ЦИК обяви, че песента за Райна Княгиня на турски не нарушава закона, но глоби Местан

OFFNews Последна промяна на 03 октомври 2015 в 11:43 2260 9

Централната избирателна комисия обяви, че изпълнението на песента за Райна Княгиня на турски език при откриването на предизборната кампания на ДПС не е нарушение на Изборния кодекс. В същото време, ЦИК глобява лидера на ДПС Лютви Местан заради това, че е поздравил избирателите си на турски.

Решение №2463-МИ на ЦИК бе публикувано малко преди полунощ на 2 октомври на сайта на Комисията.

Сигналът срещу ДПС е подаден от ВМРО и народни представители на 29 септември. В него се казва, че при откриване на предизборната кампания на ПП „Движение за права и свободи“ са допуснати съществени нарушения на правилата за водене на предизборна кампания. Провеждана е агитация на чужд език в нарушение на чл. 181 ал. 2 от ИК, а също така, по време на концерта, съпровождащ откриването на кампанията, е изпълнена българската възрожденска песен за Райна Попгеоргиева, позната под името „Кой уши байрака“, което, по мнението на вносителите на сигнала, също представлява предизборно нарушение.

На 2 октомври 41 народни представители са изпратили писмо до ЦИК, в което се казва, че на въпросния предизборен митинг на ДПС председателят на партията Лютви Местан "за пореден път демонстративно и напълно съзнателно" е нарушил разпоредбата на Изборния кодекс по чл. 181, ал. 2, гласяща предизборната агитация да се извършва единствено и само на български език. Подписалите писмото настояват за „прилагането на закона в цялата му тежест“, предвид многократните нарушения на чл. 181 ал. 2 от ИК, извършвани от председателя на ПП „Движение за права и свободи“.

Подписалите писмото са: Валери Симеонов, Красимир Каракачанов, Найден Зеленогорски, Магдалена Ташева, Мартин Димитров, Петър Славов, Красимир Велчев, Димитър Байрактаров, Борис Ячев, Атанас Стоянов, Христиан Митев, Полина Карастоянова, Юлиан Ангелов, Валентин Иванов, Петър Петров, Султанка Петрова, Милен Михов, Емил Димитров, Димитър Шишков, Борислав Миланов, Валентин Павлов, Никола Хаджийски, Борис Станимиров, Методи Андреев, Христо Гаджев, Евгени Стоев, Стефан Дедев, Пламен Тачев, Станислав Иванов, Катя Попова, Десислав Чуколов, Николай Александров, Калина Балабанова, Иван Димитров, Станислав Станилов, Илиан Тодоров, Таско Ерменков, Димитър Дъбов, Стоян Мирчев, Георги Божинов и Костадин Марков.

"Не може да се възприеме становището, изразено в сигнала на ПП „ВМРО – Българско национално движение“, че изпълнението на песен на турски език представлява нарушение на правилата на предизборната кампания, - се казва в становището на ЦИК. - Изпълнението на части от турска любовна песен и известната възрожденска песен, посветена на Райна Попгеоргиева, които имат идентични мелодии, в никакъв смисъл не може да бъде определено като нарушение на българското изборно законодателство.

От друга страна, в края на своята реч на предизборния митинг на ДПС в гр. Исперих председателят на партията Лютви Ахмед Местан преминава в своята реч от български на турски език, като несъмнено отправя към присъстващите граждани призив за подкрепа на ДПС на предстоящите избори за кметове и общински съветници, и като посочва и датата, на която очаква тази подкрепа – 25 октомври 2015 г., деня на произвеждането на тези избори. По този начин председателят на ПП „Движение за права и свободи“ нарушава разпоредбата на чл. 181 ал. 2 от Изборния кодекс, която той още в началото на речта си определя като дискриминационна и противоречаща на европейските ценности.

Но несъгласието на един народен представител с действащи норми в българското законодателство не може да е причина за тяхното нарушаване."

ЦИК е съставила акт за нарушение на Местан. Той ще бъде изпратен до областния управител на Разград за издаване на наказателно постановление. Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд чрез Централната избирателна комисия в тридневен срок от обявяването му.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

04.10 2015 в 22:23

дреме му ма малката увиснала резана пишчица, че са го глобили

03.10 2015 в 22:14

Айде пак
en English английски Αγγλικά engelsk inglise Béarla inglés inglese angļu anglų Ingliż Englisch< br /> bg Bulgarian български Βουλγαρική bulgarsk bulgaaria Bulgáiris búlgaro bulgara bulgāru bulgar Bulgaru Bulgarisch
el Greek гръцки Ελληνικά græsk kreeka Gréigis griego greco grieķu graikų Grieg Griechisch
da Danish датски Δανικά dansk taani Danmhairgis danés danese dāņu danų Daniż Dänisch
et Estonian естонски Εσθονικά estisk eesti Eastóinis estonio estone igauņu estų Estonjan Estnisch
ga Irish ирландски Ιρλανδικά irsk iiri Gaeilge irlandés irlandese īru airių Irlandiż Irisch
es Spanish испански Ισπανικά spansk hispaania Spáinnis español spagnolo spāņu ispanų Spanjol Sp anisch
it Italian италиански Ιταλικά italiensk itaalia Iodáilis italiano italiano itāļu italų Taljan I talienisch
lv Latvian латвийски Λετονικά lettisk läti Laitvis letón lettone latviešu latvių Latvjan Lettis ch
lt Lithuanian литовски Λιθουανικά litauisk leedu Liotuáinis lituano lituano lietuviešu lietuvių Litwanjan Litauisch
mt Maltese малтийски Μαλτεζικά maltesisk malta Máltais maltés maltese maltiešu maltiečių Malt i Maltesisch
de German немски Γερμανικά tysk saksa Gearmáinis alemán tedesco vācu vokiečių Ġermaniż Deutsch
nl Dutch нидерландски / холандски Ολλανδικά nederlandsk / hollandsk hollandi Ollannais neerlandés olandese nīderlandiešu olandų Olandiż Niederländisch
pl Polish полски Πολωνικά polsk poola Polainnis polaco polacco poļu lenkų Pollakk Polnisch
pt Portuguese португалски Πορτογαλικά portugisisk portugali Portaingéilis portugués portoghe se portugāļu portugalų Portugiż Portugiesisch
ro Romanian румънски Ρουμανική rumænsk rumeenia Rómáinis rumano rumena rumāņu rumunų Rumen Ru mänische
sk Slovak словашки Σλοβακικά slovakisk slovaki Slóvaicis eslovaco slovacco slovāku slovakų Slova kk Slowakisch
sl Slovene словенски Σλοβενικά slovensk sloveeni Slóivéinis esloveno sloveno slovēņu slovėnų Sloven Slowenisch
hu Hungarian унгарски Ουγγρικά ungarsk ungari Ungáiris húngaro ungherese ungāru vengrų Ungeriż Ungarisch
fi Finnish фински Φινλανδικά finsk soome Fionlannais finés finlandese somu suomių Finlandiż Finni sch
fr French френски Γαλλικά fransk prantsuse Fraincis francés francese franču prancūzų Franċiż Fra nzösisch
cs Czech чешки Τσεχικά tjekkisk tšehhi Seicis checo ceco čehu čekų Ċek Tschechisch
sv Swedish шведски Σουηδικά svensk rootsi Sualainnis sueco svedese zviedru švedų Svediż Schwedisch

03.10 2015 в 20:00

Дебилщини!

03.10 2015 в 19:58

Турският певец пял на турски на българска земя. Срамота. Чалгаджийките - на сърбохърватско-македоно-български. А Бочели и той, пял на италиански в България, представяте ли си...

03.10 2015 в 17:32

Ама тоя си прекалява и не му пука ? Каква е глобата , и глобите не трябва ли да растат в пропорция с бройката на глобите , нали знаете както глобявате всеки един гражданин или фирма , първо нарушение 1000 лв , второ 10 000 и лишаване от възможност за явявания по митинги и агитационни концерти в рамките на 2 години , ПРИМЕРНО ??? Ма това било нормално за една евро-атлантически настроена държава !?!?!?
Ами те повечето от тези държави легализираха и декриминализираха марихуаната , аз ако примерно седна на центъра и запаля една лула на мира , колко пъти ще ме "глобите" преди да ми окошарите задника ??? Или престъпленията !! Които засягат голяма група от хора и афектират върху живота им са по леки спрямо пушене на растение което засяга само и единствено МЕН !!!??????

03.10 2015 в 17:25

До Модераторите:
Рядко ще коментирам - само тогава, когато виждам, че простотията и невежеството минават всякакви граници от страна на всички!!!!политици, журналисти, коментатори и прочие - нарочно ги изписвам с малки букви. Още не съм прочела и видяла нищо, което да си заслужава Главната буква.

03.10 2015 в 17:19

Не прочетох статията, а само заглавието. Това, което ме провокира да напиша коментар е следното:
Извинявайте, аз в България ли живея? Ако да, официалният език,включително и по Конституция е Българският!!!!! В домашни условия всеки е свободен да говори какъвто език си иска! Но в момента, в който прекрачи прага на дома си, е длъжен да говори (пее) на Български, след като държи Българска лична карта и паспорт!!!!. Защо не питате турските изселници в Германия от поколения какъв език говорят? Вие смятате ли, че някой от тях говори майчиния си език на работното си място или в супермаркета????? По минусите ще разбера колко тролове родоотстъпници има в този форум.

03.10 2015 в 14:32

Сега се очаква ЦИК да обяви, че не може да вземе отношение по един запис от Долината на голфовете, защото въпросният е незаконен, примерно..., или анонимен, да речем..., или просто неудобен компромат с цел предизборна дискредитация...

03.10 2015 в 13:09

Генерал - Адмирал, Доктор Хонорис, Футболист, Тенисист на Републиката, Любимеца на Бистришките баби, Тигарът на Бистришките тигри, Пръв Министър на България, Бодигард-Шофьора на Бай Тошо - Бат Бойко Борисов ше му дърпа ушите на този лош човек. Направо една филия с мас за Местан.