Пито-платено: Гинка от Пазарджик подписа договора за ЧЕЗ

OFFNews Последна промяна на 23 февруари 2018 в 18:33 15761 9

Инерком България беше избрана за купувач на всички активи на ЧЕЗ, a. с. в България. Договорът между дружествата от групата на ЧЕЗ и Инерком България беше подписан на 23.02.2018 г., съобщиха от пазарджишката семейна фирма, заради която изхвърча главата на енергийния министър Теменужка Петкова.

А тя потвърди, че е близка семейна дружка със собствениците на микрофирмата в сектор енергетика.

Процедурата по продажбата, която привлече множество международни участници, се проведе съгласно законите на Република Чехия. Предстои сделката да бъде одобрена от българските регулаторни органи, едва след което ще бъде финализирана, уточняват от фирмата на Гинка.

Дружествата, обект на сделката са: “ЧЕЗ България” ЕАД, “ЧЕЗ Електро България” АД, “ЧЕЗ Разпределение България” АД, “ЧЕЗ Трейд България” ЕАД, “ЧЕЗ информационни и комуникационни технологии Българи” ЕАД, “Фри Енерджи Проджект Орешец” ЕАД и “Бара Груп” ЕООД.

„Осъзнаваме обществената значимост на бизнеса, който ще придобием. Гордеем се, че сме сред малкото български компании, които инвестират в толкова мащабен проект в енергетиката. Първостепенна задача е да развиваме постигнатото от ЧЕЗ в условия на диалог с всички заинтересовани страни. Нашите намерения са за отговорно отношение към милионите клиенти на ЧЕЗ, служителите, ръководния екип и партньорите на дружествата. Ангажирани сме да работим прозрачно, изцяло в интерес на българските потребители, при спазване на законодателството и регулаторните изисквания. Това е голяма стъпка в развитието на нашата компания и ние се отнасяме много професионално и отговорно към нея“, каза Гинка Върбакова, собственик на дружествата от групата на Инерком.

Тук е добре да се уточни, че "групата" е със символични активи и работи на загуба от съвсем миниатюрни по мащаб ВЕИ-та.

„Вложихме много време, средства и усилия в подготовката на тази сделка. Ние, както и всички останали кандидати, преминахме през много проучвателни етапи и покрихме множество изисквания на продавача ЧЕЗ, а. с. и мажоритарния собственик в лицето на чешката държава. Предоставихме документи, одити, финансова и търговска информация, изискани в процедурата. Доказахме, че имаме опит и капацитет да придобием и управляваме дружествата в България в една изключително тежка процедура с множесто международни конкуренти. Благодарим на целия екип от консултанти по сделката – адвокатска кантора Allen and Overy, адвокатите ни по английско право, както и Адвокатско съдружие Спасов и Братанов, и финансовия консултант Mane Capital, както и на партньорите от банковите и финансовите институции. Ще отстояваме принципа на приемственост и ще продължим политиката на социално отговорно отношение, което за нас е част от разбирането ни за етично поведение на българския пазар. В дружествата на ЧЕЗ работят истински експерти и професионалисти, много от които с десетки години опит в енергетиката. За нас хората правят един бизнес успешен“, каза Милена Стоева, председател на Съвета на директорите на “Инерком България” ЕАД.

Към тази информация е приложено и следното корпоративно инфо за Инерком:

“Инерком България” ЕАД – дружество, специално учредено за целите на придобиването от ЧЕЗ, а. с., е част от и е изцяло подкрепено от голяма група компании, които се развиват повече от 10 години в областта на енергетиката, енергийната инфраструктура и строителството. Цялата информация относно собствеността на “Инерком България” ЕАД е прозрачна и публично достъпна. Основната част от дейността на групата е свързана с производство на електроенергия, проектиране, изграждане и оперативно управление на централи за производство на електроенергия от ВЕИ. Инерком развива фотоволтаични проекти с обща инсталирана мощност от 100 МВт. Те включват 6 действащи централи с капацитет от 23 МВт и проект за 80 МВт централа, която ще функционира изцяло на пазарен принцип. Дружествата от групата на Инерком имат опит в изграждане на нови присъединявания, кабелни и въздушни трасета средно напрежение и реконструкция на съоръжения от преносната електроенергийна система, свързани с нови присъединявания. Групата има успешно реализирани проекти за изграждане, поддържане и реконструкция на енергийни съоръжения. Част от дружествата от групата на Инерком развиват дейност и в сферата на строителството. Компаниите членуват в секторните бизнес организации - Българската фотоволтаична асоциация и Камарата на строителите.

Виж още за:
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3704

10

zuljin

24.02 2018 в 10:06

Гербавите вече усещат жегата под г*за си... Ще има народен съд за вас, ако не за вас, то за вашите деца и внуци!!!

7823

9

kokoten

24.02 2018 в 09:37

....а Народния съд бил нещо много лошо....да,ама не....а няма Народен съд защото няма народ....с дебили не става....

3704

8

zuljin

24.02 2018 в 07:40

Ако не седи дебелака зад тая сделка па на...

ГЕРБ е синоним на КОРУПЦИЯ!!!

4167

7

mimitooooo

23.02 2018 в 22:43

Само да попитам, кой е избирателният район на Делян Пеевски?

21662

6

spirit оригиналът

23.02 2018 в 21:45

https://bivol.bg/temenuzhkagate.html
Христиан Христов Станков е млад човек, роден 92 г. И изглежда е успял. Той управлява консорциуми, спечелили обществени поръчки за близо 4 милиона лева.

Христиан е от добро семейство и има вуйна – министърка. Вярно, че в момента тя е в оставка. Сестра на министъра в оставка Теменужка Петкова е Ина Станкова, съпруга на Христо Станков. Успелият Християн е тяхно чедо. Съответно баща му Христо се пада на Петкова зет, а Петкова за него е балдъза.

21662

3

spirit оригиналът

23.02 2018 в 19:09

Може би трябва да обявим награден фонд за медиите, които ще се осмелят да публикуват информацията за сикаджийските връзки на Гинка от Пазарджик? Засега всички дружно облизват розовото месо на мястото на скъсаната опашка на премиера-слънце. #ТОЙ скъса набързо една Теменужка и пак е целият в бяло. Няма го Каратиста, няма го Пашата, няма СИКаджии, няма я Калканджиева като съдружник на мъжа на Гинка от Пазарджик. Мълчание! Ето това е цензурата, Дами и Господа. Тя може да се пипне, помирише и вкуси в такива моменти. Гадно е, нали?

11406

1

Hihi1981

23.02 2018 в 18:50

Честито!!!От утре намаляват цената на тока!!!