Quantcast

Костов: Атаката срещу КТБ цели да свали валутния борд. Банката може да се съживи

OFFNews Последна промяна на 15 юли 2014 в 09:45 13848 31

Иван Костов

Срещу КТБ се извършва нападение, което цели пълна финансова дестабилизация на страната и падане на валутния борд, коментира бившият премиер Иван Костов в интервю за bTV. В момента той ръководи Лабораторията за управление на риска към Нов български университет.

Костов не изключва повторение на сценария от 1996 година, който включва апетити за придобиване на КТБ на безценица по образеца на Първа частна банка.

„През 1996 г. започва да фалира Първа частна банка - 250 хил. граждани и 120 хил фирми губят парите си - около 200 милиона лева. Държавата се опитва да вземе останалите активи на ПЧБ.

С дело в съда новопоявила се от нищото фирма, регистрирана в мига преди да се обяви търга за Първа частна банка, купува банката за 14 милиона, при положение, че самата банка в това време има 10 милиона наличност.

Това означава, че я купува само за 4 милиона и получава възможността да ограби 250 хиляди души и 120 хиляди фирми - това се нарича ограбване и нападение на банка”, обясни Костов.

Според него е напълно възможно външни сили да правят опити за дестабилизация на страната, за да овладеят институциите.

Лъжа е, че възходът на Цветан Василев е започнал, когато аз бях премиер, каза още Иван Костов.

"Банката е приватизирана 2000 г. от Чавдар Кънчев, който тогава е управител на "Булбанк". Тогава Цветан Василев не е сред хората, които купуват банката. Той е привлечен по-късно - влиза в банката някъде 2001 г. Това означава, че нищо не ми дължи Василев", обясни бившият премиер.

Той уточни, че не е взимал кредити от КТБ, единствено пенсията на жена му минава през банката и в момента е запорирана.

Костов призова БНБ да се обърне към хората, участвали в създаването на валутния борд, които знаят как да укрепят банката, без да накърняват интереса на вложителите в КТБ. Той напомни, че КТБ е четвъртата по големина банка в страната.

Според него половин годишен специален надзор може да се реши въпроса. "Който иска - ще го направи, който не иска - ще я ликвидира", продължи той.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

16.07 2014 в 08:36

И само да допълня-прочетете цялото интервю,и още по-добре да го видите на сайта на БТВ.Интервюто е почти 20 минути,а в "офнюз" само са го преразказали за 30 секунди...няма обективност.

16.07 2014 в 08:24

№29 -А ,като твърдиш това,каква е гаранцията ,че е вярно?Или ще пуснете вече и следващата "партенка",че всичките 3 милиарда от КТБ са на Костов?Хайде сега ми кажете ,като сте толкова "информирани" къде са милиардите на всенародния любимец бОйко бОрисов например...За другите мутри ,свързани с аХмед дОган е излишно да ви питам...Но ще ви кажа една истина ,която всеки живял в България по времето на управлението на ОДС /1997-2001 /знае-само по това време ДПС не беше във властта!Има защо да го мразят ченгетата от ДС и сигурно още глупости ще пуснат в помиярските ветсници срещу Костов.Но мутрите ,които искат да съсипят България са други и са свързани с ДПС и шайката около бОрисов..

16.07 2014 в 00:04

Разследването на ... установи, че фирма на дъщерята на Иван Костов – Мина Костова, е получавала редовни (месечни) плащания от една от разследваните от прокуратурата фирми „пощенски кутии” на Василев, кредитирана от КТБ!

Има и документ.....Костов има огромно количество пари в КТБ, огромно....Левон Хампарцумян да каже!

15.07 2014 в 23:40

кремъл е майката на злините, плюс петата им кпутска колона в България !!! останалото са подробности..............

15.07 2014 в 19:50

Костов ги разбира тия работи, много умни и верни неща казва, добър финансист.

За съжаление не успя да се реализира и като успешен премиер, екипът му беше много слаб (хубавото наде, мафиянски, генчо лакърджиев и другите мръсносини сДСари около тях).

Изглежда в момента с тази банка върви една огромна измама.

15.07 2014 в 18:58

вива 10:56 15 юли 2014
Явно Бойко ти е слабост. Какво е казал, къде е ходил, как е намигнал ... Ами слушай си го и най вече си вярвай:)))
Много яростно се хвърляш на амбразурата - USA лошите, Русия невинните спасители. :))) А фактите са:
Белене - Мариците
Южен Поток - Козлудуй 7 блок
"Австия и Италия го искат" :)) - Ами как няма да го искат. Ако някой ми каже "Искаш ли да ти прекараме една тръба до вас планинска изворна вода, оня първия плаща всичко, а ти ще плащаш само използваното на по ниска цена. ", аз какво да кажа ? Ааа НЕ, това е неморално. :)))
"този грабеж е осъществен от Пеевски-Борисов" - разбирам, че са ти слабост, но много ги надценяваш тези хора.
"с активното съдействие на прокуратурата и БНБ" - съгласих се. :)))

Недей нарича родината (ако е твоя де) БълХария !

15.07 2014 в 18:53

Конфликт на интереси има дотолкова, доколкото Иван Костов, бидейки публична личност, защитава теза, която не е в обществения интерес, а в неговия личен. За това някой всъщност съмнява ли се?

Иначе дефиницията, която сте извадили, е от неправилния български превод на статията в Wikipedia. Английския вариант казва следното :

A conflict of interest (COI) is a situation occurring when an individual or organization is involved in multiple interests, one of which could possibly corrupt the motivation.

Превод:

Конфликт на интертесите (КИ) е ситуация, която се случва когато индивид или организация взимат отношение в няколко различни интереса, при един от които има възможност да бъде опорочена мотивацията им.

Та като ще се бориме с факти - прочетете статията на Капитал. И оспорете някой от фактите. Другото е голословие.

15.07 2014 в 18:03

Във връзка с прекопираната от ПИК статия в Капитал, Искам да кажа четири важни неща:

1. В конфликт на интереси може да се намира само и единствено лице, което упражнява публична власт;

2. Иван Костов не упражнява публична власт;

3. Кафявият спектър на журналистиката се характеризира с писането на неграмотни и неподписани статии, които целят да опетнят и дискредитират авторитета на публични личности;

4. Капитал днес официално и доброволно премина в кафявия спектър на журналистиката.

15.07 2014 в 16:31

asdf 17-ти, линка който си пуснал от парцала на прокоФиев не е подписан!
Това се нарича - да мажеш лайна по стената.

Виж първите коментари под този пасквил. Вие там сте се събрали една шепа отявлени людомразци на копанята и каквото ви сипе разградския свинар - това плюскате!

Отвратителни сте. Ето точно в тези случай като посочения от теб пасквил трябва да има сеч към собственика на дадена медия. Като няма кой да го понесе големия прокуроски член, да го отнесе ровото капиталово дупенце!

Де тоз късмет, де.

15.07 2014 в 15:56

Манго и той изтрещя, явно се набалбукал ама така е с големите преподаватели по политИкономИя на сОциолизмО.
-------
Витошката вода е студена, пиини си!!!