Стаж в България ще се признава за пенсия в Канада

Нели Чолашка Последна промяна на 27 февруари 2014 в 14:44 15842 2

Българите ще могат да използват стажа си в България за пенсия в Канада.

На българите в Канада ще се признава вече и стажът, натрупан у нас. Това предвижда спогодба за социална сигурност между България и Канада, която влиза в сила от 1 март тази година, съобщиха от Националният осигурителен институт.

НОИ също ще признава стажа на хората, работили в Канада за пенсиониране у нас. Стажът, натрупан в двете страни, ще се сумира за преценяване размера на пенсията.

Възможно е хора с дълъг стаж и у нас, и в Канада да получат две пенсии - българска и канадска.

Пенсионерите в Канада получават минимум около 1170 канадски долара или близо 1800 лв. на месец. Разрешено е ранно пенсиониране между 60 и 65-годишна възраст, но за всеки недостигащ месец пенсията се намалява с 0.5%.

Спогодбата отменя досегашния лимит от 10 години трудов стаж за получаване на пенсията за старост при навършени 65 години в Канада.

В Канада има голяма българска общност - до около 150 хил. души. Най-много българи има в Торонто.

Спогодбата за социална сигурност не важи за област Квебек, с която ще бъде подписано друго споразумение, уточниха от НОИ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

28.02 2014 в 16:53

Една година на средна заплата в Канада , осигурява около 30$ месечна пенсия, без да се иска минимален трудов стаж. В България - не повече от 4-5$, може и по-малко, като в допълнение се иска поне 15 год действителен трудов стаж. Предявяването на искане за българска пенсия, която да се изплаща в Канада нито увеличава нейния размер, нито пък е възможно по-ранното и получаване

27.02 2014 в 23:55

....при навършени 67 години,за родените след Април 1958 г.