Василев връща 20% ДДС за газа. С Бюджет 2023 вдигат заплатите на учители и лекари

OFFNews 28 юни 2023 в 13:02 10212 3

Асен Василев

Снимка БГНЕС

Асен Василев

От 1 юли ДДС за топлоенергията и за природния газ ще се вдигне от сегашните 9% на 20%. За останалите стоки и услуги като ресторанти, фитнеси, хляб, брашно по-ниските ставки на ДДС ще останат да действат до края на годината.

Това стана ясно от думите на финансовия министър Асен Василев, който представи днес макрорамката на редовния бюджет за 2023 г. първо пред депутатите от бюджетната комисия, а след това и пред журналисти, цитиран от в. "Сега". 

От 1 юли изтича законовата разпоредба за природния газ и той отново ще се облага с 20%, защото имаме нормализиране на цената.

Министърът обясни, че в първата седмица на юли Мф ще внесе бюджета, а до 31 юли той трябва да бъде гласуван от Народно събрание. Така от първи август ще може да влезе в сила. Така Бюджет 2023 ще действа само пет месеца.

Финансовият министър представи как смята да свие дефицита в хазната до 3% при варианта на служебния кабинет от 6.4%.

Приходната част ще бъде завишена с 3.526 млрд. лв. От тях 780 млн. лв. са допълнителни приходи от дивидентите на държавните дружества. Финансовият министър ще предложи тези дружества да внесат в бюджета цялата си печалба от 2022 г., а не 50% от нея.

Повишената събираемост на данъците ще бъде основно от ДДС при внос, защото там има най-големите резерви и постъпленията от другите видове данъци нарастват с около 15% спрямо миналата година, докато тези от ДДС са под 6% въпреки инфлацията и нелошия икономически растеж.

Финансовият министър очаква страната ни да получи до края на годината втори транш по Плана за възстановяване и устойчивост, тъй като до края на септември ще бъдат гласувани всички законови промени. Този втори транш от 1.3 млрд. лв. трябваше да дойде още през миналата година.

Според него не е добре да се променят данъци в средата на годината. Думите му са по повод настояванията на партньорите от "Демократична България", че трябва всички намалени ДДС ставки да се върнат на първоначалните 20%.

Огромните капиталови разходи за над 10 млрд. лв. ще бъдат орязани само с 1.851 млрд.

"Не искаме да спираме инвестиционната дейност на държавата. И така капиталовите разходи остават рекордно високи от 8.870 млрд. лв. Включени са всички проекти по европейските програми, които изтичат тази година, както и всички проекти с избрани изпълнители или в достатъчно напреднала фаза, така че до края на годината да е възможно плащане", каза Василев. Извадени от списъка са проектите, за които още не са пуснати обществени поръчки.

С 1.5 млрд. лв. ще бъде намалена издръжката на бюджетните организации. Финансовият министър подчерта, че няма да се пипат заплати, а ще бъдат намалени други разходи от текущата издръжка на министерствата и ведомствата. 

Стана ясно, че бюджетните служители, които не са получи увеличение на заплатите миналата година, сега ще получат 10% увеличение на заплатите. Учителите също ще получат увеличение до достигане на 125% от средната заплата за страната, както и медицинските сестри - до минимум 1500 лв., а лекарите - до минимум 2000 лв.

Няма да има проблем за плащането на пенсиите, които ще бъдат индексирани с 12% от 1 юли. Василев дори ще заложи увеличение на обезщетението през втората година от майчинството, на стипендиите на студенти и докторанти, а също и на фондове за култура и спорт.

В крайна сметка бюджетът на новото управление ще бъде с 4.582 млрд. лв. дефицит, което е 3% от БВП. Дефицитът ще бъде покрит с нов дълг, но засега финансовият министър не посочва дали той ще бъде търсен от международните пазари или от вътрешния пазар.

През 2021 г. дългът към БВП е бил 22,5%, в края на миналата година е 21,8%, а в края на 2023 г. е предвидено да бъде 22%. Тоест там няма съществени изменения, коментира още финансовият министър.

Той призна, че не е нормално държавата да приема бюджет в средата на годината, защото това означава непредвидимост за фирмите и гражданите. По думите му и след прецизиране на капиталовите разходи те са на рекордни нива – има над 8 млрд. лева капиталови инвестиции, заложени в бюджета.

„В България капиталовата програма не се изпълнява, което в дългосрочен план е пагубно за държавата”, обясни Василев.

Предвижда се увеличение и на парите за отбраната, които ще са "малко повече от изискуемия от Стратегията за отбрана процент – 1,88% и 2% за следващите две години".

Осигурени са 111 млн. лв. повече заради новата линия за бедност от 504 лв. Повече са и средствата по програмите за лична помощ, по Закона за социалното подпомагане и по Закона за семейните помощи за деца, както и парите за първокласниците, увери финансовият министър.

Приходите и разходите, веднъж разчетени и внесени в парламента, не може да търпят промяна, но с вътрешни размествания може да се увеличат парите за една или друга сфера, или пък за минималната заплата, каза той. По думите му МРЗ трябва да стане 50% от средната, но от началото на следващата година. Сегашните 780 лв. може да се увеличат от депутатите, но те ще трябва да кажат от кое перо да се вземат парите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

3

dolivo

28.06 2023 в 21:06

Браво, Василев.

Нека по естествен начин да се намали държавната администрация.

Намали бройката, и ето пари за по-високи заплати. Но трябва да работиш здраво.

А то , парното на 6 и лаф моабет цял ден.

1067

2

StinkingSonOf

28.06 2023 в 15:00

Способността на българския чиновник да се съпротивлява срещу какъвто и да е било прогрес не бива да се подценява. Но имайки предвид, че храним толкова раздута администрация, не знам как ще могат адекватно да им повишат заплатите.

От друга страна, аз винаги бих препоръчал на всеки недоволен от държавната си заплата да потърси работа в частния сектор.

-529

1

6екеr4о

28.06 2023 в 14:28

В някои отношения Василев е отражение на ранния Борисов с неговото неприкрито пренебрежение към родното чиновничество. Как си представя той устойчиво развитие без работеща държавна и общинска администрация!?

Щял да ме компенсира с 10% ръст на заплатата ми, която не е мръднала повече от 3 години при официално признатита над 100% инфлация на хранителните продукти!

Тия да ги ломоти на бабите на опашката за преоценени домати!!! Е, поне им вдигнаха пенсиите, щото и там бе пълна трагедия...
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика