Как Фейсбук роди партия

Владимир Йончев Последна промяна на 18 септември 2014 в 06:56 11202 24

Сигурно и вие тия дни сте получили тия дни съобщение във фейсбук от загрижен ваш приятел.

Текстът може да варира, но смисълът е следният: "Никому неизвестна партия е купила фейсбук страница с над 200 хиляди лайка, преименували са я и сега нейните реклами ползват вашите имена".

Въпросната страница е "Политическа промяна сега". Ако сте подкрепяли летните протести, най-вероятно сте я лайкнали и сте я следили, защото това беше един от основните канали по-които се разпространяваше информация за протестите.

Когато те позатихнаха, из протестните фейсбук страници започна да се прокрадват дискусиите трябва ли протестът да има своя партия. И докато погледите на червените тролове бяха вперени в Протестна мрежа, друга протестна страница роди своя партия.

Партията се казва "Нова България" и е с бюлетина номер 8. В най-неизгодното положение сме - притиснати сме между Реформаторския блок (7) и ГЕРБ (9), шегуваше се тия дни из фейса един от кандидат-депутатите й.

Лидерът на партията е Ивайло Симеонов - преподавател в Техническия университет. 

Всъщност партията не е толкова нова, беше учредена на 8 февруари. Ако погледнете дописките от тогава, ще видите, че ясно е обяснено как се ражда първата "фейсбук партия" и тя се прави на основата на фейсбук страницата "Политическа промяна сега".

Ако сте ходили на протестите, вероятно познавате и другите лица, само дето не ги свързвате с имена. В 99% от случаите те са онези момчета и момичета, които бяха заклеймени, затова че са умни и красиви, че на всичко отгоре млади и със собствен бизнес.

Когато пикът на протестите отмина и се видя, че БСП и ДПС нямат намерение да се съобразяват с народа, и при нас започна дискусия дали да направим партия, разказва Ивайло Симеонов. Направихме анкета сред всички членове на фейсбук групата. 92% бяха за учредяване на партия.

Един час преди черната кампания срещу нас ни предупредиха, че почва атака. Докато се съберем и решим какво да правим, атаката вървеше с пълна сила, разказва Ивайло Симеонов.

Поводът вероятно е, че точно тогава "Нова България" стартира своята кампания, която е доста нетрадиционна. Издават вестник, в който всъщност има само една статия - историята на две момичета, които отказват да бъдат роби на правителството.

Тяхната история е обяснението защо заклеймените като умни и красиви са решили да създадат партия. Опитали са се да се борят поединично, сблъскали са се с корупцията, манипулациите, олигарсите, опитали са се да протестират срещу тях. И когато никой не ги е чул са създали партия.

Трейлърът към сторито се казва "Историята, която правителството не иска да прочетеш" и е в най-хард протестърската естетика. Изглежда малко наивен, както бяхме наивни всички ние, когато вярвахме, че правителството на БСП, ДПС и Атака ще се оттегли заради народното недоволство.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23.09 2014 в 15:48

а някой помни ли как събираха лайкове? даваха награди за "участие" в протестите https://www.facebook.com/bgpoliticalchangenow/posts/685097594853762

18.09 2014 в 19:31

Как ще ми обясните тогава тези факти, а именно: ФАКТ: Получих на стената си пост от "Пилтитическа промяна сега", постнат от моя приятелка във фейсбук. Като й направих остра бележка, че не се прави така да агитира от моята стена, без да ме пита, се оказа, че тя хал хабер си няма да е поствала нещо подобно. Това не е просто спам, а хакване на публичното ни пространство в мрежата - кой го прави изащо, щом сте невинни вие???

18.09 2014 в 19:15

Когато някой сам се хвали, че е умен и красив, обикновено истината е, че не е нито едното, нито другото.

18.09 2014 в 18:29

хората бяха подведени целенасочено от шепа хора! Разбираме какво става, прочетете какво създадохме с тежестта на групата и поставените ни цели и ако не ви харесва и не се припознаете с това напуснете групата ... ние помагаме и променяме , не пречим и не разграбваме.

18.09 2014 в 18:21

Аз смятам да подкрепя Ппартията защото смятам,че техните идеи съвпадат с голяма част стремежите на младите хора тук и е крайно време българите да спрем с хейтърството и да разберем,държавата това сме всички ние

18.09 2014 в 17:57

как да не отговоря така на откровенни лъжи ?! не съм смятал нито да лъжа , нито да мълча - казвам винаги едно - истината ! Съжалявам , продължавайте да ни следите

18.09 2014 в 17:46

СПРЕТЕ СЕ С ГРОЗНИТЕ КОМЕНТАРИ ПЛАТЕНИ КОМПЛЕКСАРИ ВДИГНЕТЕ СИ ГЛАВИТЕ И ВИЖТЕ КАКВО СЕ СЛУЧВА С БЪЛГАРИЯ АКО ВИЕ СТЕ НА МЯСТОТО НА ПОТЪРПЕВШИТЕ ОТ НАВОДНЕНИЯТА НЯМА ДА МИСЛИТЕ ТАКА А ЩЕ ПОМИСЛИТЕ КАК ДА ПОДОБРИТЕ УСЛОВИЯТА ЗА ЖИВОТ В СТРАНАТА НИ ТАЗИ ПАРТИЯ СЕ РАЗЛИЧАВА ОТ ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ Е ЧЕ НИКОЙ И СТОТИНКА НЕ Е ПОЛУЧИЛ ЗА ТОВА КОЕТО ПРАВИ НИКОЙ НЕ ДАВА ФАЛШИВИ ОБЕЩАНИЯ А МЛАДИ ХОРА ИСКАТ ДА СЕ ПРОМЕНЯТ НЕЩАТА ВДИГНЕТЕ СИ ГЛАВИТЕ И ПОМИСЛЕТЕ ЗА ВАС И ДЕЦАТА ВИ АКО НИЕ САМИ НЕ СИ ПОМОГНЕМ НЯМА КОЙ ДА НИ ПОМОГНЕ