Пускането на третия лъч на метрото се отлага за юли-август

Десислава Билева е новия заместник-кмет по екологията

OFFNews Последна промяна на 05 май 2020 в 15:11 3088 1

Пускането на третата линия на софийското метро се отлага за средата на лятото. Очаква се това да се случи в месеците юли или август, заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова по време на инспекция на метростанция "Хаджи Димитър", част от третия лъч на метрото.

Стартът на новата отсечка от 8 км, от "Красно село" до "Хаджи Димитър", трябваше да е през пролетта. Тя е напълно готова и бе в тестов период. Компанията "Сименс" обаче е изтеглила екипа си, който тества  новото трасе, заради ситуацията с новия коронавирус. Тестовете на влаковете по първия участък от 8 километра продължават, но се извършват само от специалистите на България. изпитанията на трасето започнаха през ноември месец и трябваше да продължат шест месеца. 

"Получихме предложение от "Сименс" вместо да пуснем участъка на два етапа, както планирахме, първо да започнем с 5 км и след това с още 3 км, да се пусне целият участък от "Красно село" до "Хаджи Димитър" някъде юли-август", обясни Фандъкова.

Метростанция "Хаджи Димитър" ще се ползва от около 45 000 жители на кварталите "Хаджи Димитър" и "Сухата река". Те ще могат да стигат до центъра за 3 до 5 минути, а за 12 минути - да отидат до "Красно село", посочи кметът. 

През последните месеци броят на пътуващите в метрото е намалял чувствително. Дневно пътуват около 76 000 души при 350 000 души дневно в обикновена ситуация.

Нов заместник-кмет по екологията 

"София има и нов заместник-кмет по екологията - Десислава Билева", съобщи Фандъкова.

Билева е работила като експерт в Министерството на регионалното развитие и благоустройството и в Министерството на здравеопазването. Преподавател е в Нов български университет, работила е няколко години и като ръководител на европейски проекти в Министерството на околната среда и водите по програма "Околна среда". Доскоро тя беше в Надзорния съвет на "Топлофикация София", където е работила по подготовката и защитата на проекта за управление на битовите отпадъци на София - инсталацията за производство на енергия от RDF гориво. Само преди дни проектът беше одобрен от Европейската комисия и успешното му завършване ще бъде една от задачите ѝ камо зам.-кмет, обясни столичният кмет. 

В края на април заместник-кметът по екологията Йоана Христова подаде оставка по лични причини. Няколко дни по-рано Билева помоли Столичният общински съвет да бъде освободена от надзора на "Топлофикация".

Фандъкова опроверга информацията, която по думите ѝ политици са лансирали в последните дни, че Десислава Билева има връзки с бизнесмена Христо Ковачки.

"Точно обратното, тя ме сезира за сключени договори на "Топлофикация" с фирми на Ковачки без решение на Надзорния съвет на дружеството", посочи кметът на София.

Малко по-късно Фандъкова е поискала смяна на директора на "Топлофикация София".

"Договорите трябваше да бъдат прекратени и "Топлофикация" излезе на борсата за топлоенергия и електроенергия", припомни Фандъкова.

Кметът на София обясни, че най-големият тест за Билева ще бъде приключване на проекта за Западния парк. Тя посочи, че от това ще стане ясно умението ѝ за управление на европейски проекти. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2015

1

"Столичният кмет Йорданка Фандъкова по време на инспекция на метростанция "Хаджи Димитър" "Тия хора си
мислят,че "Инспекция" е равнозначно на засаждане с картофи!
Тия от ГЕРБ се съсипаха,да "Инспектират" единия АМ,другия
Метрото и Зоните за крадене(Пардон паркиране)!
Откога тази държава стана собственост на ГЕРБ?
 
X