Румен Петков: Главният прокурор трябва да бъде арестуван

Юлиан Христов 15 юли 2014 в 06:25 18825 9

Румен Петков

Интервю на бившия вътрешен министър за OFFNEws.

Г-н Петков, прокуратурата смени версията, че парите от Корпоративна търговска банка (КТБ) са изнасяни с чували. През тези години от 2011 г. досега проспано ли е източването на КТБ?

А защо трябва да вярваме на прокуратурата, че има източване? Прокуратурата и гуверньорът на БНБ с нечуван апломб обявиха, че някой е изнесъл 206 млн. лв. в чували. Днес казват: „Не, не са изнесени 206 млн. лв. в чували, просто някой краде от 2011 г. досега“. Защо трябва да им вярваме? Прокуратурата обяви, че се подготвя убийството на Делян Пеевски. На другия ден казаха: „Не бе, не се планира убийство. Ние сме сбъркали малко“. Още кой в България вярва на този главен прокурор? Той се държи като мутра. Той се държи като джобно ножче на Делян Пеевски. Той се държи като инструмент на Ахмед Доган - за всички е видно. Така че тази прокуратура не може да разполага с доверието на никого.

С други думи – от аферата с КТБ да очакваме да бъдат търсени виновни там, където не трябва?

Досега само това се прави.

Вчера Бойко Борисов каза, че трябва да има арести...

Трябва да бъде арестуван главният прокурор, трябва да бъде арестуван гуверньорът на БНБ – Иван Искров, защото това са хората, които внесоха смут в банковата система.

А вътрешният министър?

На Цветлин Йовчев и Писанчев (Владимир Писанчев, председател на ДАНС, бел. ред.) мястото им е в ареста. Те са съучастници в стреса на българските граждани. Кой арестува тримата, обвинени за опита за покушение на Делян Пеевски? МВР. Значи Цветлин Йовчев е съучастник в лъжата. По-мрачен период – аз съм човекът, атакувал най-много Цветан Цветанов, но по-мрачен период в ръководството на МВР не е имало. Тези хора са способни на всичко, за да угодят на Делян Пеевски и колкото по-бързо си отидат, толкова по-добре за обществото.

На темата за МВР ще се върнем след малко, но за да приключим с КТБ – как този случай ще се отрази на държавата и в политиката?

Важно е българските граждани да запазят самообладание и да знаят, че банките са стабилни, въпреки главния прокурор и въпреки гуверньора. Въпреки тези хора, които се държат като откровени престъпници и откровени бандити. ДПС и БСП са абсолютни съучастници на главна прокуратура и на Народната банка. Тези две партии трябва да си отидат от сцената. Всеки, който гласува за БСП, гласува против парите и интересите си. Това трябва да е ясно на гражданите. Това са зависими хора. Това не е персонален въпрос. Тук въпросът е на морал или по-скоро на липсата на морал.

От 2013 година допреди 2-3 месеца, повечето шефове на Областните дирекции на МВР са назначени като временно изпълняващи длъжността. Как тълкувате това?

Това означава, че главният секретар на МВР и министърът съвсем целенасочено държаха хората, които са съучастници в купуването на гласове... Какъв е пазарджишкият директор? Инструмент за купуване на гласове. Какъв е плевенският директор..? Аз говоря и за титуляри. Това са хора, които са съучастници в купуването на гласове и в опорочаване на изборите. Защо държат столичния директор, впрочем солиден човек, за временно изпълняващ? Защо? Точно заради това – за да могат да им кажат: приемаме нов закон и с този нов закон решаваме вие дали оставате или ви изхвърляме. Целта е да бъдат държани в зависимост – аз това съм го казал преди няколко месеца. Това не е откритие.

Това означава ли, че трябва да очакваме доказалите лоялността си шефове в МВР да бъдат преназначени на постоянни длъжности?

Ужасяващото е, че стабилизираха това недоразумение главния секретар, който е хем некадърен и непохватен, но и вреден за системата. Не може да имаш убийство на служител и главният секретар да се кипри от телевизия на телевизия и да обяснява колко блестящо е организирал операцията. Да излязат и да кажат от какво точно загина служителят; да излязат и да кажат този провал на кого се дължи. Аз гледам тази трагедия с дерайлиралия влак, при която министерството на транспорта беше изолирано тотално от събитието и на екран гледаме физиономиите на министъра на вътрешните работи и на главния секретар. Нали разбирате, че тези хора са параноици, те са болни. Те нямат място в управлението на такава специфична и обществено значима система като МВР.

Вие казахте, че областни директори са съучастници в купуването на гласове – на предстоящите избори ще го правят ли?

Главният секретар освен поръчки друго не може да изпълнява. Той не може да работи за МВР. Той работи за изпълнение на поръчки. От него очаквам всичко.

Смятате ли, че при назначаването на новия началник на НСО има нарушения? Той беше произведен в генерал-лейтенант набързо, за да бъде назначен на всяка цена на поста.

Това е недоразумение, за което отговаря министър-председателят. Не може три години и половина да обвиняваш МВР в полицейско насилие и ръководителят на полицията, който е пряко отговорен за действията на МВР, да го направиш шеф на НСО. Това е абсурд. Ти институционализираш полицейското насилие по този начин.

Поставяте ли под съмнение професионалните възможности на този човек?

Никога не съм имал съмнения, че той има професионални качества. Той няма такива и това е видимо от престоя му в Национална полиция. Какво има да коментираме? Питатйте Цветлин Йовчев имал ли е период от време, в който е считал Делян Пеевски за непреодолим фактор в обществения живот на страната и веднага ми кажете какво е отговорил, за да коментирам аз. Обвързвам този гражданин начело на НСО с продукта на Йовчев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!