Глас Народен: Не искаме ние да влезем. Искаме те да излязат

OFFNews 16 март 2021 в 08:25 2467 0

Само спечелилата парламентарни избори партия и съставила кабинет може да изпълни частично програмата си, а при управляваща коалиция, подкрепящите по-малки партии бързо забравят за нея, защото заветната цел е изпълнена – влезли са в парламента. 

За останалите, тези програми се явяват по смисъл разписани намерения и ориентир в политическото пространство. Ползват се от партиите за привличане на целеви групи избиратели, симпатизиращи на конкретни политики, за да увеличат изборния си резултат. По тези причини, преди да прочетете програмата на дадена партия, се замислете… дали тя има шанс да бъде управляваща.

Това призовават от Глас Народен. В противен случай политическата програма е разписан документ, изразяващ добрите й намерения, без да се посочва пътя за постигането им, твърдят от партията с лидер Светльо Витков. 

Заветната цел на всяка българска партия е да влезе в парламента. Мечтата на всеки партиен кариерист e да стане депутат. Тази цел никога не е била водеща за Глас Народен. 

Защото: Дори една партия да успее да вкара 25 депутата в Народното събрание (с 10% изборен резултат или около 350 000 гласа), на фона на 240 депутата…. не може да измести партиите на статуквото. 

Общият сбор на гласувалите за ГЕРБ, БСП и ДПС е около 70% от всички действителни гласове (на последните парламентарни избори от 2017-та година). Недействителните гласове, празни бюлетини и “не подкрепям никого”, допълнително вдигат пропорционално процента на всички, но най-много на тези с най-висок резултат… 

Остават по-малко от 30% за всички други партии, над и под 4%-ната бариера за парламентарно участие. Процентите на влезлите и невлезли в НС са почти равни от последните избори.

Дори хипотетично да приемем, че влезлите в парламента партии имат общо над 20%, (на последните избори бяха 14 %), а невлезлите под 10 %…. отговорете си сами на следния въпрос: Влезлите 2, 3 или дори 4 партии в НС с повече от 20%, имат ли парламентарна мощ да парират статуквото на ГЕРБ, БСП и ДПС, надвишаващ 70%?

Без такава мощ тези партии бързо се превръщат в поддръжници на статуквото, дори да се представят за опозиционери на управляващата партия или коалиция. А опозиция на управляващата партия/коалиция, не е опозиция на модела на управление, наложен в последните 30 години. В него се променя само един от тримата основни играчи, но играта остава.

Ключът към победа над статуквото на БСП, ДПС и ГЕРБ се крие в активирането на негласуващите – около 50 % от всички българи, имащи право на глас. 

Това е и една от основните цели на Глас Народен: Политическа образованост на българските избиратели, водеща до последователно повишаване на изборната активност и намаляване парламентарната мощ на партиите на статуквото. Такъв е единственият път за безкръвната промяна на модела на управление. 

Всички мантри на статуквото, от рода “Изборите не променят нищо!“; “Няма смисъл да гласувам!”; “Всички са маскари!”; “ Няма да гласувам за партия, която няма да влезе в НС, защото гласът ми ще се загуби!” и т.н… са само с една цел – да Ви откажат да гласувате, за да бетонирате управлението им, твърдят от Глас Народен. 

Ще ви дават за пример европейски държави с ниска изборна активност, но правете разлика между тяхното ниво на развита държавност, на жизнен стандарт и икономика… и нашето.

Ето защо и първата цел на Глас Народен не е да мине 4% и да седне на масата за преговори, за да ни подхвърлят къс от баницата и да лаем с нисък тембър, а да накараме негласуващите да гласуват – да се увеличи лавинообразно избирателната активност, за да подкопае парламентарната мощ на статуквото и създаде невъзможност на статуквото за сформиране на 51% парламентарно мнозинство и сформиране на кабинет. 

Тогава и ще има смисъл да влезнем в НС. Дотогава… ще продължим да сме им трън в задника. 

Установените модели на обществени отношения характеризират и определят управлението в една държава. Тяхната промяна е в основата на промяна и в модела на управление. Промяната на всеки човек започва от промяна в мисленето му. Колкото повече българи заменят мисълта “Аз да съм добре, а другите не ме интересуват!“ с “Интересува ме другите да са добре, защото и аз ще съм добре!”, толкова и по-бързо ще се създаде инертната маса, която да помете статуквото. 

Изразът “Нови хора, нов морал!”, е неправилен във втората си част. Моралът е един, а хората са или почтени, или не. По-правилно е да се каже: Нови хора, нов модел!

Работата на Глас Народен за промяна на мисленето/манталитета е насочена в две направления: Изграждане на национално самочувствие, самосъзнание и гордост. Изповядване на духовни ценности и отстояване на българската народност и култура, традиции и обичаи, език и писменост, религия и история. 

Вярвам, че заедно с политическата образованост и активност, това са другите два стълба, за изграждането на така жадуваното “българско общество”, което да може да се противопостави и да смени порочния модел на управление, смята Светльо Витков. 

Тези стълбове са потъпквани от управниците ни още от турско та до днес, защото знаят, че силата на един народ е във вярата му колко е велик.

Отнеми самочувствието на един човек и той ще се прекланя пред чуждото самочувствие.

Отнеми националното самосъзнание и духовните ценности на един народ и той ще е покорен.

Отнеми историята му и той ще изчезне.

Българското самосъзнание и гордост отдавна са забравени и сме стигнали нивото, в което сами пренаписваме историята си в чужда полза и интереси.

Приемането на европейските и атлантическите ценности не означава, че трябва да отхвърлим националните.
Затова съм твърдо убеден, че основната цел на всеки българин, който е против 30-годишния модел на управление, е да се образова политически и да е активен, да възвърне националното си самочувствие и самосъзнание и да се стреми да постави духовните ценности над материалните придобивки.

Това е основата за обединението на нацията, а впоследствие и начало на промяната на модела на управление.

Нито президент, нито премиер, нито друг “месия”, може да бъде обединител на нацията.

Обединението може да бъде постигнато само със следване на идеал, а не на личност.

Националният идеал, че българите сме древен и велик народ, и че България е над всички българи… но не над всичко.

Националната гордост не трябва да се превръща в надменност и самозабрава, защото историята помни до какво водят лозунгите на Шикългрубер.

България над всички българи! 

Парламентарни избори 2021

Платена публикация. Купуването и продаването на гласове е престъпление.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови