Държавният департамент на САЩ за страната ни: Безнаказаност, полицейско насилие, цензура и тежка корупция

OFFNews 31 март 2021 в 07:50 8179 1

Предприетите от България действия срещу нарушаването на човешките права в страната са недостатъчни. Това се казва в Доклад за правата на човека у нас за 2020 година, изготвен от Държавния департамент на САЩ. 

Документът беше обявен от държавния секретар Антъни Блинкън, съобщи посолството на САЩ в София. Тази година докладът обхваща 198 държави и територии. 

В резюмето на доклада, публикувано на сайта на американското посолство в София, се посочва още, че има проблеми с полицейско насилие, борбата с корупцията и съдебната система. 

Съществените проблеми, свързани с правата на човека, обхванаха: насилствено отношение от страна на полицията; произволни арести; сериозни проблеми с независимостта на съдебната система; сериозни ограничения на правото на свободно изразяване, включително цензура на медиите, насилие и заплахи за упражняване на насилие срещу журналисти, както и корпоративен и политически натиск върху медиите; връщане на бежанци или търсещи убежище лица; тежки корупционни деяния; престъпления, свързани с насилие или заплахи за упражняване на насилие срещу роми; насилие срещу деца; престъпления, свързани с насилие или заплахи за упражняване на насилие срещу лесбийки, гейове, бисексуални, транссексуални и интерсексуални лица (ЛГБТИ), пише в доклада за страната ни. 

Споменават се и за опити за контрол върху редакционните политики на обществено финансираните БНТ и БНР посредством „политизирано влияние върху тяхното ръководство“. Споменато е и нападението срещу разследващия журналист Слави Ангелов. Включен е и арестът на отразилия анти-правителствени протести Димитър Кенаров. 

В доклада на Държавния департамент се посочва още, че като цяло съдебната система прилага правото на справедлив и публичен процес срещу обвиняеми. Свободата на словото и печата като цяло се спазва, не се ограничава достъпа до интернет, не се налага цензура на онлайн съдържание, спазва се и конституционно гарантираното право на мирно събиране и сдружение на гражданите. 

Пълният текст на доклада за страната ни на английски език е публикуван тук

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови