В КТБ ли са субсидиите на партиите?

Владимир Йончев 14 юли 2014 в 15:43 33622 19

В КТБ ли са парите от държавните субсидии на партиите и дали това не е причината за масовото политическо съглашенство да се наруши закона и да се гарантират всички влогове в КТБ, независимо от размера им?

По закон гарантирани са само влогове до левовата равностойност на 100 000 евро.

Освен големите депозити има още едни влогове, които не са гарантирани - тези, на които са били предоставени привилегировани лихвени условия в отклонение от обявените от банката условия.

Една част от депозитите в КТБ са били именно такива, но все още не е ясно какъв е размерът на това изключение от общите правила.

OFFNews изпрати запитване по Закона за достъп до обществена информация до всички партии, които са получавали държавна субсидия.

В него се задават следните въпроси:

1. Към този момент (14.07.2014 г.) Вашата политическа партия има ли сметка в Корпоративна търговска банка (КТБ), в която да е вложена субсидията (или част от нея), която ви се полага съгласно Закона за политическите партии?
2. Какъв е размерът на депозираната в КТБ субсидия на Вашата партия?
3. Ако отговорът на първия въпрос е отрицателен и към момента нямате депозирани средства от партийна субсидия в КТБ, моля отговорете на въпросите:
3.1. Имала ли е когато и да било Вашата партия депозирани средства от субсидия (по ЗПП) в КТБ?
3.2. Кога са изтеглени тези средства?

Партиите, получили държавна субсидия, са длъжни да ни отговорят, тъй като са "задължени субекти" по смисъла на чл. 3 от ЗДОИ, тък като дейността им е финансирана със средства от консолидирания държавен бюджет.

Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов ни отговори на запитването със СМС: "нямаме и никога не сме имали в КТБ".

Българската социалистическа партия няма и никога не е имала сметка в Корпоративна търговска банка, в която да е вложена субсидията или част от нея, която ни се полага по Закона за политическите партии. БСП никога не е имала депозирани средства от държавната субсидия в КТБ, отговори Аглика Виденова – юрисконсулт на НС на БСП.

Получихме устен отговор от НДСВ, за които малко по-рано изтече информация, че имат депозит в КТБ.

Да, вярно е, че имаме неголям депозит в КТБ. Оперативните пари на партията обаче са в друга банка и финансирането на дейността й не е застрашено, казаха от НДСВ.

Те потвърдиха, че депозитът първоначално е бил в ДСК, но е прехвърлен в КТБ от предишния секретар на НДСВ Стефан Кенов, който скоро след това е напуснал НДСВ и се е записал в партията на Бареков "България без цензура".

Разходите по кампанията за евроизборите са 661 хил., уточниха още от партията и обещаха да подготвят подробен отговор на въпросите ни.

От пресцентъра на Движение „България на гражданите“ отговориха, че партията никога не е имала пари в КТБ – нито към днешна дата, нито някога е влагала пари от субсидията в КТБ.

На 16 юли Меглена Кунева обяви във Facebook профила си, че "Движение България на гражданите" има сметка единствено в Банка ДСК. Никога не е имало сметка в КТБ, няма, няма и да има“.

ДБГ покрива разходи за дейност и участие в предизборната кампания чрез кредит от Банка ДСК, както публично сме информирали неведнъж. Кредитът се обезпечава от членовете и на Изпълнителния ни съвет, и на Националното ни ръководство (НС) с лични техни средства. Като лидер на партията държа да информирам също, че личната ми сметка е в Банка ДСК, съобщи Кунева.

На 15 юли лидерът на ДСБ Радан Кънев обяви: "Оказва се, че ДСБ има 48 000 лева в КТБ, които в момента са блокирани. Възможно е тези пари да не стигнат повече до партията. Аз дължа на обществото тази информация, за да е ясно, че всичко, което казвам, е точно поради убежденията ми, а не поради някакъв вътрешен интерес."

Отговорът на всичките ви въпроси е отрицателен. ПП „ВМРО – Българско национално движение“ няма и не е имала банкови сметки в Корпоративна търговска банка, заяви пред OFFNews.bg нейният председател Красимир Каракачанов.

Политическа партия „Лидер“ няма и никога не е имала депозирани средства от държавна субсидия в КТБ, отговори председателят на партията Кънчо Филипов.

РЗС никога не е имала пари в КТБ, винаги сме били наясно, че там са парите на властимащите, отговори лидерът на РЗС Яне Янев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!