Неизвестен акционер атакува продажбата на БТК

OFFNews Последна промяна на 30 октомври 2015 в 21:44 6682 10

Ден след като, инвестиционният клон на втората най-голяма руска банка VTB, VTB Capital, съобщи, че е назначил консултантска фирма, която да помогне с незабавната продажба на БТК, се появи неизвестен акционер, който оспори продажбата на дружеството. 

Руският бизнесмен Дмитрий Косарев, свързан с близкия до Кремъл бизнесмен Константин Малофеев и собственик на Empreno Ventures, твърди, че компанията притежава 43% от акциите на БТК чрез LIC Telecommunications.

БТК е притежание на 100% на V Telecom Investment S.C.A. 43,3% от тази компания бяха притежание през първото полугодие на LIC Telecommunications, която се казваше SHCO 79 и бе собственост на мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев. 33.3% от БТК пък са на Crusher Investment, контролирана от VTB, а останалите 23.4% са на миноритарни акционери, обяснява "Коммерсант".

Косарев обаче обяви, че е собственик и на 33% от акциите в баланса на компанията Crusher Investment.

"Тези 33% също са моя собственост, тъй като още Цветан Василев изцяло се разплати с компанията Crusher за тези акции по суап на обща възвращаемост. Моите юристи имат всички доказателства за това. Ако Crusher (VTB Capital) в най-близко време не върне тези 33%, ние незабавно ще подадем иск", казва той пред Гласове.

В началото на 2015 г. компанията LIC33 на Пиер Луврие придоби дела на Цветан Василев. На 23 юли обаче Луврие заяви, че придобитите активи са върнати на предишния им собственик.

От Empreno, които към оня момент били контролирани от Цветан Василев, обясняват, че са купили акциите на Луврие, като тогава е било договорено Цветан Василев вече да не е бенефициент на акциите, а такъв да стане Косарев.

В момента VTB се явява едновременно акционер в БТК и негов кредитор по заем от 150 млн. долара. Срокът на погасяването на кредита изтече още на 22 май 2015 г.

Според Косарев обявеният конкурс за продажба на БТК е непрозрачен, VTB го провежда в конфликт на интереси, като се използват държавни пари, за да бъде БТК незаконно погълната. Освен това според него излиза, че цената на БТК през погасяването на кредита ще е под 176 млн. евро, докато реалната й стойност е над 1 млрд. евро.

Руският бизнесмен твърди още, че победителят в търга за БТК вече е известен и това е "някой си Спас Русев".

По думите му зад Спас Русев обаче стои самата VTB Capital.

"Всички акции на БТК и на нейните холдингови компании са запорирани както в България, така и в Люксембург по делото КТБ, а ръководената от бившия финансов министър Милен Велчев "VTB Capital Bulgaria" манипулира българската прокуратура и другите компетентни органи и е в готовност насилствено да погълне БТК", категоричен е Дмитрий Косарев.

"Нашите действия по време на цялата процедура са били и продължават да са напълно честни и открити", коментира Милен Велчев в съобщение до медиите.

"Това е ясен случай, в който "VTB Capital" се стреми да си възстанови сумата, дължима от българска институция, изпитваща финансови затруднения. Заемът е в просрочие, защото основният собственик изпитва затруднения и компанията не е в състояние да се рефинансира нито чрез собствен капитал, нито чрез дълг. "VTB Capital" направи предложение за рефинансиране, но не получи подкрепа от акционерите, въз основа на което пристъпваме към реализиране на обезпечението, подчерта Велчев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!