Календерска закри кампанията си на мястото на Сердикийския църковен събор

Последна промяна на 23 октомври 2015 в 17:30 2169 2

Кандидатът на ББЦ за кмет на София Мария Календерска и вторият в листата за общински съветници Никола Митев закриха предизборната си кампания пред руините на изоставения и застроен с жилищни блокове късноантичен комплекс под хълма Лозенец.

„Тук е било едно от най-големите духовни средища на християнството, виждате сега в какъв вид е. Това е било през управлението на Софиянски, моделът от тогава насам не се е променил“, каза Никола Митев.

Останките са на античен мавзолей, в който - според изследване на д-р Веселина Вачкова - са се намирали мощите на Св. Елена, известна като един от най-дейните мисионери на християнството. Християнската църква почита светите равноапостоли - император Константин и неговата майка Елена, на 21 май.

Именно тук се открива Сердикийският църковен събор 343-344 г. Това събитие е най-значимото църковно сборище, което се е провеждало на територията на България - Сердикийският събор утвърждава православното учение за Света Троица и Символа на вярата, приети на Първия Вселенски събор.

Останките са намерени през 2000 г., когато багери разравят Южния парк, за да построят кооперация. Това се случва на 120 м. от обекта. Въпреки че строежът е спрян за археологически проучвания, той продължава и в резултат останките от базиликата са разгребани с багер. Сега на мястото, в което великият император Константин е завел едни от първите християни и бъдещи светци, се издига Блок 90 на жк „Южен парк“.

Столична община демонстрира приемственост в порочните модели на управление като моделът Софиянски, който се превърна в модел Борисов и модел Фандъкова. Този мавзолей и още десетки обекти като него в София могат да изхранват хиляди столичани, така както са давали духовна храна и вяра на жителите тук през вековете. За реставрацията на Голямата базилика в Плиска се отпуснаха 500 хил. лева., а целият проект струва 8 млн. Западната порта струва 1 млн. лв. Те обаче са под прозореца на Борисов и се правят приоритетно, коментират от ББЦ.

Ние искаме Столична община да спре да цикли на празен оборот и да оползотвори архитектурните си паметници, както за софиянци, така и за милионите потенциални туристи на столицата, призова Митев.

Той апелира за спешна социализация и експониране на Мавзолея от времето, когато София се е създала като град и е имал величието, с което сега могат да се похвалят най-значимите световни мегаполиси днес.

Митев посочи, че от разкопките са извадени над 2 600 артефакти, уникални предмети от 4 век от откриването на Сердикийския събор, а това сакрално място е тотално изоставено от Столична община. Той даде примери с Акропола в Атина, където входът за туристи е 20 евро и дори със Солун, където подобни обекти са със свободен достъп, но туристите, които идват да ги видят, оставят нещо в икономиката на града. Обектът под Лозенец е изоставен, оградата е разкъсана.

„Избрахме това място, защото ББЦ през следващите 4 години или колкото бъде животът на следващия кмет предстои да бъде там, където общината отсъства. Защото на всяко място, където общинските интереси са отстъпили пред частните, трябва някой да се намеси и да направи нещата малко по-честни за голяма част от хората“, каза кандидатът за кмет Мария Календерска.

Тя предупреди, че няма да се оттегли от политиката, ако не стигне до балотаж и до кметското място, да му мислят всички, които се надяват на това.

„Това, което аз обаче смятам да направя от политиката или от гражданското съсловие в бъдеще, е да работя за обществения интерес. Твърде много депутати с ранг на политици се продадоха и смятам да направим това, което може да направи един обикновен, честен човек, който няма да се предаде и няма да се предаде. Нищо няма да ме отклони от това, което съм обещала на софиянци да свърша. Никакво място и пост не могат да ме отклонят от това“, категорична е Календерска.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23.10 2015 в 18:39

Избрала е красиво място за кметския си стол.

23.10 2015 в 18:00

Календерска , първата която обра краставиците на ДУДУКА !?!