Ивайло Калфин: Този реактор ще ни излезе златен

Натискат ни да строим хранилище за ядрено гориво, което струва колкото една централа

Владимир Йончев 01 август 2014 в 17:05 8435 14

С Ивайло Калфин разговаряме за споразумението, подписано с американската енергийна компания "Уестингхаус" за строеж на 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй".

Г-н Калфин, какво мислите за договореното между правителството и „Уестингхаус“?

Първо, има една голяма въпросителна какво става с АЕЦ "Белене": колко ще плащаме, къде ще се строи. Те без да са си мръднали пръста да решат това, подписват споразумение с друга компания за нов блок, който също рискува да ни вкара в големи разходи.

На всичкото отгоре това споразумение става без необходимата прозрачност и без да се спазват процедурите. Няма обществена поръчка. Изборът на "Уестингхаус" предопределя избора на изпълнител след това, ако се стигне до изпълнение за проекта. Това е конфликт на интереси.

Трябваше да се обяви обществена поръчка за технологията, после за изпълнители и така натъка. Прескачането на тези неща показва, че някой бърза да заобиколи нормалния път.

"Уестингхаус" какъв се явява в договора - съдружник или изпълнителен?

Съвместна компания, в която "Уестингхаус" влиза с 30%, която ще направи технологическа и икомоническа обосновка за строеж на нов блок. След което, при изпълнение тя би строила и след завършването на строежа "Уестингхаус" би излязла от акционерното участие. Така че те ще се акционери, само докато се случи проектът. Само че първо трябва да се обяви каква технология би показала, че това е най-добрият начин. Второ, кой е казал, че точно те могат да строят само и единствено?

Защо инвеститорът излиза веднага след края на проекта? Ако нещо е печелившо, кой би искал да си излезе от проекта, в който е собственик?

За тях е печелившо да се построи, а не да поддържат експлоатацията след това. Едното са разходите за доставка на оборудване, строеж и така нататък, защото там се калкулират печалбите. 

Другото - от коментарите, че този реактор струва над 5 млрд. евро, излиза, че той ще ни излезе златен.

Сумата, която ще платим за Седми блок е разделена на две. За доставка са предвидени 3,25 млрд., а за изграждане – 2,5 млрд. Какво е това изграждане, какво точно ще се изгражда? Инфраструктурата и доставката на горивото къде са в тази сметка?

Това, на което Борисов му вика „гьол“ в Белене, е част от изграждането. Там се влагат доста големи инвестиции за специални условия за антиземетръсни помещения, инфраструктура.

Това е изграждането, а другото е самият реактор.

Доколкото знам, доставката на гориво при първото зареждане не е включено в тая цена. Нормално е то да е част от цената, за да я предадат работеща. Те тук ще я построят и ще кажат: а сега си купете гориво.

А кой ще зарежда в следващите 30 години?

Най-вероятно само те могат да зареждат. Там обаче има и друг важен въпрос, който не се вижда.

ЕС прие една директива, в която затегна изискванията за съхранение на отработеното гориво и даже имаше много силен натиск, даже и към нас, за хранилище, което струва горе-долу колкото една централа. Тогава страната ни каза, че това ни е много скъпо, а те отговориха да се съберем с Румъния, Словения и да си направим общо хранилище.

В момента нашето отработеното гориво го изнасяме в Русия и си решаваме въпроса, но това е за централа, изградена от руснаци. С "Уестингхаус" какво трябва да правим? Това трябва също да се калкулира, ако трябва да правим хранилище, в случай, че не ни взимат използването гориво след това.

Имаме ли някаква гаранция, че Русия би приела отработеното гориво от централа, която не е строила тя?

Руснаците няма да го приемат. Те ни внасят прясното гориво за централата, то се използва тук и им го изнасяме обратно. То се рециклира и те имат възможност още един път да го използват за техни цели и най-накрая остава вече боклук, който не ни го връщат. В интерес на истината, ако един ден кажат, че боклукът си е наш, ние трябва да си го вземем, но така или иначе, понеже те го използват, не седи въпросът да си го прибираме.

При „Уестингхаус“ няма такова нещо за рециклиране и съхранение, а руснаците няма да им вземат боклуците или ще сложат много висока цена. В Англия и Норвегия направиха такива хранилища, но са много скъпи, иначе всеки може да си закара боклука.

Зад това споразумение какви интереси стоят?

Очевидно е, че стои американски интерес, въпреки че формално „Уестингхаус“ се води японска. Тя е собственост на „Тошиба“, но е известна американска компания и е ясно, че има силен натиск от страна на тяхното правителство.

Това уравняване на "Южен поток" ли е? На едната суперсила - едното, на другата - другото?

Ако Драго Стойнев си мисли така, значи много е сбъркал. Няма как да се прави такава търговия.

Виждате ли обяснение на цялото бързане, всичко да се случи в последните дни на това правителство? Интерес, комисионни?

Очевидно това правителство с всичките уговорки, че прехвърля задълженията на следващото, все пак бърза да подпише един договор с напълно неясен обществен интерес.

Явно са поели ангажимент да направят този договор. Дойде и началникът на "Уестингхаус" преди няколко дни. Явно кабинетът иска да си изпълни ангажимента, преди да си замине.

Всичко около сделката е доста непублично и необяснено, но или е политически натиск от страна на американското правителство, или е икономически интерес, но не обществен, а частен.

Според Вас ще има ли друга политическа сила, която да тика напред този проект, или ще си остане на правителството на Орешарски?

Първият, който заговори за 7-ми блок на АЕЦ “Козлодуй“, беше Борисов. Ако поеме управлението, той може да каже, че предният кабинет е подписал за строежа и той не е виновен. Няма да се учудя, ако започнат да си прехвърлят топката и междувременно си бутат проекта.

Има клауза за препотвърждаване от следващото правителство и това може да реши проблема. Аз се надявам служебното правителство да не пипа там, защото не е негова работа.

Днес чух, че БСП се разграничили от министъра си, това вече е върхът на шизофренията. Оня ден се разграничиха от министър-председателя си, а сега от Драго Стойнев, който отскоро даже е зам.-председател на партията. Така че не се знае какво става.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!