Quantcast

Лукарски: Можем да постигнем икономически ръст от 4.5%

OFFNews Последна промяна на 07 януари 2016 в 13:32 3703 2

Реализирането на икономически ръст от 4.5% зависи от геополитическите фактори, заяви министърът на икономиката Божидар Лукарски, цитиран от „Фокус“.

Той обясни, че поставената от премиера Борисов задача е постижима, въпреки по-ниските прогнози на министерството на финансите. Лукарски припомни, че миналата година е реализиран три пъти по-висок ръст от предвидения.

Министърът подчерта, че развитието на икономиката е тясно свързано с геополитическите фактори и нещата, които се случват на Балканския полуостров в момента и в политическия контекст глобално.

Той обяви, че иновациите са сред основните приоритети на министерството на икономиката и че цялата дейност на министерството ще бъде свързана с внедряването на иновативни производства и засилването им особено в областта на малките и средни предприятия, за производството на крайни продукти с по-висока добавена стойност.

Лукарски разясни, че инвестициите през миналата година са били по-високи от очакваните и че се прилагат мерки за стимулирането им в момента, за да се запази тази тенденция.

„Надявам се, очертавайки се като един остров на стабилност, не само политически, но и икономически на Балканския полуостров, а и в региона, България да бъде притегателен център, който с тази си стабилност да привлече повече инвестиции“, добави министърът.

За пример той даде българо-китайския завод за фуражи, който днес се открива в Добрич. Той е най-голямото предприятие от този тип в страната и е изключително важна инвестиция, която по никакъв начин не е свързана с евросредствата, защото условието за построяването му именно в България е било да бъде изграден с български капитал, убеден е Лукарски.

Предприятието е резултат от посещението на българската делегация в Китай миналата есен, а Лукарски изрази надежда, че китайските инвестиции в България тепърва ще се увеличават.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

07.01 2016 в 16:24


Божка ТРИЧАНАТА как са я маскирали...PR тук са търсили алюзии с филма на ВЕЛИКИЯ АЛ ПАЧИНО - БЕЛЯЗАНИЯТ....... АЛООООО ПЕРНИШКИ ВИНКЕЕЕЛ....И ЗА ЧЕП ЗА ЗЕЛЕ НЕ СТАВАШ.....БОКЛУУУУУУК...трикчето ти беше до тук......скоро ще ви....тричаме...вся сволоч....

07.01 2016 в 14:45

Пак заивиси от геополитическата обстановка. Демек от сега заявявате, че ръста като не се изпълни, ще е заради геополитическата обстановка. Абе това да опрадваваш с други, собствената си некадърност стана като "Добър ден" в тая държава. В парламент, съд, прокуратура и в собствените ви гащи като се намажете, винаги друг Ви е виновен.

Закривай тая държава!!!!