НОИ обмисля 2 варианта за увеличаване на възрастта за пенсия

Последна промяна на 29 септември 2013 в 08:50 4523 6

Пенсионери. Снимка: БГНЕС
Пенсионери. Снимка: БГНЕС

Два варианта за увеличение на възрастта за пенсиониране предлага Националният осигурителният институт (НОИ). Годините за излизане в пенсия трябва да са обвързани с продължителността на живота, смятат експертите.

Това става ясно от анализ на НОИ, внесен в Консултативният съвет за стабилизиране на осигурителната система и цитира от bTV.

Експертите на НОИ са единодушни, че взаимовръзка "възраст за пенсия-продължителност на живота"трябва да бъде въведена, защото ще служи като автоматичен механизъм за увеличението на възрастта. Така увеличението ще зависи от обективни критерии, а не от различни политически решения.

Според първия вариант увеличението на възрастта ще започне от 2016 г. А според втория вариант първо ще се изравни пенсионната възраст за мъже и за жени, и чак след това тя ще започне да расте спрямо това колко дълго живеят едните и другите.

Експертите от НОИ са записали в доклада, че преди да се избере един от двата варианта, трябва да се даде отговор на много други важни за оцеляването на системата въпроси.

 Двете предложения на НОИ стъпват върху отчетени, а не прогнозни данни за продължителността на живота у нас. И се отнасят само за хората, работещи в най-масовата - трета категория труд.

 Според първото предложение - след замразяването през 2014 г., възрастта и за двата пола ще скочи с по 4 месеца през 2015 г. А от 2016 г. нататък ще се увеличава с по 4 месеца за жените и с по 2 за мъжете, но не всяка година, а веднъж на 4 години.

С тези темпове възрастта за двата пола ще се изравни чак през 2059 г., когато ще достигне 67 години.

 Според второто предложение от 2015 г. възрастта ще се повишава с по 4 месеца на година. През 2018 г. ще достигне 65 г. за мъжете и ще спре да расте за тях до 2027 г., за да дочака възрастта на жените също да стигне толкова. А от 2028 г. нататък възрастта ще се повишава с еднаква стъпка и за двата пола спрямо средното нарастване на продължителността им на живот.

 Всъщност, в анализа на НОИ се посочва, че преди да се реши как да се увеличава възрастта за трета категория труд, трябва да се реши дали това увеличение ще се въведе и за останалите категории. И дали ще се даде възможност на хората, за които новите условия са непосилни, да се пенсионират по-рано с намалена пенсия.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

28.02 2014 в 16:54

Предлагам след 2026 година да се дава пенсия със задна дата по две песнции след смъртта на пенсионера.

29.09 2013 в 17:00

Супер, браточка - уцели точно десетката.

Огромната маса правоохранителници - милиционери, тайни агенти, униформени и цивилни тормозчии на народа, и прочие излишно раздути щатове, по чиято численост на глава от населението БГ е №1 в Европа.

Та тия ще се пенсионират все по-млади, без да са плащали някога през живота си осигуровки, ползвайки се от привилегиите, дадени им от Владимир Улянович и Йосиф Джугашвили. Айде първо техните привилегии да отпаднат, и тогава да почне тая гавра с обикновенния човек, който капиталистите искат да го заробят доживот. Целта е -народа да измира, преди да е получил пенсия, толкова е прозрачно. Няма никаква логика един изтормозен от системата българин да се пенсионира на възрастта на един гален от съдбата западноевропеец и американец.

За българите дори възрастта за пенсия трябва да се намали, тъй като по време на трудовия си живот работната сила е изложена на най-лошите условия в Европа. Българките пък могат да поработват до 120 години, щото и без това ефективността им е близка до нулевата като цяло, ако не и с итрицателен индекс, едва ли не, хахаха....

29.09 2013 в 15:53

"заимовръзка “възраст за пенсия-продължителност на живота”трябва да бъде въведена..."
- т.е. ако умре работник на 25 пенсионните вноски, които не е изплатил до 70 годишна възраст да бъдат давано на близките му понеже застрахователното събитие "Пенсия" не се е състояло. Съмнявам се тъпите идиоти от НОИ да имат това предвид

29.09 2013 в 12:06

Като гледам май просто няма да да копам, па кога ме закопат - закопат. Контрата трябва да е у нас.

29.09 2013 в 09:15

Увеличават пенсионната възраст на обикновените хора без власт, които сами се осигуряват, а се запазват привилегиите на лицата от репресивния апарат за младежко пенсиониране, без да са плащали осигуровки. Хайде да отменят привилегиите, и после да бъде наказван оббикновения човек без власт с вдигае на пенсионната възраст.

Но предложението за еднаква пенсионна възразст за мъже и жени е правилно!

29.09 2013 в 09:14

Тези решават оптимизационна задача "как да изкараме келепир от смъртта на хората". Ако само се докоснат до фактора "здравеопазване", спукана ни е работата.
 
X