Радан Кънев пред OFFNews: Щастлив съм, че изобщо спечелихме балотажа в София. Очаквах загуба

Според евродепутата ПП-ДБ грешно са преценили, че няма да се изправят срещу Григорова на балотаж в столицата

Ружа Райчева 06 ноември 2023 в 18:55 10591 0

Радан Кънев

Снимка Сергей Антонов/OFFNews

Радан Кънев

OFFNews разговаря с евродепутата Радан Кънев за неговата равносметка след втория тур на местния вот: как вижда бъдещето на управлението и успех ли е резултатът на "Продължаваме промяната - Демократична България". 

Каква е Вашата равносметка от балотажа на местния вот вчера? Има ли политически размествания, имаме ли победител от тези избори? 

Като равносметка на изборите бих погледнал две различни перспективи. Едната е какво означават те за партиите, а другата - какво значат за обществото. По отношение на партийния сблъсък резултатите от местните избори са абсолютен хикс. Виждаме равен мач, в който никой не е доволен. Обикновено, когато никой не е доволен, значи резултатът е приличен. ГЕРБ получи своето: да се утвърди като политическа сила на този етап в България. Тя обаче категорично загуби доминацията си в местната власт, която, заедно с добрите отношение с ДПС, беше пълна. Техният мандат в момента е много далеч от това - и като брой кметове, и като баланс в различните общински съвети. 

ПП-ДБ осъществи пробив в местната власт. Почти нулевите позиции, които имахме като "Демократична България", сега след балотажа е очевидно, че управлението, ако щете само на София и Варна, е огромен успех за всяка политическа сила. Естествено присъствието в малките градове и общини е символично, но това не мисля, че това може да бъде изненада за някого. Като политик от ПП-ДБ го чувствам като хикс на чужд терен, защото смятам, че следващият такъв сблъсък - най-вероятно на европейските избори, вече ще бъде на наш терен. Със сигурност местната власт беше възможно най-трудният терен, на който да бъде оценен нашият съюз, след това много проблематично правителство - за избирателите, но и за нас самите.

По отношение на българските граждани, според мен, тези местни избори са добра новина. Да, ниската активност е тъжен факт, но явно трябва да свикваме с него. Няма нещо, което да запалва гражданите да гласуват, както и след умората от петте парламентарни избора не виждам особена изненада. Безспорно е разочарованието от управленската конфигурация. Това беше поредната малка, но много ясно видима крачка към политическа промяна.

В България има едно настървено очакване за политическа промяна, което очевидно не се споделя от мнозинството граждани и промяната ще става бавно. На тези избори промяна има - не е голяма, но е видима. 

С това желание за радикална промяна ли си обяснявате високия резултат на Ваня Григорова на балотажа за София? Сякаш се очакваше разликата да е по-голяма, а не е. 

Според мен нашата политическа сила допусна огромна стратегическа грешка в София. И не говоря за номинацията ни за кмет на София, противно на това, което всеки си представя, когато кажа "огромна стратегическа грешка".

Най-големият проблем не беше в нашия кандидат, а в тоталното неразпознаване на това кой ни е противникът. За мен още през юни беше ясно, че кандидатурата на Ваня Григорова беше изключително сериозна - и в личен план, и по отношение на консолидацията на организацията, която стои зад нея. Самият факт, че Корнелия Нинова беше доста бързо и безпардонно принудена да приеме една кандидатура, която ненавижда, показваше, че става дума за кандидатура, която няма да е случайна.

От момента, в който ГЕРБ издигна, според мен откровено бутафорната кандидатура на Антон Хекимян за кмет на София, беше ясно, че целта на Борисов беше да не бъде на балотажа. Да види балотаж между Григорова и Терзиев и да подпомогне, както може, нея. Предупреждавах многократно нашите щабове. Оценката ми е, че предупрежденията са отишли малко на халос - не са осъзнали мащаба на риска. От тази гледна точка съм много щастлив, че изобщо спечелихме.

През цялата изминала седмица моето очакване беше, че ще загубим. Че Ваня Григорова ще стане кмет на София. Дългосрочната ми пргоноза беше, че София може да преживее Ваня Григорова, но не съм сигурен, че България може да преживее такъв политически трус.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!