Борисов очаква 4.5% ръст на икономиката

OFFNews 05 януари 2016 в 12:13 4082 13

Борисов очаква 4.5% ръст на икономиката

Премиерът Бойко Борисов каза, че очаква ръст на икономиката от 4.5 процента.

"Желая ви успех, защото ръстът от 3 процента на икономиката не ни задоволява и истински се надявам през новата година да отидем на 4,5 процента, а това зависи от вас - с тези пари да създадете работни места, да вдигнете конкурентоспособността, износа, и при това евтино евро ръстът на икономиката се вдига", заяви Борисов при връчването на подписаните по първия краен срок договори по процедура "Подобряване на производствения капацитет в МСП" на Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" 2014-2020 г.

"Поздравявам ви за това, че сте дошли да си вземете безвъзмездно пари, защото ми е омръзнало от хора, които само се оплакват. Над 1 млрд. лв. стоят, трябва да изготвите проекти и да дойдете да си вземете безвъзмездните пари. Днес над 116 млн. живи пари влизат в малките и средния бизнес", коментира още той и пожела на бенефициентите да похарчат парите по най-добрия начин - за иновации и конкурентоспособност. 

Премиерът благодари на ЕК за коректното отношение към България, заради факта, че към края на 2015 г. всички фактури са били изплатени. Това също е добра оценка за работата на министерствата, общините администрацията в тази сфера, коментира Борисов.

Той припомни, че преди няколко години процентът на изпълнение по оперативните програми е бил около 40, като най-оптимистичният вариант е предвиждал 81-82 процента усвояване. Към момента ние сме на 95-96 процента на усвояване на еврофондовете, заяви министър-председателят и добави, че утре ще бъде в ДФ "Земеделие", където близо 3,5 млрд. са отишли при производителите, а това е 99 процента усвояване.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!