Хората с увреждания в София могат да поръчат транспорт за вота

OFFNews 20 май 2014 в 12:37 2477 0

Столичната община осигурява транспорт за хората с увреждания на 25 май.

Столична община осигурява специализиран транспорт на избирателите с увредено зрение или затруднения в придвижването, за да могат да упражнят правото си на глас на изборите за Европейски парламент на 25 май.

На телефонен номер 070017310 от 07 до 20:30 часа на 24 май и на 25 май от 07 до 18 часа ще се приемат заявки за помощ от отдел „Контактен център”, дирекция „Информационно обслужване и технологии” при Столична община.

В избирателните секции в сгради на повече от един етаж задължително се осигурява стая за гласуване за хора с увреждания на партерния етаж.

Хората със затруднения в придвижването не представят ТЕЛК, ако гласуват в специалната стая. Секционната избирателна комисия (СИК) не бива да изисква от тях документ за здравословното им състояние.

Те трябва само да се легитимират с лична карта и да попълнят декларация, която ще им дадат от СИК, с която удостоверяват, че не са гласували и няма да гласуват на друго място.

Хората с увреждания, които са неподвижни или по друга причина не могат да излязат от дома си, могат да поискат да гласуват в подвижна избирателна кутия. Срокът за подаване на заявления за гласуване чрез подвижна кутия обаче мина.

Избирателите, които ще се възползват от тази услуга, ще бъдат посетени в изборния ден в дома им от членове на СИК, които трябва да осигурят и тайна на вота.

Конкретните действия за отбелязване на вота са същите като за всички останали избиратели, а те са:

Член от комисията откъсва бюлетината от кочан и поставя печат на гърба ѝ.

В кабината с химикал, пишещ със син цвят, поставяте Х или V в квадратчето пред избраната от вас партия, коалиция или независим кандидат. Ако не го направите, гласът ви ще бъде недействителен.

Ако предпочитате някой от кандидатите от избраната от вас листа, поставете X или V в кръгчето с неговия номер.

Сгъвате бюлетината така, че да се вижда номерът в долния ѝ край.

Член на комисията откъсва този номер пред вас.

Пускате бюлетината, едва след като поставят и втори печат на нея.

-----------

Сигнали, мнения и коментари по проблемите на хората с увреждания можете да пускате във форума baris.bg

Настоящият документ е изготвен с финансовата помощ на Европейския социален фонд. Сдружение „БАРИС” носи цялата отговорност за съдържанието на настоящия документ, и при никакви обстоятелства не може да се приеме като официална позиция на Европейския съюз или Договарящия орган – Агенция за социално подпомагане.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови