Стойнев: България няма финансов ангажимент по договора с "Уестингхаус"

ОFFNews 01 август 2014 в 08:36 4093 8

Драгомир Стойнев
Драгомир Стойнев

Към момента България няма никакъв финансов ангажимент по споразумението с американската компания "Уестингхаус" за строеж на нов реактор на АЕЦ "Козлодуй", категоричен е енергийният министър в оставка Драгомир Стойнев.

Той гостува в сутрешния блок на БНТ по повод информацията за подписано в "12 без 5" споразумение между българското правителство и американския инвеститор. За документа се знае, че съдържа с твърди параметри и условие да влезе в сила, ако го одобри следващият кабинет.

Стойнев припомни, че преговорите с "Уестингхаус" текат от октомври и са част от намеренията на правителството за диверсификация на енергийните зависимости. Според него фактът, че споразумението би влязло в сила след одобрение от едно следващо правителство, е достатъчно доказателство, че е създаден с намерение за приемственост в държавната енергийна политика.

В споразумението няма нищо конкретно, там ги няма двете най-важни неща - финансовият модел и договор за строеж - за проектиране, доставка на оборудване и изграждане, посочи Стойнев. Финансовият модел би определил от кои банки да се теглят кредити, с какви лихви и пр. Ако този модел не покаже добри стойности, българската държава няма никакъв ангажимент към проекта. До момента, в който той бъде одобрен, за него няма да бъде похарчен и един лев, увери министърът в оставка.

По думите му споразумението предвижда създаване на компания със 70% държавно учуастив и 30% собственост на инвеститора.

"Договорената цена (5,3 млрд. долара - б.р.) е най-ниската за реакторите на "Уестингхаус", добави Стойнев. По думите му в момента във Великобритания има 3 проекта за реактори на същата компания, а в САЩ - 8.

Не става въпрос за колиба, нали така, отговори той на въпрос не е ли цената твърде висока.

Реакторът би трябвало да бъде готов до готов 2022-23 г. Той ще е спасителен за българската ядрена енергетика, тъй като в обозримо бъдеще други реактори на АЕЦ "Козлодуй" трябва да бъдат изведени от експлоатация", каза министърът. Той акцентира, че първи преговорите с "Уестингхаус" са започнали ГЕРБ и последното споразумение е знак на приемственост.

Южен поток

С Еврокомисията миналата седмица имахме разговор за "Южен поток" и се защитихме пред тях относно това как правителството на Бойко Борисов е създало проектните компании, как е правило търгове без обществени поръчки. успяхме да се защитим, коментира още Стойнев.

Запитан активен или стопиран е проектът "Южен поток", той попита: "Да виждате строителни дейности?" 

Той обясни някои активности по проекта с необходимостта "да имаме готовност", ако ЕК каже "да"и той започне. "Чакаме становище за проекта на ЕК, но не е тайна , че в Бургас вече има 65 хил. тона тръби", каза Стойнев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови