12 837 машини за гласуване отлежават в частен склад (обновена)

МВР разработва приложение, с което да противодейства на купения вот

Ружа Райчева 25 септември 2023 в 15:00 1675 1

Председателят на ЦИК Камелия Нейковаа Пеева

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Председателят на ЦИК Камелия Нейкова

На местните избори на 29 октомври 2023 година ще гласуваме със старите машини за гласуване. Те са 12 837 на брой и се съхраняват в частен склад, което е в разрез с Изборния кодекс, съобщи председателят на ЦИК Камелия Нейкова. 

Министерски съвет (МС) е възложил на Централната избирателна комисия (ЦИК) да намери държавно помещение за съхранение на машините, откакто те бяха закупени. 

Днес депутатите изслушаха вътрешния министър Калин Стоянов и председателя на ЦИК Камелия Нейкова по повод сигурността на машинното гласуване на предстоящите местни избори. Изслушването им бе по искане на парламентарната група на "Възраждане". 

Трябваше да бъде изслушан и председателят на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) Пламен Тончев, но той не се яви в Народното събрание. По-рано днес от БСП настояваха Тончев да бъде изслушан и за "мистериозния доклад" на ДАНС, заради който бяха експулсирани руските свещеници и затворена Руската църква

Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов заяви, че МВР работи по план, който координира структурите на ведомството във взаимодействие с компетентните държавни органи за предотвратяване на изборни престъпления. 

Вътрешният министър Калин Стоянов в парламента. Снимка: БГНЕС/Надежда Пеева

Сформирано е национално междуведомствено звено между МВР, прокуратурата и ДАНС, съобщи Стоянов. Той обясни, че подобно споразумение не е било подписвано, но че сега МВР го подписва съвместно с ДАНС и прокуратурата. 

Събира се изпреварваща информация за конкретни групи, които биха могли да извършат изборни престъпления, каза министърът. МВР ще осигури необходимото полицейско присъствие в проблемните по отношение на сигурността на вота махали и райони в страната. 

МВР ще осигури и охрана на публичните мероприятия по време на кампанията, уточни Калин Стоянов. 

Вътрешният министър съобщи, че МВР ще разработи приложение, с което да се бори с купения вот и изборните нарушения.  По думите му това е само една от мерките, които ведомството е взела, за недопускане на изборни престъпления по време на предстоящия местен вот. През последните няколко месеца екип от специалисти в министерството е разработил специализирано приложение, чиято цел е да "гарантира в много по-висока степен прозрачността на предстоящите избори", каза Стоянов.

В приложението са въведени данни от предходни избори в страната, свързани с брой подадени сигнали за нарушения и престъпления, образувани наказателни производства, установени рискови райони с посочени конкретни изборни секции, където се наблюдава концентрация на нередности.

Калин Стоянов изтъкна, че целта на всички тези данни ие да се ползват от МВР, като е осигурена възможност за съпоставяне с вътрешната информация в министерството.

На предстоящия вот структурите на МВР ще въвеждат в платформата в реално време данни за изборния процес, постъпилите сигнали и образуваните наказателни производства за нарушения и престъпления, както и последващите предприети действия по всеки конкретен случай. По този начин в реално време ще могат да се виждат проблемните зони, градове, села и конкретни секции и съответно зоните, в които процесът протича спокойно, без установено нарушаване на изборните права.

Председателят на ЦИК Камелия Нейкова заяви, че комисията е взела мерки за обезпечаване на сигурността на машинния вот. Тя посочи необходимостта от закрила и уреждане на особения статут на машините за гласуване. 

За местните избори на 29 октомври ЦИК е обявила две обществени поръчки по Закона за обществените поръчки. Едната е за осигуряване на машинното гласуване  - профилактика и диагностика, техническо обслужване на софтуера в предизборния ден и осигуряване на център за поддръжка при възникването на евентуални проблеми. Втората обществена поръчка е за транспорта на машините до избирателните секции в деня на изборите. 

ЦИК е въвела допълнителни мерки за сигурност, които са свързани със защита на всяко ниво при работа с машините за гласуване. Въведени са изисквания за изпълнение при управление на качеството и сигурността на информацията, които трябва да бъдат удостоверени със съответните стандарти, уточни Нейкова. 

Няма да се доставят нови машини за гласуване - машинно ще се гласува на вече закупените до момента 12 837 устройства. Всички те се съхраняват в частен склад, тъй като към момента не е осигурен склад от страна на МС, както изисква Изборният кодекс. Помещенията, в които сега се съхраняват машините, се охраняват от МВР.

Ще се гласува с една сим карта, която се предоставя от секционната избирателна комисия на избирателите, които желаят да гласуват машинно, каза още председателят на ЦИК. 

Депутатът от БСП Георги Свиленски каза, че целта на това изслушване е било да се разбере дали машинният вот може да се манипулира. По думите му отсъствието на председателя на ДАНС е вкарала дебата в друга посока - чисто техническа. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2550

1

alfakentavur

25.09 2023 в 15:06

За да не отлежават, аз предлагам да се ползват непрекъснато. Като минат тези избори - да им намерят някаква употреба, за да се ползват и да не отлежават.
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика