Костов: Атаката срещу КТБ цели да свали валутния борд. Банката може да се съживи

OFFNews 15 юли 2014 в 09:45 14830 31

Иван Костов

Срещу КТБ се извършва нападение, което цели пълна финансова дестабилизация на страната и падане на валутния борд, коментира бившият премиер Иван Костов в интервю за bTV. В момента той ръководи Лабораторията за управление на риска към Нов български университет.

Костов не изключва повторение на сценария от 1996 година, който включва апетити за придобиване на КТБ на безценица по образеца на Първа частна банка.

„През 1996 г. започва да фалира Първа частна банка - 250 хил. граждани и 120 хил фирми губят парите си - около 200 милиона лева. Държавата се опитва да вземе останалите активи на ПЧБ.

С дело в съда новопоявила се от нищото фирма, регистрирана в мига преди да се обяви търга за Първа частна банка, купува банката за 14 милиона, при положение, че самата банка в това време има 10 милиона наличност.

Това означава, че я купува само за 4 милиона и получава възможността да ограби 250 хиляди души и 120 хиляди фирми - това се нарича ограбване и нападение на банка”, обясни Костов.

Според него е напълно възможно външни сили да правят опити за дестабилизация на страната, за да овладеят институциите.

Лъжа е, че възходът на Цветан Василев е започнал, когато аз бях премиер, каза още Иван Костов.

"Банката е приватизирана 2000 г. от Чавдар Кънчев, който тогава е управител на "Булбанк". Тогава Цветан Василев не е сред хората, които купуват банката. Той е привлечен по-късно - влиза в банката някъде 2001 г. Това означава, че нищо не ми дължи Василев", обясни бившият премиер.

Той уточни, че не е взимал кредити от КТБ, единствено пенсията на жена му минава през банката и в момента е запорирана.

Костов призова БНБ да се обърне към хората, участвали в създаването на валутния борд, които знаят как да укрепят банката, без да накърняват интереса на вложителите в КТБ. Той напомни, че КТБ е четвъртата по големина банка в страната.

Според него половин годишен специален надзор може да се реши въпроса. "Който иска - ще го направи, който не иска - ще я ликвидира", продължи той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!