Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Брошура на ЦИК указва как ще гласуват хората с увреждания

Нели Чолашка 15 май 2014 в 18:11 3326 0

За хората с увреждания ще има специални стаи на партера в сградите за гласуване с повече етажи.

ЦИК е подготвила специална брошура, която указва какви са правата на хората с увреждания в деня на изборите за Европейски парламент - 25 май.

Тя ще бъде разпространена сред организациите на хората с увреждания.

Българите, които са неподвижни или по друга причина не могат да излязат от дома си, могат да поискат да гласуват в подвижна избирателна кутия. Те ще могат да попълнят и пуснат бюлетината в дома си.

Срокът за подаване на заявления за гласуване по този начин беше до 4 май, но там където вече има създадени подвижни избирателни секции, хората с увреждания могат да заявят гласуване вкъщи до 19 май.

Заявлението се подава до кмета на общината, района или кметството по постоянен адрес или по настоящ адрес, ако човекът вече е включен в списъците по настоящ адрес.

За гласуване с подвижна кутия към заявлението се прилага и копие от ТЕЛК. 

Хората с увреждания, които ще гласуват в избирателните секции по постоянен или настоящ адрес, не трябва да представят ТЕЛК. За тях ще има обособени стаи на партерен етаж.

Те могат да водят със себе си придружител, ако имат нужда от такъв.

-----------

Сигнали, мнения и коментари по проблемите на хората с увреждания можете да пускате във форума baris.bg

Настоящият документ е изготвен с финансовата помощ на Европейския социален фонд. Сдружение „БАРИС” носи цялата отговорност за съдържанието на настоящия документ, и при никакви обстоятелства не може да се приеме като официална позиция на Европейския съюз или Договарящия орган – Агенция за социално подпомагане.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews