Румен Петков на разпит по сигнал за купуване на гласове (обновена)

OFFNews 18 май 2014 в 10:29 4650 7

Румен Петков

Бившият вътрешен министър Румен Петков е бил привикан за разпит в СДВР тази сутрин заради прокурорска преписка. По информация на bTV става въпрос за сигнал за купуване на гласове.

От прокуратурата са потвърдили, че става въпрос за купуване на гласове, а Петков е бил извикан като свидетел.

Според предварителната информация сигналът за купуване на гласове е от Плевен. След това обаче стана ясно, че сигналът е подаден в Софийската градска прокуратура.

Има образувана прокурорска проверка, но по случая не е образувано досъдебно производство, уточниха от прокуратурата.

Петков е бил разпитан около 8 часа тази сутрин. Той е успял да избегне журналистите, които го очакваха, като вероятно е минал през страничен вход. 

В неделя следобед пресцентърът на АБВ разпространи следната позиция на Румен Петков:

"Снощи, късно вечерта, след много професионален и колегиален диалог, бях поканен в столичната полиция. Разговорът с представителите на вътрешното ведомство се състоя тази сутрин. Нещата, които чух по време на този разговор, определям като абсурдни. За съжаление преписката е „удобно“ засекретена и не мога да коментирам нейното съдържание. Очевидно е обаче, че става дума за активно мероприятие от страна на управляващите в навечерието на европейските избори. Припомням, че от АБВ още преди време алармирахме, чрез вас журналистите, че в последните дни на кампанията се очакват провокации, които близки до Пеевски издания са готови да използват по користни подбуди. Мисля, че това е и една от основните причини медиите да бъдат известени предварително за моето посещение в СДВР. Сценарий, който много напомня по своя замисъл костинбродската провокация в деня за размисъл, предхождащ последните парламентарни избори".

Румен Петков е бивш кмет на Плевен, а в момента участва активно в кампанията за евроизборите като член на политическия проект АБВ, създаден от Георги Първанов.

Петков и Първанов бяха отстранени от БСП заради старта на АБВ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!