Движение ДНЕС ще помага на трудноподвижни хора да гласуват

Нели Чолашка 21 май 2014 в 13:36 2517 0

Логото на движение ДНЕС.

Доброволци на Движение за национално единство и спасение (ДНЕС) за пореден път ще помогнат на трудноподвижни самотни възрастни хора и на граждани с опорно-двигателни и зрителни проблеми, за да стигнат до секциите за гласуване и да дадат своя вот в изборите за Европейски парламент, съобщиха от движението.

Желаещите да се възползват от безплатната помощ на доброволците на ДНЕС могат да подадат заявка от сряда - 21 май, до неделя - 25 май включително, от 8.00 до 18.00 ч. Заявки се подават:

- на горещия ни телефон 02 843 53 56
- в приемните на ДНЕС в цялата страна;
- на e-mail: [email protected]

ДНЕС отправя покана към всички свои съмишленици и симпатизанти, както и към всички граждани да се включат в инициативата като доброволци.

Всеки, който желае да помогне, да дойде в изборния ден – 25 май, с личния си автомобил в приемните на Движението в цялата страна. Желанието си за оказване на помощ да бъде заявявано на същия телефон и адрес, както и в сайта на Движението - Стани доброволец!

Добре дошъл е всеки, който прецени, че негов обществен дълг е да помогне на съгражданите си да упражнят конституционното си право да избират своите представители в Европейския парламент, уточниха от движението.

В изборния ден ДНЕС ще събира и сигнали за нарушения на изборния процес. В изборния ден – 25 май, на посочените адреси и телефони, доброволци ще приемат и сигнали за евентуални нарушения на изборния процес. Те ще бъдат изпращани на РИК и ЦИК.

Общинските администрации на по-големите градове също предлагат транспорт за хора с увреждания. Такава услуга предлагат София, Варна, Бургас, Пловдив, Разград и др.

В избирателните секции в сгради на повече от един етаж задължително се осигурява стая за гласуване за хора с увреждания на партерния етаж.

Хората със затруднения в придвижването не представят ТЕЛК, ако гласуват в специалната стая. Секционната избирателна комисия (СИК) не бива да изисква от тях документ за здравословното им състояние.

Те трябва само да се легитимират с лична карта и да попълнят декларация, която ще им дадат от СИК, с която удостоверяват, че не са гласували и няма да гласуват на друго място.

Хората с увреждания, които са неподвижни или по друга причина не могат да излязат от дома си, могат да поискат да гласуват в подвижна избирателна кутия. Срокът за подаване на заявления за гласуване чрез подвижна кутия обаче мина.

Избирателите, които ще се възползват от тази услуга, ще бъдат посетени в изборния ден в дома им от членове на СИК, които трябва да осигурят и тайна на вота.

Конкретните действия за отбелязване на вота са същите като за всички останали избиратели, а те са:

Член от комисията откъсва бюлетината от кочан и поставя печат на гърба ѝ.

В кабината с химикал, пишещ със син цвят, поставяте Х или V в квадратчето пред избраната от вас партия, коалиция или независим кандидат. Ако не го направите, гласът ви ще бъде недействителен.

Ако предпочитате някой от кандидатите от избраната от вас листа, поставете X или V в кръгчето с неговия номер.

Сгъвате бюлетината така, че да се вижда номерът в долния ѝ край.

Член на комисията откъсва този номер пред вас.

Пускате бюлетината, едва след като поставят и втори печат на нея.

-----------

Сигнали, мнения и коментари по проблемите на хората с увреждания можете да пускате във форума baris.bg

Настоящият документ е изготвен с финансовата помощ на Европейския социален фонд. Сдружение „БАРИС” носи цялата отговорност за съдържанието на настоящия документ, и при никакви обстоятелства не може да се приеме като официална позиция на Европейския съюз или Договарящия орган – Агенция за социално подпомагане.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови