Новопоявилият се акционер в БТК сезира Цацаров, че опитват да заграбят компанията

OFFNews 02 ноември 2015 в 17:58 6653 4

Появилият се преди дни акционер на БТК – руският бизнесмен Дмитрий Косарев, изпрати писмо до главния прокурор Сотир Цацаров и до премиера Бойко Борисов, в което ги призова да попречат на „опита за незаконна продажба на БТК“.

Миналата седмица инвестиционният клон на втората най-голяма руска банка VTB – VTB Capital, обяви, че продава БТК заради неизплатен заем в размер на 150 млн. долара. Ден по-късно се появи неизвестен досега акционер, който съобщи, че притежава общо 76% от акциите на БТК и предупреди, че се готви незаконно поглъщане на компанията.

Дмитрий Косарев е собственик на Empreno Ventures, която чрез LIC Telecommunications притежава 43% от акциите на БТК.

Косарев обяви, че притежава още 33,3% от акциите в БТК от Crusher Investment. "Тези 33% също са моя собственост, тъй като още Цветан Василев изцяло се разплати с компанията Crusher за тези акции по суап на обща възвращаемост”, обясни бизнесменът, като увери, че има документи, доказващи твърденията му.

В писмото до Цацаров и Борисов Дмитрий Косарев настоява за публично и прозрачно разследване на завземането на компанията.

„Възнамерявам да подам искови молби до всички приложими юрисдикции като изисквам от всички участващи в това незаконно действие лица да ми компенсират нанесените в качеството ми на акционер щети“, пише той в писмото.

Възмутен съм, че досега българските власти не са реагирали по никакъв начин на действията на българските мениджъри на VTB Capital, които използват своето положение за незаконно присвояване на компанията, каза Косарев.

Това е ясен случай, в който VTB Capital се стреми да си възстанови сумата, дължима от българска институция, изпитваща финансови затруднения. Заемът е в просрочие, защото основният собственик изпитва затруднения и компанията не е в състояние да се рефинансира нито чрез собствен капитал, нито чрез дълг. VTB Capital направи предложение за рефинансиране, но не получи подкрепа от акционерите, въз основа на което пристъпваме към реализиране на обезпечението. Нашите действия по време на цялата процедура са били и продължават да са напълно честни и открити", коментира ситуацията главният изпълнителен директор на VTB Capital Bulgaria и бивш финансов министър Милен Велчев.

Предполага се, че Дмитрий Косарев е свързан с руския бизнесмен, близък до Кремъл, Константин Малофеев. Смята се, че Малофеев стоеше и зад неосъществилата се сделка с белгиеца Пиер Луврие, който опита да купи от Цветан Василев БТК през пролетта.

Юридически представител на Дмитрий Косарев в България е адвокатската компания Fried, Frank, Harris, Shriver&Jacobson LLP , която е представлявала Малофеев в друг негов спор с руската банка VTB.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови