Пловдив осигурява транспорт на хората с увреждания за вота

OFFNews 19 май 2014 в 11:33 1909 0

Пловдив ще осигури транспорт на хората с увреждания за вота на 25 май.

За гласуване на хора с увреждания на изборите за Европейски парламент на 25 май община Пловдив ще осигури транспорт, съобщиха оттам.

Заявки за специализиран транспорт на хора с трайни увреждания от дома им до избирателната секция и обратно до дома на избирателя се приемат от 08.00 часа на 23.05.2014 г. до 17.00 часа на 25.05.2014 г. на телефони: 032/962478 и 0887 484884.

На сайта на общината са обявени избирателните секции, предназначени за хората с увредено зрение или със затруднения в придвижването. Може да ги видите тук.

Хората със затруднения в придвижването не представят ТЕЛК, ако гласуват в специалната стая, определена за хора с увреждания. Секционната избирателна комисия (СИК) не бива да изисква от тях документ за здравословното им състояние.

Те трябва само да се легитимират с лична карта и да попълнят декларация, която ще им дадат от СИК, с която удостоверяват, че не са гласували и няма да гласуват на друго място.

Хората с увреждания, които са неподвижни или по друга причина не могат да излязат от дома си, могат да поискат да гласуват в подвижна избирателна кутия. Срокът за подаване на заявления за гласуване чрез подвижна кутия обаче мина.

Хората, които ще се възползват от тази услуга, ще бъдат посетени в изборния ден в дома им от членове на СИК, които трябва да осигурят и тайна на вота.

Конкретните действия за отбелязване на вота са същите като за всички останали избиратели, а те са:

Член от комисията откъсва бюлетината от кочан и поставя печат на гърба ѝ.

В кабината с химикал, пишещ със син цвят, поставяте Х или V в квадратчето пред избраната от вас партия, коалиция или независим кандидат. Ако не го направите, гласът ви ще бъде недействителен.

Ако предпочитате някой от кандидатите от избраната от вас листа, поставете X или V в кръгчето с неговия номер.

Сгъвате бюлетината така, че да се вижда номерът в долния ѝ край.

Член на комисията откъсва този номер пред вас.

Пускате бюлетината, едва след като поставят и втори печат на нея.

-----------

Сигнали, мнения и коментари по проблемите на хората с увреждания можете да пускате във форума baris.bg

Настоящият документ е изготвен с финансовата помощ на Европейския социален фонд. Сдружение „БАРИС” носи цялата отговорност за съдържанието на настоящия документ, и при никакви обстоятелства не може да се приеме като официална позиция на Европейския съюз или Договарящия орган – Агенция за социално подпомагане.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Елена, която върна наградата