Овчаров: Договорът с "Уестингхаус" е голям икономически гаф

OFFNews 01 август 2014 в 09:55 11136 15

Румен Овчаров

Договорът с американсата компания "Уестингхаус" за доставката на нов реактор за АЕЦ "Козлодуй" е голям икономически гаф.

Това каза пред bTV бившият министър на икономиката в правителството на тройната коалиция Румен Овчаров. 

"Договорът вече е подписан. За България това означава поредният изключително голям икономически гаф. Той е много по-тежък от гафа на Костов, който беше подписан на последното заседание на Министерски съвет през 2001 г. Този договор е сравним, но много тежък", обясни Овчаров.

Той каза, че цената за реактора, който трябва да бъде доставен, е два пъти по-голяма от тази за два нови реактора на АЕЦ "Белене".

"Някой ще трябва да плаща. 5.3 млрд. долара е цената на реактора, повече от двата за "Белене", като нe сa включени парите за гориво. Ако БСП не се разграничи от подписването на този договор и действията на Стойнев, ние ще отговаряме за следващата голяма дупка, която ще трябва да плащаме", каза Овчаров. 

По думите му американската компания е поставила началото на ядрената ера в световен мащаб. След инцидент през 1979 година обаче тя е продадена няколко пъти, като към момента неин собственик е офшорна компания. "По българското законодателство, ако трябваше да бъде направена обществена поръчка, този "Уестингхаус" нямаше как да участва в нея. Аз съм много любопитен да видя как ще реагират президентът и ЕК", каза още Овчаров.

Ексминистърът смята, че БСП е била поставена под контрола на икономическа групировка. "Никога БСП или която и да е друга партия, не е поставяна под такъв контрол. Ако в момента БСП не се разграничи, от това което направи Драгомир Стойнев, имам чувството, че ще си вкараме поредния автогол", каза той.

Според Овчаров енергийният министър в оставка Драгомир Стойнев е продукт на корпоративни интереси и по този начин партията е била подчинена на външни икономически интереси. "Ръководството на БСП работеше под този натиск и това се вижда по министрите и кадровите назначения", каза Овчаров и обясни, че отговор на въпроса за корпоративните интереси трябва да даде досегашният лидер на партията Сергей Станишев.

По думите му БСП ще отиде на изборите обединена, а това какъв ще е резултатът, зависи от това, което направи новият председател Михаил Миков. "Той трябва да даде знаците за промяната и скъсване със статуквото", каза още Овчаров.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!