Quantcast

Стойнев: България няма финансов ангажимент по договора с "Уестингхаус"

ОFFNews Последна промяна на 01 август 2014 в 08:36 3443 8

Драгомир Стойнев
Драгомир Стойнев

Към момента България няма никакъв финансов ангажимент по споразумението с американската компания "Уестингхаус" за строеж на нов реактор на АЕЦ "Козлодуй", категоричен е енергийният министър в оставка Драгомир Стойнев.

Той гостува в сутрешния блок на БНТ по повод информацията за подписано в "12 без 5" споразумение между българското правителство и американския инвеститор. За документа се знае, че съдържа с твърди параметри и условие да влезе в сила, ако го одобри следващият кабинет.

Стойнев припомни, че преговорите с "Уестингхаус" текат от октомври и са част от намеренията на правителството за диверсификация на енергийните зависимости. Според него фактът, че споразумението би влязло в сила след одобрение от едно следващо правителство, е достатъчно доказателство, че е създаден с намерение за приемственост в държавната енергийна политика.

В споразумението няма нищо конкретно, там ги няма двете най-важни неща - финансовият модел и договор за строеж - за проектиране, доставка на оборудване и изграждане, посочи Стойнев. Финансовият модел би определил от кои банки да се теглят кредити, с какви лихви и пр. Ако този модел не покаже добри стойности, българската държава няма никакъв ангажимент към проекта. До момента, в който той бъде одобрен, за него няма да бъде похарчен и един лев, увери министърът в оставка.

По думите му споразумението предвижда създаване на компания със 70% държавно учуастив и 30% собственост на инвеститора.

"Договорената цена (5,3 млрд. долара - б.р.) е най-ниската за реакторите на "Уестингхаус", добави Стойнев. По думите му в момента във Великобритания има 3 проекта за реактори на същата компания, а в САЩ - 8.

Не става въпрос за колиба, нали така, отговори той на въпрос не е ли цената твърде висока.

Реакторът би трябвало да бъде готов до готов 2022-23 г. Той ще е спасителен за българската ядрена енергетика, тъй като в обозримо бъдеще други реактори на АЕЦ "Козлодуй" трябва да бъдат изведени от експлоатация", каза министърът. Той акцентира, че първи преговорите с "Уестингхаус" са започнали ГЕРБ и последното споразумение е знак на приемственост.

Южен поток

С Еврокомисията миналата седмица имахме разговор за "Южен поток" и се защитихме пред тях относно това как правителството на Бойко Борисов е създало проектните компании, как е правило търгове без обществени поръчки. успяхме да се защитим, коментира още Стойнев.

Запитан активен или стопиран е проектът "Южен поток", той попита: "Да виждате строителни дейности?" 

Той обясни някои активности по проекта с необходимостта "да имаме готовност", ако ЕК каже "да"и той започне. "Чакаме становище за проекта на ЕК, но не е тайна , че в Бургас вече има 65 хил. тона тръби", каза Стойнев.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

02.08 2014 в 12:05

Много приказки а няма отговор на най-важните въпроси:
-Колко струва реактора?
-Кой ще го плати?
Няма нужда държавата да инвестира , ако един нов реактор е добър бизнес ,инвеститори ще се намерят.

01.08 2014 в 12:26

ПП

Забравих да напиша нещо ВАЖНО.

Вероятността АЕЦ в Словакия да заработи (въпреки, че е напреднала доста) намалява в геометрична прогресия с всеки изминал ден.
Цената и вече е надминала с 50% прогнозната и правителството е на път да се откаже.

01.08 2014 в 12:14

to: l_ll

Така е.
В Словакия в момента се изграждат 2(два) броя ВВЕР-440.
Чехите се отказаха да строят АЕЦ, защото е много скъпо и се очаква цената на ел.енергията от ВЕИ към 2025 да стане на поносима цена.
Въобще темата е многопластова и не съм убеден, че има правилно решение.
Но особено съм скептичен за "хАмериканеца".

01.08 2014 в 11:55

Сега говорят за един реактор, след това ще ни пробурат и втори, защото винаги вървят по двойки, такава е практиката по света. А ВВЕР1000 ги спират завинаги на 2027, колкото изтича първият оттях, винаги вървят минимум в конфигурация по двойки за да си подават аварийни захранване при нужда и няма да ги лицензират за още 20 години, абсурд, максимум 10.

01.08 2014 в 11:45

Позитанци пак леко се отърваха. Това нещо можеше да им бъде шеф на партията и да обяснява публично как са решили нещо, ама на ужким. Политик, та дрънка.

01.08 2014 в 10:45

г-н Маринов
или който в действителност сте,
Никой, повтарям НИКОЙ не е в състояние да прогнозира потребностите от ел енергия през 2025 година, когато изтича проектния срок на 6ти блок.
Както и никой не е в състояние да каже кой реактор е по-добър ВВЕР1000 или АР1000.
Цената на двата е съразмерна.
Притеснява ме че американеца е непознат у нас.
Докато за ВВЕР 1000 имаме подготвени прекрасни специалисти.
За сега само Пелтека е виждал тоя задокеански "убавец".
Е аз на комунист вяра нямам.
А вие ?

01.08 2014 в 09:06

България няма нужда от нови мощности. Това, което имаме е достатъчно. Всяка нова голяма електроцентрала неизбежно ще вдига цената на електричеството. Много фирми в момента лобират за нови електроцентрали, защото няма поръчки. Една нова централа(или реактор) ще създава работни места и печалби на фирмите-доставчици на уникалното оборудване, не за нас. България само ще плаща след това борчове с десетилетия, без значение дали ще са към руски или американски банки.

01.08 2014 в 08:51

Комунделите имитират сговорчивост с "Уестингхаус". Ако те наистина искаха тоя проект да се осъществи, нямаше да чакат правителството да подаде оставка, за да се захванат с него. Щяха да го направят още в началото на мандата.

Сега ще видите, че нито временното правителство, нито ГРОБаджиите ще тръгнат към практическо осъществяване на сделка с "Уестингхаус".

Прозападната ориентация на страната е просто една фикция, обаче никой от политиците не смее да да го каже открито.