Руската църква в София затваря

OFFNews 22 септември 2023 в 11:21 12040 16

Руската църква - Протест пред Руската църква блокира Митрофанова и руския митрополит Антоний

Снимка Светослав Метанов

Протест пред Руската църква блокира Митрофанова и руския митрополит Антоний, 12 декември 2022 г.

Руската църква в София ще затвори вратите си. Това съобщиха от Външното министерство на Русия във връзка с експулсирането на председателя й архимандрит Васиан и още двама служители.

"Тази стара руска църква, която дълги години е била място за споделено поклонение на руснаци и българи, сега ще бъде затворена", заявиха от Министерството на външните работи на Русия.

В четвъртък от Държавната агенция "Национална сигурност" съобщиха, че са наложени принудителни административни мерки "експулсиране", "отнемане правото на пребиваване" и "забрана за влизане в България" за период от 5 години на общо трима чужди граждани.

От МВнР на Русия обясняват, че на 21 септември свещеници са били извикани в имиграционната служба на България. Връчена им е молба да напуснат страната до 24 часа, тъй като се предполага, че представляват заплаха за националната сигурност. Става дума за архимандрит Васиан, секретаря протойерей Евгений и служител на храма.

Този изключително неприятелски акт на българските власти противоречи на логиката, пишат от там.

"Хората, които са посветили живота си на служене на Бог в името на единството между руския и българския народ, основано на обща религия и християнски ценности, бяха транспортирани като престъпници в превозно средство с решетки на прозорците обратно в църквата от българската имиграционна служба, за да си опаковат вещите си. Те ще бъдат депортирани като нарушители. Просто ще бъдат оставени на сръбската граница да се оправят сами", допълват от руското външно министерство.

Според тях "особено богохулно измерение" на тази ситуация добавя фактът, че действието е предприето в празничен ден, който отбелязва Рождество на Пресвета Богородица, който е свещен и чист ден за енориашите на Руската православна църква.

"Възмутени и шокирани сме от случилото се. Това още веднъж подчертава, че сегашното ръководство на България явно е тръгнало по пътя на разрушаване не само на политическите контакти между нашите държави, но и на културните и хуманитарни връзки между нашите народи. Сегашната им цел изглежда е прекъсване на отношенията между сестринските Руска и Българска православни църкви и братските връзки между руския и българския народ", повтарят думите на руския посланик у нас Елеонора Митрофанова от МВнР на Русия.

Тази стара руска църква, която дълги години е била място за "споделено поклонение на руснаци и българи", сега ще бъде затворена.

"Още веднъж подчертаваме, че отговорността за бързото влошаване на руско-българските отношения е изцяло на българската страна", заключват от външното министерство.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1236

18

БотоксПутю

23.09 2023 в 10:03

Църква - свърталище на руски шпиони. Нямат свян от Бога.

2073

17

Johnny B Goode

23.09 2023 в 03:09

Извинявам се, това отдолу бе за някакъв който рекламираше нещо което било по-добро от Виагра и му подобрявало сексуалния живот. Администрацията се погрижи за него.

723

15

user4eto

22.09 2023 в 20:56

Добре де, ама защо сте напълнили цялата статия с рашистки словоизлияния? Не ни интересува какво им е мнението.
Важното е, че това е стъпка в правилната посока. Жалко, че македонците ни показаха, че е време да я направим.

2073

14

Johnny B Goode

22.09 2023 в 19:37

Спирта, казах ти да внимаваш.
Ето сложил си си 3-те точки сам, ама оттук нататък само по 2.

1160

12

bursuk

22.09 2023 в 18:50

Айде молотовки и тая адска обител да я няма!!!

4638

11

Того

22.09 2023 в 18:26

Тази църква действа против канона на БПЦ, тя е неканонична и трябва да бъде затворена или да премине към диоцеза на БПЦ. Когато вселенската патриаршия налага незаконната схизма на БПЦ, руската патриаршия решава да построи руска черква в София за да не се черкуват "чистите" руски християни със схизматичните българи. Това е истината и тази черква е извън и в разрез с канона.

905

10

Putyo

22.09 2023 в 17:32

Ох, тази новина заслужава един отлежал сингъл малц... ;)

2073

9

Johnny B Goode

22.09 2023 в 15:50

Едно добро начало.
Надявам се да продължи с затварянето на така наречения дом на "съветската наука и култура" (егати оксиморона), а по-нататък и с посолството.
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки