Може и да няма стабилно правителство след изборите. Ето защо ни трябва силен парламент

Цецка Бачкова: С партиите от статуквото не можем да направим нищо, не можем да разрушим това, срещу което се борим и заради което бяхме на площадите

OFFNews 01 април 2021 в 00:45 5029 0

Снимка bachkova.dsb.bg

Ние сме категорични от самото начало, че с партии от статуквото не можем да направим нищо, да изградим нищо ново. И най-вече - не можем да разрушим това, срещу което се борим и заради което бяхме на площадите толкова дълго време, заяви Цецка Бачкова - заместник-председател на ДСБ и кандидат за депутат в листата на Демократична България.

Бачкова гостува в предаването "Честно казано с Люба Кулезич" по телевизия Евроком заедно с евродепутата от ЕНП/ ДСБ Радан Кънев.

Ние имаме една много подробно разработена програма, в която има и основни приоритети, които трябва да бъдат свършени преди да започнем да градим. Изборното законодателство, съдебната реформа, първо трябва да изринем този порочен модел, който виждаме всички как се възпроизвежда много години - през купуване на избори, през корпоративен вот, през принуда и през страх. Трябва да унищожим и да изхвърлим този модел, за да можем да градим наново, каза Бачкова.

За хората, които ще гласуват за нас и за много хора, които се колебаят дали да гласуват за нас, изборът БСП или ГЕРБ не е избор. Те разбират, че алтернативата на ГЕРБ не може да е бившата комунистическа партия, заяви Радан Кънев. Според него сътрудничеството между извънпарламентарните сили е възможно и желано.

Не можем дори да си представим колко важен ще е следващият парламент. Той ще има много голямо затруднение да сформира мнозинство, да състави правителство, може би дори ще работи със служебен кабинет, някакво време ще работи с този сегашен, вече съвсем напълно делегитимиран, кабинет. Ще е изключително важно кои са тези 240 депутати. Този парламент, който идва, ще трябва да промени плана за възстановяване и устойчивост, да актуализира бюджета, да адаптира България към Зелената сделка, може би дори без правителство. Вариант, в който този парламент да не заработи, няма. Напротив, колкото по-слаба е изпълнителната власт поради тези промени, толкова по-силна ще трябва да е законодателната и ние всъщност за пръв път от много време насам ще имаме наистина силен праламент, така, както повелява Конституцията ни, обясни Кънев.

Няма никакъв план в управлението на COVID кризата

Вече една година наблюдаваме пълната неспособност на това правителство да се справи с кризата с COVID-19. Кризата се използва политически - било то за приемане на такива икономически и социални мерки, които да пренасочат пари към определени кръгове, или за всяване на страх. Мерките са от днес за утре, те се решават от премиерския джип, на базата на неговите лични решения и желания, а не на базата на някакви данни, коментира Цецка Бачкова.

Аз лично не съм срещнала човек или предприемач, който да е получил реално някаква подкрепа по тези мерки. За мен това говори, че мерките не са достигнали до засегнатите. Няма никакъв план, нито в управлението на кризата, нито по отношение на това как ще се възстановяваме от тази криза и какво ще правим след нея. Това е страшното. И ние искаме да алармираме, че до 30 април България трябва да представи окончателно своя план за възстановяване, по който всъщност ще бъдат харчени средствата, които Европейският съюз ни отпуска за възстановяване. Това е безпрецедентна финансова помощ, 12 милиарда евро, които ние можем да използваме за това да направим много смели реформи и наистина да поведем страната в една по-правилна посока. В момента ние имаме един план, който вече е поправян два пъти и няма абсолютно никаква амбиция в него България да се движи догонващо, да се движи в правилна посока, каза Бачкова.

Аз се надявам да изненадаме с изборния резултат, защото ние винаги сме били подцеявани в социологическите проучвания. Надявам се този път - през наблюдението на изборите, да можем да запазим наистина гласовете на хората, които ни се доверяват и те да бъдат отразени в общия резултат. Аз съм се посветила на политиката в рамките на партията, на която съм заместник-председател. Може би медийната среда не е способствала, за да бъдат отразявани хора като мен, хора, които са извън властта и хора, които не биха се продали за някаква бърза кариера. Залагам на по-бавния път, но по-сигурния и без никаки компромиси. Така че смятам, че можем да предложим много реформи, стига да успеем да постигнем мнозинство в парламента, което да успее да ги реализира, заяви Цецка Бачкова.

Докладът на Държавния департамент на САЩ за България

Ние трябва да знаем, че това, което го виждаме всички ние, тук в България, се вижда и навън. И въпреки опитите на управляващите да го прикрият с някакви било то парадни акции, било то именно с поставянето на темата Македония в предизборната кампания като разделяща тема, има единодушие в това, че в България има корупция, че в България няма работеща съдебна система, няма институции, няма върховенство на закона и това с вижда и от западни медии, и сега в доклада, заяви Бачкова по повод критичния доклад за България на Държавния департамент на САЩ.

Никой разумен човек в България няма нужда от доклад на Държавния департамент, или дори от резолюция на Европейския парламент, който е и наш парламент в крайна сметка, за да знае как се управлява България, за да знае, че имаме много тежък проблем с корупцията, че имаме една цялостно неработеща правосъдна и правозащитна система, каза Радан Кънев.

Шокът очевидно не е за българските граждани. Ние познаваме тези проблеми. Шокът може би е за българските управляващи, защото те свикнаха в продължение на доста години на един комфорт, на едно затваряне на очите от нашите основни партньори в Европейския съюз и през океана. Българските граждани отлично знаят всичко. Правителството обаче се надяваше, че няма да се чуе от авторитетни международни партньори истината. Тя се чува и те влизат в една кръгова отбрана. Виждам днес цял ден - от високи правителствени нива до обикновени тролове и активисти в социалните мрежи - как започват, както беше случаят и с резолюцията на Европейският парламент, така и сега, да изграждат образа на западния враг, който иска да прокара джендър идеология (все още никой не може да каже какво е джендър идеология между другото, но той иска да я прокара), който иска да ни принуди да признаем македонско малцинство. И естествено - отвъд цялата тази лъжлива пропаганда, трябва да видим какво пише в съответния доклад. Както в резолюцията на Европейския парламент, така и в този доклад, не пише нищо за македонско малцинство, обясни Радан Кънев.

Имахме много тежка борба в Европейския парламент да не се допусне резолюцията, свързана с присъединителния процес на Македония да се превърне в антибългарска резолюция, защото нашето външно министерство, нашият премиер, не могат да обяснят българската позиция. Те не могат да обяснят целите. Повечето български граждани също са объркани и не могат да разберат тези цели, каза евродепутатът от ЕНП/ ДСБ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!