Лидерът на "Нова България": Ние сме троянският кон, който ще промени политиката

Старите партии са безсмислени. Ние сме млади, кадърни и независими, казва Ивайло Симеонов

Владимир Йончев 30 септември 2014 в 07:13 11782 10

Ивайло Симеонов
Ивайло Симеонов

Ивайло Симеонов е лидер на ПП "Нова България", която се явява на изборите под номер 8. Листите й можете да видите ТУК.

Партия "Нова България". Участва на изборите в неделя с номер 8. За какво се появява, каква е, какво цели и с какво е по-различна от другите?

Партия "Нова България" се роди като движение "Политическа промяна сега". "Политическа промяна сега" се роди в протестите, които се организираха от цялото общество в страната. Ние тогава създадохме един формат на социална медия, в която всеки който искаше и имаше да каже нещо, го правеше без никаква цензура, което досега не беше правено в такива събития.

"Политическа промяна сега" беше една от най-големите фейсбук групи.

Абсолютно. В нея сме над 230 000 души. В групата попитахме хората - какво искате да направим след това, как да продължим напред? Над 92% казаха - партия. Като абсолютно всички бяха с нагласата, че партия е мръсна дума. Ние не искахме да правим партия, но се считахме за "Троянски кон", който да влезе и да промени правилата така, че и гражданското общество, и инициативните комитети да имат абсолютно същите права, които имат и големите партии. Защото това е може би една от най-тежките манипулации. И може би това е в основата на това депутатите да бъдат зависими от партиите. Те знаят, че в голяма партия могат да станат и с 500 гласа депутати. В момента, в който един експерт влезе в партия, той се превръща в политическо мюре. Тогава престава да бъде експерт, защото той знае, че ако слуша партията ще бъде избран. Тази година влиза от Монтана, например. Там не си изпълнява ангажимента пред хората, те не искат да гласуват за него. Но след това за наказание го изпращат от Варна. Това е изборно номадство.

Ние заявяваме, че когато дойде нашия ред, а той със сигурност ще дойде, всеки един депутат ще може да бъде издигнат само от един район. Т.е. издигнат съм аз от София - 23 МИР и до края на моята политическа кариера ще имам право да съм издигнат само от този МИР. Целта е да може реално поетите ангажименти към избирателите да бъдат изпълнявани. А не аз да знам, че партията ще ме издигне някъде другаде, където не ме знаят какъв съм, какви качества имам. И по този начин, аз да се превръщам от експерт в политическо мюре.

Вие имате едни от най-радикалните предложения за промени в Изборния кодекс, освен това да бъде издигнат само от един район, искате и засилване на електронното гласуване. Как може да стане това?

Електронното гласуване е един формат, който може да промени сегашното статукво. Виждаме, че някои от партиите имат много твърд електорат, от който над 93 % е без образование, дори не знаят български. На предишните избори им даваха едни връзчици, за да ги наложат върху бюлетината и така да знаят за кого да гласуват.

Електронното гласуване ще промени две неща. Първо, не е необходимо, тези които нямат образование, да правим дискриминация и да ги ограничим в правото им на вот. Те могат да гласуват, но поне да са образовани дотолкова, че да знаят как да гласуват с електронен формат. Защо електронния формат предполага разбъркване всеки път, ти няма как да знаеш на кое място е твоята партия, трябва просто да прочетеш, което изисква поне малко образование и ценз.

Другото е за хората, които са ангажирани и не им се ходи по опашки - за тях ще бъде много по-лесно. По този начин ще се вдигне и активността. Като се вдигне активността, купеният, манипулиран вот ще намали силата си в голяма степен. Затова ние мислим, в бъдеще да търсим и форми, не на задължително гласуване, но на гласуване, което ако ти си дадеш вота и заявиш своята гражданска позиция да имаш преференции в общината, детските градини, в здравното обслужване.

Бонусна система ако си гласувал?

Да, бонусна система, ако си гласувал. По-този начин ние искаме да стимулираме интелигентните хора да гласуват. А проблемът е, че те не гласуват, защото или не вярват в никого. Или нямат алтернатива, или избират по-малкото зло. Това е нещо, което е порочно и трябва да бъде преустановено.

С какво вие ще ги убедите, че сте по-добри от останалите, че сте алтернатива.

Най-важното е, че ще премахнем двойния стандарт във всичко.  Основата на всичките ни проблеми е това, че съдебната ни система не работи. Правосъдната система е несправедлива за всички. Мога да дам пример с всеки един сектор. Ако правораздавателната система работи правилно, няма да го има този двоен стандарт, от който се оплакваме. Целта на една шепа политици е да противопоставят българския народ постоянно. Дали ще създават предпоставки да мразим ромите или ще създават предпоставки да мразим пушачите и да мразим сините или червените. Както Конфуций е казал: "Няма значение котката бяла ли е, черна ли е, важното е да лови мишки".

А какво е ядрото на вашата партия? Предполагам, че са най-вече млади хора.

Най-вече млади хора. Хора, които работят със съвременните технологии. Интелектуалци. Интернет партия е нашата формулировка, защото, ние се родихме в социалните мрежи. Това е уникално във света.

А партия на протеста ли сте?

Ние сме партия на всички онези, които са несъгласни със статуквото и със сегашния, днешния формат на политики във България. Дали е на протестиращи или на мислещи хора, важното е, че ние не сме съгласни със статуквото. И това, което правим е да променим именно него.

Ние създадохме, и това вече работи, платформата "БГ вот". "БГ вот" е едно приложение, апликация за мобилни телефони, която е уникална по рода си в цял свят. Чрез нея всеки един българин, независимо къде живее, ще може да участва пряко в решенията на управлението на страната.

Сега, ако един инвеститор например реши да построи нещо в едно малко населено място, какво прави? Отива при местния сатрап, който да му прокара решението. Всички документи се извървяват, общинския съвет гласува и в момента, когато багерите отидат там да секат дървета, хората тогава разбират. И тогава всички скачат и техния протест е абсолютно нормален и техния протест е абсолютно нормален. Обаче инвеститорът казва "Вижте какво: законът трябва да се спазва за всички. Аз съм си минал през закона. Защо не сте скачали, когато му е било времето?". Общинските съветници, разбира се, винаги се избърсват. Това е порочна система. С нашия формат, когато се тръгне да се решава един такъв въпрос, ще трябва да се допитат просто до обществото и всеки един да гласува, абсолютно безплатно.

Това е референдум за всичко?

Да, това е референдум за всичко, но безплатен референдум. А не както ни уверяват сега 20 милиона, 30 милиона. Това е безплатен референдум. По този начин във всеки един момент българина ще може да взима пряко участие в решенията за неговия град, за неговата държава. Без посредници.

Всичките аргументи срещу електронното гласуване се свеждат до един - че вотът може да бъде манипулиран.

Това абсолютно не е така. Всеки по-модерен телефон разпознава вече движения, които са специфични за тебе. Ако ние си сменим телефоните, от нашата централа ще ни се обадят и ще ни кажат "Вече Владо използва телефона на Ивайло". Съвременните технологии вече предполагат толкова висока сигурност при гласуване, че аз нямам абсолютно никакво съмнение, че това ще дойде един ден и в България.

По линията леви-десни къде се определяте?

Много ми харесва въпросът. Когато ми го зададе първият журналист, изпаднах в потрес, тъй като никога не съм работил с медии и даже честно казано имам и притеснение от камери.

Когато ми зададоха този въпрос, аз дълго време мислих дали ние сме леви или десни, защото не се бях замислял преди това. А всички ми казват "Не бе трябва да се определите, в ляво ли сте, в дясно ли сте, в център ли сте". Установих, че тази формулировка е с една единствена цел. И целта е ти да се поставиш срещу една част от обществото, на която й е вменено, че ако този е син, значи е гаден капиталист, а ако каже, че е със социална насоченост, значи е комунистическа издънка.

В крайна сметка, ако се замислим, в близкото минало, в последните 25 години, виждаме, че голяма част от тези, които се обявяват за десни правят лява политика и обратно. А всъщност какво искаме ние? Искаме хората да живеят нормално, дали ще е лява или дясна политиката, хората трябва да живеят нормално. И това може да стане само с оправянето на правораздавателната система и тогава няма да има значение леви ли сме, десни ли сме. Хората трябва да живеят нормално това е.

По друга голяма разделителна линия Русия или Европа, къде сте?

Русия или Европа. Или Америка? Те са много разделителните линии. Ние сме малка държава. Ясно е, че живеем в един глобален свят, в който така или иначе трябва да се съобразяваме с глобалните политики. Но в крайна сметка ние имаме и личен интерес, не е само въпрос на политики, ние имаме и личен интерес. В последно време се коментира въпросът дали да подкрепяме санкции на ЕС към Русия. Всички знаем, че това е абсолютно неработещо. Спомнете си Сърбия. Какво стана, когато имаше санкции срещу нея? Всички пълнеха колите със бензин и караха за Сърбия. Какво се промени? Нищо. Само черния пазар се увеличава. В Куба какво стана? Америка им наложи санкции. И какво? Нищо.

Разделителната линия е интересът на нашия народ и живота на хората вътре в страната. Ако зададем един въпрос - ДА или НЕ на АЕЦ "Белене", трябва да образоваме хората, за да отговорят на него. Защото се досещате, че баба Пенка няма как да отговори компетентно на този въпрос. Ще отговори чисто политически, нали, защото едната партия, която е голяма казва "Това е добре", а другите казват "Това е зле". Ама никой не знае всъщност зад тия договори какво стои. Кои са критериите, кои са заложените точки. Защо това е класифицирана информация? Нали е за хората. Трябва да знаем хората, за всяко едно решение, всеки един договор, как ще рефлектира върху нас.

Прозрачност ли й липсва на България или нещо друго?

Много неща й липсват, но прозрачност най-вече. Експертиза имаме, уверен съм в това, защото съм преподавател в Техническия университет в София и виждам хората, които минават през университета. Те са много грамотни. Експертиза не ни липсва. Липсва ни прозрачност, която да даде възможност на експертите да си кажат мнението. Това ни липсва. Всичко се прави под масата. Всичко се прави на тъмно. Няма прозрачност. Ние създаваме една интернет карта на България, на която със всеки клик ще можеш да видиш целия наличен ресурс на всеки един, дори най-малък край на България. Какво е било, какво е, какво може да бъде, какви пари са предвидени, за какво са предвидени. Кои са предпоставките за развитие на бизнеса в конкретния регион.

Бяхме до Видин, забравих го селото кое е. Местният арендатор 2 години не е давал аренда, която аренда е супер смешна. Ставаше въпрос за 8-8 и педесет или нещо ей такова, което е изключително смешно. Той от субсидията взима 25 лв. И тя вика "Ми той, чадо, не ми е плащал от 2 години". Отивам при него и му казвам: "Трябва да ми ги платиш тия пари". А той ми отговаря: "Върви си оплачи, бабо, ако не си търси друг арендатор". А друг арендатор там няма. В момента, в който обявим, че той дава аренда 8 и педесет лв., нали се сещаш колко сериозни бизнесмени ще отидат там и ще кажат "Вижте какво, това е свинщина, дайте 15 лв, и ако баба Пенка не си получи субсидията.....". Между другото, когато алармирахме за този случай за две седмици бяха оправени парите. Но хората нямат, на кой да се оплачат. Те просто са обезверени.

Ще можете ли да пробиете през старите партии?

Старите партии са напълно обезсмислени към момента. Единственото, което ги държи е, че те разполагат с много голям финансов ресурс и с почти всички медии. Проблемът при прозрачността идва от медиите. Знаете много добре големите медии от кой са купени. Установихме, че големите печатници са купени от тези същите хора. Проблемът не е само в това да са ясни кои са собствениците на медиите в България. Трябва тези фирми, които са собствениците на медиите, да покажат откъде са им парите и от каква дейност. Тогава вече можем да говорим за обективна журналистика. Защото журналистите в България са много добри, много качествени. Но те също работят, изхранват семейства. И много добре видяхме в последните години, какво става, каква става, ако ти не изпълняваш повелята на гласа в ухото.

А зад вас кой стои?

Зад нас стои една голяма емоция на хора, които са интелигентни, които са образовани и които са смели. Аз винаги съм се смятал за революционер, голям родолюбец, ентусиаст. Но последните няколко години просто спрях да мечтая и загубих вяра, че може да бъде променено нещо. Защото всичко, което е около мен става по някакъв начин догми и предразсъдъци, че нищо не може да бъде променено. Че някак си не можем да се справим с това, което е. Че големите са големи и те никога няма да станат малки, че правилата са лоши. Всеки ми казваше: "Не може, не може, не може". И така докато дойде един човек отвъд океана, нашия приятел Майкъл Струмейтис. И единственото нещо, с което ни помогна, е да си отключим съзнанието и да разберем, че всичко зависи от нас. Той го изигра с една банкнота от 20 долара. Каза колко струва тази банкнота. И един от нас каза "три кутии цигари", друг каза "2 к. сирене". Майкъл смачка банкнотата и пак пита: "Сега колко струва? Пак ли същите неща, нали?"

Стъпка я на земята. Пак ли същите неща? - Пак същите.

И каза: българинът е това, това е стойността на българина. Тя винаги си остава една и съща. Проблемът е, че колкото и да го газят, колкото и да го мачкат, той трябва да знае колко струва.

Българинът просто трябва да заяви, че не желае да бъде роб в собствената си държава. Проблемът е, че ние сме обсебени от страхове, от злоба, от завист.

Нашата сила е, че сме от поколението, което се занимава със софтуер, хардуер.Голяма част от ИТ обществото работи за големи международни клиенти и има съвсем друго самочувствие. Самочувствие, което му позволява човек да бъде себе си, да не се страхува да каже, че нещо е неправилно.

А дали големите партии дали са потребни или не? Не са потребни. Те задържат до последно, ако могат да откраднат и тези пари, които са предвидени в следващия програмен период. Това е тяхната задача и цел, нито една друга.

Аз съм далеч от мисълта, че всичките тия 240 избраници са лоши. Но представи си един човек добре изглеждащ, напарфюмиран и чист да го хванеш и да го потопиш в септичната яма и да го изкараш. Той ще остане ли същия? Отговора го знаем.

Ние искаме тая септична яма да я изчистим. Представям си едно от моите млади момчета и момичета, влизайки в НС, ще работят с хъс, по 24-часа сигурен съм. Ще намерят всички добри практики по света, за да ги приложим тук. Обаче си ги представи в една комисия с примерно Лютви Местан, Доган, Мая Манолова, Серго, Бойко и някой други нали. Ми те с реперите, които ще им поставят ще им създават невъзможност те да реализират това, което искат да направят. След 4 години ще се изправят и ще кажат "Ама ние наистина работихме" и ще е наистина така, обаче нищо не се случило. Защо? Защото системата е такава.

Затова изготвяме един лустрационен закон, който гласи "Всички, които са били във властта последните 25 години да нямат право да участват в управлението следващите 5 или 10 години." Просто, за да можем да започнем на чисто.

Вие ли сте най-радикалното крило на протеста?

Смятам, че ние сме най-осъзнатата част от обществото, която поставя параметрите, за да се промени средата. Ние не мразим никого, не казваме "този е виновен или онзи е виновен". Системата е виновна. Същият този шофьор, със същата книжка, с която тук минава на червено или кара със 170 км/ч на магистралата, в друга държава се съобразява и гледа много внимателно, къде може да изпреварва, колко е лимитът на скоростта. Проблема не е в хората, проблемът е в спазването на правилата. Целият сегашен формат е съвсем умишлено създаден, за да не гласуват интелигентните хора, да са отчаяни, да не виждат начин за промяна. А пък ние виждаме, че всичко това е възможно.

Предизборна публикация

Купуването и продаването на гласове са престъпление!

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!