Пиер Луврие върна БТК на Цветан Василев

Александра Маркарян 24 юли 2015 в 12:11 7136 11

Пиер Луврие

Снимка Сергей Антонов

Пиер Луврие

Пиер Луврие обяви, че е върнал активи на стойност 840 милиона долара, придобити в България през 2015 г., на предишния им собственик, съобщи Reuters.

На 24 март 2015 г. белгиецът с руски паспорт Пиер Мишел Луврие обяви на пресконференция в София, че е купил от Цветан Василев 43% от БТК, 91% от "Дунарит", "Авионамс", НУРТС, "Гарб" и First Digital за 1 евро. Тогава той обяви, че зад него не стои никой, че действа самостоятелно чрез дружеството LIC33, чийто сайт, базиран в Сингапур, бе създаден в последния ден на февруари. В него единственият описан проект на инвеститорите бе българският.

Такава сделка никога не беше вписана в Търговския регистър, а върху компаниите на Василев впоследствие бяха наложени запори.

Споразумението за придобиването на дяловете е от 31 януари 2015 г. и включва правото на инвеститора да ги върне при определени обстоятелства.

"Причината да инвестирам в тези бизнеси беше улесняване на преструктурирането на група компании, за които вярвах, че могат да бъдат силни. Оказа се невъзможно да постигна съгласие с всички заинтересовани страни в приемлив период от време. Оставам уверен, че тези компании имат вълнуващо бъдеще и пожелавам успех на всички заинтересовани страни", заяви Луврие.

Луврие е белгийски инвеститор и предприемач с 20-годишна кариера. Той успешно е инвестирал в Европа в сектори като земеделие, преработка на храни имоти, телекомуникации и технологии.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!