ВМРО за "Кой уши байряка": Чия е тази песен? Не и на ДПС!

OFFNews Последна промяна на 28 септември 2015 в 14:33 7671 5

ВМРО излезе с гневна декларация относно изпятата на турски език песен "Кой уши байряка", която бе изпълнена по време на откриването на кампанията на ДПС в Исперих.

Партията обвинява ДПС, че използва песента за "бъркане в стари рани".

Цялата реакция на ВМРО без редакторска намеса:

ВМРО с изумление следи обясненията на Лютви Местан за песента за Райна Попгеоргиева. Популярната патриотична песен бе изпята на предизборен митинг на ДПС с текст на турски език. Според Местан това била друга автентична песен на турски език, защото на Балканите често се случвало различните народи да ползват една мелодия.

Последното може и да е наистина така, но това по никакъв начин не оправдава провокацията на ДПС. Да, на Балканите е известен феноменът „Чия е тази песен?“, но отговорът винаги е един: песните са за хората, за да ги обединяват и да правят живота им по-лек и красив. Песните не са за политически провокации, за предизборно разделяне, за бъркане в стари рани.

Затова ДПС няма право да експлоатира тази песен. Тя е придобила ролята на национален символ за българите и нищо не оправдава злоупотребата с нея. Тази песен е за всички обикновени хора по нашите земи, но не и за ДПС. Защото ДПС е отрицанието на тази песен – ДПС е олицетворение не на свобода, а на зависимости, не на гордост, а на безгръбначност, не на красота, а на корупция.

Затова и вместо да обяснява как знамето на Априлското въстание било и негово, Местан просто трябва да се извини за гафа. А ДПС трябва да престане с елементарните провокации, защото не е ясно кога ще свърши търпението на българите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови