Календерска: Роми живеят в къщата на Райна Княгиня

OFFNews 14 октомври 2015 в 16:25 9370 7

В къщата на Райна Княгиня в София, която е общинска собственост, са настанени роми. Сградата е паметник на културата, но в момента се руши. 

Това съобщи за OFFNews Мария Календерска, кандидидат за кмет на София от ББЦ. Тя разказа, че Райна Попгеоргиева е построила къщата сама, като вдовица с пет деца. 

"Строена със същите ръце, с които е везала знамето "Свобода или смърт". В тази къща, която е оставена да се руши, общината е настанила хора. И даже им събира наем. А може би трябва да плати на хората, които живеят в тази небезопасна и неподдържана общинска собственост! Построена е през 1905 г. на ул. "Софроний Врачански" 119 в "Банишора" върху земя, подарена от поборници. Сега на олющената й фасада има скромна паметна плоча, а от нея излизат роми и пенсионери", възмущава се Календерска. 

Г-жо Фандъкова, това ли е стопанисването на общината? Къде е патриотизмът ви?, пита тя.

Къщата е стара, не е паметник на културата, в нея са настанени три семейства, едното от които е ромско, обясни кметът на района Тодор Кръстев. Той обясни, че в нея хора под наем с жилищни проблеми се настаняват от 2000 г. Има напукване на една тераса, общината обследва дали не става дума за конструктивен проблем, след което отцепването ще бъде ремонтирано, допълни Кръстев. 

През 1935 г. софийските общинари решават да прекръстят квартал "Орландовци" на "Райна Княгиня". Цар Борис не разрешава. Според тълкуванието на внуците Дипчеви той не иска в София да има други княгини освен неговите сестри. Столична община е длъжник на историческата личност - Райна Княгиня. Длъжна е да се погрижи за къщата й - паметник на културата. А прекръстването на Орландовци на "Райна Княгиня" е жест, който би могъл да е знак към циганите и ДПС - да стоят далеч от София!, заяви още Календерска. 

Интервю с Мария Календерска четете утре!

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!