Преференциите: 15/15 не е патент на БСП. Листите са пълни с 9/9, 7/7, 13/13 и дори 18/18

Владимир Йончев Последна промяна на 09 октомври 2014 в 22:35 8499 7

Нито един водач на листа не е изместен чрез преференции. Най-близо до това да го направи е бил третият в листата на Реформаторския блок във Велико Търново Станислав Благов. Неговите лични преференции са само с 207 по-малко, отколкото са били празните бюлетони, които дават служебна преференция на водача Иван Иванов. Иванов обаче има и 639 лични преференции и така разликата между двамата става 10%.

Това показват пълните данни от преференциите, които ЦИК публикува днес. (Можете да ги видите, ако отворите линка Приложение 1 в края на Решение 1300 на ЦИК.)

Станислав Благов е кметът на Свищов, който веднага след номинацията си в листите беше обвинен от местната структура на ДБГ, че е човек на скандалния ректор на Стопанската академия Величко Адамов и човек на Красьо Черния.

Очаквано водачът събрал най-малко преференции е Кристиан Вигенин, срещу когото БСП в Благоевград започна кампания още с издигането му.

Гласовете на конкурентите му обаче са се разпръснали. Най-много събира шестия Богдан Боцев - над 13%.

Двадесет и втория Емил Костадинов, за когото местното БСП  организира съзнателно гласуване 22/22 след като се оказа, че силният местен кандидат, също събира над 13%.

Още 5 кандидати имат повече лични преференции от Вигенин, но в края на краищата към своите 3% той прибавя още 35 служебни процента като водач и печели единственото място за БСП в Благоевград.

15/15

Феноменът 15/15, за който БСП отнесе толкова подигравки на Евроизборите, изобщо не е патент на Столетницата. Даже може да се каже, че в БСП са се поучили от грешката.

Гласуване за кандидат, чийто номер съвпада с номера на партията има в почти всички листи.

Практически най-засегнати са ГЕРБ. От техните листи за депутати бяха избрани трима 9/9, които после се отказаха (или бяха принудени да се откажат).

18/18 е избран от ДПС и също се отказа.

13/13 в листата на ББЦ в Пловдив все още има шанс да стане депутат, ако водачът Бареков избере да влезе от друг район.

Лъсването на ГЕРБ като новото БСП обаче е само защото има много депутати и в почти всички райони вкарва втория, а често и третия и четвъртия в листата си.

Своето 15/15 биха имали и по-малките партии, стига да вкарваха двама депутати в район. За разлика от водача вторият в листата не получава бонус и на много места е изместен. И много често точно от номера, който съвпада с номера на партията. Дори Реформаторския блок в почти във всичките райони събира 7% или малко под тях за своя 7/7. (Тук трябва да се отбележи, че РБ е най-ощетен от големите партии, защото най-късата листа е от 8 души. Т.е. на него може да му се гледа сеира навсякъде, докато ГЕРБ е имунизиран от грешка в 6 района, където просто няма девети в листата, Атака в 8, а Патриотичният фронт - почти навсякъде)

7/7 в листата на Реформаторския блок в Благоевград събира над 7%, колкото са нужни, за да участва в пренареждането на листите. Той обаче е изместен от четвъртия, който събира 9% и вероятно ще стане депутат, защото се очаква водачът Атанас Атанасов да влезе от София. Излиза, че на синия 7/7 не са му стигнали само 135 гласа, за да стане депутат.

Пак в Благоевград 11/11 от Атака има 11%.

13/13 от ББЦ има 9,5%.

14/14 от АБВ има над 7%.

В Бургас, където листата е дълга, в галимацията се включват и малките партии.

2/2 има 15%, 3/3 - 12,3%, 4/4 - 7,2%, 5/5 - 8,7%, 6/6 - 9,8%, 8/8 - 10,2%, 12/12 - 8,6%.

Не са пожалени и парламентарните партии. В РБ, ГЕРБ, Атака и ББЦ 7/7, 9/9, 11/11, 13/13 изкарват над 7%. При АБВ и БСП процентът е малко под 7, само на ПФ листата е по-къса от номера им и са имунизирани.

Броени гласове на са стигнали на 9/9 във Варна да стане депутат. Даниела Панайотова събира 6,7% от преференциите, а следващият я в класацията е с едва 1,88%. В Русе пък само 13 стотни от процента не са стигнали на 9/9 да е депутат. В Сливен към 9/9 Петко Ненов изкара само 3 стотни над бариерата (8 гласа). Избраха го за депутат, но се отказа.

Ако Волен Сидеров по някаква причина се откаже да е депутат (например стане президент), в парламента ще го наследи варненския 11/11.

13/13 във Варна е събрал впечатляващите 10,43%, но там пък вторият има 12,99% и би станал депутат, ако Бареков избере да влезе от Пловдив, вместо от Варна.

Във водената от Цветан Цветанов листа във Велико Търново, ГЕРБ освен преборилата се за място 12-а Клавдия Георгиева, е бил на косъм да вкара още един 9/9, който е взел 6,2% и само 262 гласа не са му стигнали да прескочи бариерата.

Във Велико Търново (както и на доста места) най-екзотични са хората на Бареков, чийто 13/13 събира близо 13%.

Във Враца 3/3 от листата на БНС събира 21,38%. Но това не е рекорд. 3/3 от същата партия във Пловдив-област има 21,74%, което е най-високата преференция от съвпадения.

Ако по някакви причини Борислав Великов се откаже от депутатско място (например ако влезе в изпълнителната власт), РБ ще вкара от Монтана своя 7/7.

В Пазарджик, където ГЕРБ вкара своя 9/9, ББЦ също би вкарало своя 13/13, ако имаше втори депутат или ако първият по някакви причини се откаже. Числото 13 изобщо е емблематично за ББЦ. В много райони техния 13/13 печели 13%, ако се закръгли числото.

В Плевен ГЕРБ вкара (и самоотказа) своя 9/9, но синият 7/7 е изкарал повече проценти и от него. Там обаче РБ са заложили здраво на преференциите и въпреки своите 9,79% 7/7 е едва трети.

В Пловдив 18/18 в листата на ДПС печели цели 17,06%, но остава трети след водача и след номер 2, който е събрал 21,25% преференции.

В София, където се очакваше да бъде най-големият сблъск на преференции, единствено Мартин Димитров от Реформаторския блок и Георги Кадиев от БСП успяха да пренаредят листите. В София най-висок процент преференции обаче изкарва четвъртия в листата на ДПС - 32,83%.

Изводът

Преференцията, така както беше замислена, проработи само на 4 места - при Мартин Димитров, Георги Кадиев, Весела Лечева и Клавдия Георгиева.

Водачът е почти непробиваем. Опитът за чудо във Велико Търново е по-скоро изключение.

Преференцията обаче проработи на принципа на тотото. Ако ти се падне номер, съвпадащ с номера на листата, шансовете да станеш депутат рязко се увеличават. Особено ако твоята партия вкарва повече от един.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!