои ученици имат колебание в коя сграда е изпитът им. Затова ден преди матурата на страницата на Инспектората е публикувано мигащо съобщение, че изпитът е в сградата на "Св. св. Кирил и Методий".

Като презастраховка се вземат още мерки. На вратата на сградата на "Баба" е залепено съобщение, че изпитът ще е в другата сграда. В деня на матурата РИО и ръководството на НГДЕК изпращат пред сградата на "Баба" трима учители с микробус, предоставен от Инспектората и една лична кола на единия от учителите.

Учителите са в "Модерно предградие" още от 6:30 часа. Не в сградата, а на самата улица, пред входа на училището. "В 7:35 часа пристигна първото заблудено дете. Един от учителите го качи на личната си кола и го докара в сградата на ул. "Св. св. Кирил и Методий", разказа директорката на НГДЕК Мариела Папазова.

"До 7:45 дойдоха още 7 момчета. Проверихме служебните им бележки. На всички пишеше, че изпитът им е на ул. "Св. св. Кирил и Методий". Заедно с една от учителките ги качихме на буса и ги докарахме в другата сграда.

Третият учител остана да чака и точно в 8 часа пристигна деветото дете. Обадих се на колега, който живее наблизо да дойде с личната си кола да вземе детето. Тръгнали са от "Баба" в 8:22 ч., в 8:45 часа вече бяха в другата сграда. Изпитът още не беше почнал, защото разпечатвахме материалите за 286 ученика в 22 стаи, разказа Папазова. Колегата учител остана да чака на улицата до 9:30. Не се появи друго дете."

Това е цялата история. От 286 записани за изпита деца се явиха 276. От тези 276 деца 9 се бяха объркали и, понеже очаквахме да има такива, бяхме се организирали да ги извозим, разказа Папазова, която вчера е писала обяснение за случая.

Иначе Фейсбукът е голяма работа...

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

24.05 2015 в 16:18

Струва ми се, че ОффНюз прави от мухата слон. Трима автори на "новината". Трети ден същата виси при препоръчаните от ОФФНюз новини. А дали някой прояви интерес на колко бележки за явяване на ДЗИ като адрес на НГДЕК беше посочена Баба 16? Едва ли.По-лесно е така - децата не са прочели и сами са си виновни.

22.05 2015 в 22:15

Добре, съгласна съм, че е от мухата слон. Обаче, кой е виртуоз в таз работа - за едно копче за асансьор на фреската! вадят от девет дерета вода, да останат в дупката, която не копчето й е проблем, ами самата сграда не знам какво е - преизподня.
Та, кой от мухата прави слон, автори?

22.05 2015 в 16:07

Грешка! Ако бяха седяли най-вече във Фейсбук щяха да видят прикачените навсякъде снимки на информативната бележка от сградата на ул. "Баба". Дори аз, която не седя във Фейсбук постоянно, също видях тази бележка. А тези се мотаят навън през късните часове и после, недоспали, самите те се чудят къде се намират и в последния момент си търсят адресите.

21.05 2015 в 22:19

В НГДЕК има сериозен проблем, проблем, който винаги се замаскирва зад нещо друго - дали зад вечния спор "кампусът или пазарът", дали зад директорското място, или пък вечното клише "това училище не е онова училище, нашето училище". Ами напротив, то е и всички ние, свързаните с гимназията хора, носим вина за това. Вече сме просто поредната тема за нови вицове. Папазова е ясна - пълно недоразумение - наглост, безочие и самочувствие в едно. Но това възпитаници и бивши учители на Класическата гимназия (пък и бивши нали няма в НГДЕК? нали обвързването с гимназията, с идеала, с каузата е като брак без право разтрогване?) да продължават да разнасят наляво и надясно по телевизии и вестници това училище, вече не го разбирам. Грозно е най-малкото. Защото докато един стои и пише във фейсбук против гимназията, неговите съученици и колеги се опитват да вкарат нещо в главите на децата. И Класическата ще я има, докато още има такива учители, които са наши приятели в училище и извън него, а не в социалната мрежа.

21.05 2015 в 20:46

Абреее,нали забраниха троленето....
Ха Ха Ха

21.05 2015 в 20:19

Мда, и трима души - автори на една... новина? Аз да попитатам, от тях числото на незавършилите НГДЕК клони към безкрайност вероятно?

21.05 2015 в 20:07

То щото вие пък журналистите не са ви правили със същия хуй като гърмите с абсурдни заглавия. Лешояди. Или за да не обиждам птицата - лайнояди!

21.05 2015 в 20:06

Офнюз, да не би да сте объркали бройката с тази, обявена от неуважаемата Кастрева за хората, които са били информирани за темите на матурата в аванс? Нещо много взе да става магическо това число 9...

21.05 2015 в 19:41

"Деца" са седмокласниците, които също имаха изпит на 20-ти.Но това са 18 годишни дангалаци, пълнолетни хора, т.н. "зрелостници", които дори не са си прочели бележките, раздадени им предния ден с ясно изписан адрес, защото са висели във фейсбук през цялото време. Така че грижите за извозването на заблудилите се "деца" са били излишни. А от тях даже очакваме да са чели и Яворов!

21.05 2015 в 19:26

заглавието на новината трябваше да е не тъпата клюка, а колко добре са си свършили работата и инспекторатът, и учителите.