"Уестингхаус" обеща 15 000 работни места, споразумението е подписано

ОFFNews 01 август 2014 в 12:32 8590 13

Шефът на
Шефът на "Уестингхаус" Дани Родерик

Американската енергийна компания „Уестингхаус“ съобщи, че днес е подписала акционерно споразумение с българската страна за разширяване на ядрените мощности в АЕЦ „Козлодуй“. От компанията уточняват, че това е станало след консултации с всички български политически партии.

Това и всички бъдещи споразумения по проекта ще бъдат одобрявани от следващите български правителства, допълват инвеститорите.

Споразумението е за изграждане на ядрен реактор АР1000®. „Уестингхаус“ ще предостави цялото оборудване за реактора, проектирането, инженеринга и горивото за него. През следващата година „Уестингхаус“ ще проведе
конкурентен търг, в съответствие с българските и европейските правила за провеждане на обществени поръчки, за изграждането на реактора. Очаква се в процеса на строителството да се включат български и международни строителни компании.

Планира се реакторът АР1000® да влезе в експлоатация до 2023 г. Той ще бъде в експлоатация 60 години, предвижда проектът.

Инвеститорите посочват, че реакторът АР1000® ще създаде "хиляди високоплатени работни места". В допълнение се посочва, че 3500 души ще бъдат ангажирани със строителството, а около 15 000 - в свързаната мрежа за доставки. Това би намалило безработицата в региона до 9% - или с 4% под средното за страната ниво, се посочва още в съобщението до медиите. 

След завършването на проекта неговата експлоатация ще изисква между 500 и 800 висококвалифицирани специалисти, изчисляват от "Уестингхаус".

Проектът ще подпомогне създаване на десетки българо-американски търговски партньорства в ядрения сектор и други производства, както и ще установи постоянен обмен на научно и технологично познание и възможности
за развитие“, заявява президентът и главен изпълнителен директор на „Уестингхаус" Дани Родерик.

Съобщението на американската компания е придружено и с "Въпроси и отговори" за проекта.

На въпрос защо целият процес по преговорите е бил непрозрачен, отговорът е следният:

Това е невярно твърдение. Целият процес е подобен на провежданите във Франция и Великобритания, например при ключов избор на партньор и технологии от наличните приложими алтернативи. По-конкретно, има само три дизайна на реактор с вода под налягане (PWR), сертифицирани в Европа (съгласно Европейските изисквания за енергоносителите или EUR) - AP1000, EPR и MIR.1200. В сравнение с останалите модели, централата AP1000 на „Уестингхаус” отговаря на критериите за диверсифицирана технология и максимален обем от 1200 MW, съгласно капацитета на българската електропреносна мрежа.

От отговорите става ясно още, че американската компания няма да е съсобственик на реактора след завършването му. България ще притежава 100% от приходите и печалбите от евентуалната нова централа.

AP1000 ще се строи от български фирми. „Уестингхаус” не е интегриран доставчик и работи с местни доставчици винаги, когато това покрива изискванията за качество, безопасност и приемливи разходи, уверяват от компанията.

На последното си заседание кабинетът е приел доклад на енергийния министър Драгомир Стойнев във връзка с Акционерно споразумение между "АЕЦ Козлодуй - Нови мощности" ЕАД, "АЕЦ Козлодуй" ЕАД и "Уестингхаус Електрик Къмпани" ЛЛС.

То предвижда американската компания "Уестингхаус" да изгради нов реактор към АЕЦ "Козлодуй", но под условие - неговото реализиране ще влезе в ход, ако бъде одобрено от следващото правителство. Той ще струва 5,3 милиарда долара.

Около процедурата, избора на инвеститор, преговорите и условията по договора има множество неясноти. До момента текста на споразумението не е публичен.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!