"Като си продавате гласа, не се сърдете, че утре зарибяват детето ви с наркотици"

OFFNews 20 май 2014 в 07:12 6707 5

Румен Петков

Г-н Петков, какво се случи в неделя в Прокуратурата?

Аз не мога да кажа, защото въобще не съм ходил в Прокуратурата . И това внушение през някои от медиите е и невярно, и грозно, но постига два ефекта. Щом прокурорите викат Румен Петков, значи е сериозна работа. Оклеветяването и омаскаряването е факт. И мое, и на АБВ, защото внушението е, видите ли, АБВ купува гласове. И второ - вкарват ме в обяснителен режим за такива небивалици, които далеч надхвърлят абсурда. Иначе, от това, с което аз имах възможност да се запозная, трябва да кажа, че това е институционален абсурд, който надхвърля и най-мрачните ми представи за репресивните възможности на българските институции.

Нарекохте прокуратурата "джобно ножче" на Пеевски...

Да покажат, че не са. Очевидно е, че на Делян Пеевски не му харесват истините, които и аз, и колегите заявяваме за Lafka, за тази симбиоза между политическа и икономическа власт. Очевидно е, че не му харесват позициите, които заявяваме срещу медийната му група. Прокуратурата имаше да свърши три важни неща и то много бързо. Първо, пак казвам, в този институционален абсурд аз не виждам нищо секретно. Да разсекретят институционалния си абсурд, защото те го засекретяват, за да ме поставят в безизходна ситуация - да бъда атакуван, а аз да не мога да се защитя, защото е секретен материалът. Второ, да кажат бързо кои са извикали медиите на т. нар. "секретна" преписка.

Те можеха да го идентифицират това още вчера, но няма как да го направят, защото моето подозрение е, че те са извикали медиите. И трето, самите те - прокуратурата излиза с прессъобщение, че секретната преписка е на тема "купуване на гласове". Първо - в материала далеч не е така формулирано, и второ - самата Прокуратура обявява материала на секретната си преписка. Прокуратурата си мълчи и по трите неща. Чувам, че утре главният прокурор щял да дава някаква пресконференция. Да вземе да свърши малко работа и да разбере, че Прокуратурата не е шоурум, а отговорна институция, към която допреди няколко месеца много хора гледаха с надежда.

Според Вас това е предизборен черен PR?

Черен PR, който най-цинично наподобява "Костинброд" преди една година. И тогава си спомняте прокуратурата затвори печатницата, репортажи телевизионни. Вече една година няма нищо. Нещо по-лошо - Прокуратурата се самоунизи, а съдът върна материалите им поради тяхната нелепост. Аз го казах още тогава - ако те са искали да видят действително пътя на бюлетините и незаконното им използване, имат хиляда способа да ги проследят. Те не го направиха, а отвориха шоурума, с което направиха Цветанов целия в бяло, на което аз съм върл противник. Но пък и като се сетя, че Делян Пеевски обяви, че в кабинета на Цветанов главният прокурор и самият Пеевски са обсъждали ръководството на Прокуратурата, това донякъде предполага такова слугинажно отношение на главния прокурор към г-н Цветанов.

Очаквате ли друг подобен удар срещу АБВ в последните дни преди изборите?

Всичко очаквам. Тези хора, за да запазят властта си, осъществяват невиждан натиск върху Прокуратура, върху Следствие, върху ДАНС. Те видимо са готови да използват всички инструменти на изпълнителната власт, защото аз много държа на разсекретяването на онази част от преписката, която касае мен. За да се види за каква бруталност става дума. За да се види, че става дума за пошъл подход, от който няма да излезе нищо, но в общественото съзнание ще остане, че Румен Петков и АБВ нещо правят.

Пак казвам - с болка и със съжаление, от тези хора очаквам всичко. 

Т.е. в преписката става въпрос за тълкуване на случай, в който сте косвено замесен?

Едновременно твърде косвено засегнат и пришит по един много, много непочтен начин, който, ако бъде показан на обществеността, ще стане ясно за какво иде реч.

Смятате ли, че ще разсекретят делото?

Те са готови вече да манипулират хора - с криминални прояви да ги принудят да дадат определен тип показания, да ги шантажират, да ги изнудват.

Казахте, че срещу членове на АБВ в страната се оказва безпрецедентен натиск. Кажете нещо повече за това.

Няма фирма, която да ни е предоставила офис на територията на страната, срещу която да не са започнали веднага данъчни проверки. На регионалния ни координатор във Варна, на неговата фирмичка, с която той буквално си вади хляба, я има десет операции годишно, я не, се прави пълна данъчна ревизия вече един месец. То е нелепо, то е обидно. Имаме фашизоидно управление.

Уволниха бащата на Нина Найденова, само защото тя се е ангажирала в листата на АБВ. Уволниха дъщерята на Роси Янакиева, само защото майка й е в листата на АБВ. Уволниха Никола Петков от ВиК - Пловдив, само защото е симпатизант на АБВ и е близък до дейците на АБВ в Пловдив и региона.

Едното от момчетата в офиса вече е цял ден тук - не за друго, а защото го изгониха от работа. Това са съвсем конкретни примери, които потрисат.

Става въпрос за работа в администрацията или в частни фирми?

Частен бизнес, това е въпрос на притискане. И толкова е цинично това, че Сергей Станишев излиза и заявява: "Да кажем "не" на страха!" Той налага страха с инструмента си Орешарски, Делян Пеевски налага страха с властовите инструменти, с които разполага. На тоя цинизъм трябва да се сложи край.

А как се аргументират работодателите на тези уволнени хора?

Слушам обяснения от работодатели - хората да не се занимавали с политика на работното си място. Уволниха областния управител на Монтана за това, че се е ръкувал с Първанов, а председателят на Областния съвет на БСП във Варна, който е назначен и за шеф на "Напоителни системи", краде тръби. Аз съм изпратил и снимков материал на Министерски съвет, на всички институции, в интернет е качено, има номерата на държавни и едно частно превозно средство, с което се крадат тръбите. Той обаче си е на работа. При Орешарски и БСП можеш да крадеш и си на работа, даже е похвално да крадеш и да си на работа. Но да се ръкуваш с два мандата президента Георги Първанов, ще те уволнят веднага. Това са абсурди, на които трябва да сложим край.

Натискът по райони зависили от това кой е кмет - дали е на БСП или ГЕРБ?

Натискът върху кметовете е огромен. Немалко кметове са заявявали пред мен съпричастност и желание да помогнат, но натискът върху тях е брутален. Като се започне от това да ти кастрираме бюджета и преминем през това, че няма да участваш в разпределението на 500-те милиона. Видяхме какво стана - Перник беше занулен, Попово беше занулен - чиито кметове са фактор в АБВ. И се стига дотам, че почват да налагат финансови санкции върху общините, това никой досега не го беше правил. Впечатлен съм от факта, че за БСП е приемливо техни кметове да канят Бойко Борисов да открива обекти, а същевременно, когато човек на ГЕРБ отиде да слуша от граждански интерес какво е казал Георги Първанов и Ивайло Калфин, това веднага се тълкува като коалиция за АБВ и ГЕРБ. Напротив, икономическата коалиция е Lafka и тя е между ГЕРБ, ДПС и БСП.

Взимам повод от думите ви - че такъв натиск никой не е осъществявал. Наемате ли се да направите сравнение между управлението на ГЕРБ и това, което видяхме от БСП досега?

Смея да твърдя, че съм сред политиците, които са оказвали най-сериозна критика и водили най-тежки битки с правителството на Борисов - за полицейското насилие, и за безсилието да преодолеем критериите за Шенген, и за контрабандата.

Какво виждаме днес? Контрабандата не е мръднала дори и на йота, напротив. Контрабандата е в по-големи мащаби. Тук искам да кажа на всички, които си продават гласовете - не ставайте заложници. Този, който плати за гласа ви, ще гледа утре да си избие парите. Пътищата са два - единият е контрабандата, а другият - търговията с наркотици. Така че, като си продавате гласа днес, утре няма да се сърдите, че зарибяват децата ви с наркотици.

Второ, по полицейското насилие - видимата фигура, пряк осъществител на полицейско насилие, е ръководителят на националната полиция. И ние го атакувахме в НС в залата, с парламентарните комисии за случая с пребитото семейство в Кърджали, за демонстративните, бруталните арести в София, за които ще плащаме всички данъкоплатцки, като ни изпосъдят в Страсбург. За пребития певец, у когото бяха влезли по погрешка и го бяха опердашили.

Сега същият този човек, с мандата на БСП, бива предложен за директор на НСО. Т.е. БСП му благодари за полицейското насилие. За мен е много интересно как ще реагира ПГ "Коалиция за България", в която има хора, които пряко са атакували този човек. Но ето - ние сега институционализираме полицейското насилие.

На трето място - казвам го с много голяма болка, по същество как стои въпросът с отговорността за взиманите решения?Преди беше ясно - бат' Бойко намира калинките, бат' Бойко по кръстовищата назначава министрите. Сега кой носи отговорността? Ние най-лошите неща на Бойко Борисов - полицейското насилие и контрабандата, ги развихме, а въпросът с отговорността там беше пределно ясно, за всичко отговаряше премиерът Борисов, а сега не е ясно. Това задкулисие е нещо, което вади хората от равновесие, затова ДПС трябва малко да бъдат извадени от властта, да си починат. Това ще доведе до сериозно оздравяване на политическата система в България.

Кажете нещо повече нещо повече за коалицията Lafka. 

Вижте в Благоевград. С чии гласове минава през Общинския съвет, чии е областният управител, който не атакува решението, а то е атакуемо от правна гледна точка. Вижте в Бургаска област. Общинският съвет какво решение взима, чии е областният управител, който не атакува решението. В един Карнобат има 28 обекта на Lafka, там е основно БСП на терена.

Какви са прогнозите Ви за предстоящите избори, очаквате ли да има предсрочен парламентарен вот като пряк резултат от изборните резултати?

За да мога да направя прогнози, трябва да бъда сигурен, че изборите няма да бъдат опорочени, а е видимо, че Прокуратурата и някои от политическите сили бутат изборния процес към опорочаване. Затова не мога да се ангажирам, много се надявам българският гражданин да гласува за собствения си интерес и за интереса на отечеството.

Значи имате опасения, че денят за размисъл от миналата година може да се повтори?

В пъти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови