"Край с "Южен поток": България да се скъса от яд"

Васил Щонов: Нито договорите, нито печалбата са тайна. Щяхме да печелим само 54 млн. евро годишно - 6 пъти под реалното

OFFNews 04 декември 2014 в 07:46 48308 39

Алексей Пушков
Алексей Пушков

"Край с "Южен поток": България да се скъса от яд, а ЕС може да се поздрави със засилената зависимост от украинския транзит. Завършиха зле..."

Това написа председателят на комисията по международните работи в Държавната дума на Русия Алексей Пушков в официалния си профил в социалната мрежа Twitter.

На 1 декември руският президент Владимир Путин обяви в Турция, че Русия спира реализацията на проекта заради отказа на България. Няма да има връщане към газопровода „Южен поток“, проектът е спрян, потвърди директорът на „Газпром“ Алексей Милер, който придружи Путин в Анкара. Там руският президент заяви още, че Русия е готова да построи още един тръбопровод за обезпечаване на потребностите на Турция.

Днешната неприятна ситуация е в резултат на действията на правителството на Пламен Орешарски, категоричен бе служебният енергиен министър Васил Щонов, който коментира темата "Южен поток" пред bTV тази сутрин.

Той припомни, че замразяването на действията по проекта от българска страна стана след писмото на Орешарски до Министерски съвет от 31 юли 2014, в което се казва, че във връзка с наказателната процедура от ЕК срещу България се прекратяват всякакви по-нататъшни действия по проекта и България ще се въздържа от сключването на нови споразумения. Така той напълно отхвърли обвинението, че спирането на "Южен поток" е станало заради действията на служебното правителство.

Щонов бе категоричен, че според сключените до този момент договори проектът е бил неизгоден за България и изгоден за Русия. Той опроверга и твърденията на премиера Борисов, че договорите по проекта били тайна и че не било ясно каква щяла да е печалбата за България.

"Чел съм всички договори, включително проектодоговора за транзитните такси, който все още не е сключен. Основните договори са 4 - акционерно споразумение между "Газпром" и БЕХ, които правят проектната компания; договор за приходите, т.е. за транзитните такси; договор за разходите, тоест колко ще струва този проект на компанията, която е 50% БЕХ и 50% "Газпром" и капиталово споразумение, на базата на което БЕХ взема 600 млн. евро заем от "Газпром".

Годишната ни печалба от транзитните такси щеше да е 54 милиона евро, след като се плати заемът, а това е много малко за България - "Южен поток" би могъл да носи 6 пъти по-висока печалба. Естествено, че това е изгодно за Русия - вместо да плаща скъпо на Украйна, плаща малко на нас", категоричен бе той. 

"Много хора биха казали "Защо да не ги вземем" тези 54 милиона. Истината е, че това е невъзможно, проектът не може да се реализира, докато има неразбирателство между Русия и ЕС дали той да стане в съответствие с третия енергиен пакет или не. Начинът да се реализира е да се разберат Русия и Европа", подчерта той.

Според вицепремиер Томислав Дончев нереализацията на проекта означава загуба за България.

„Самото строителство би се отразило положително на България. Не искам да правя анализ за сметка на руската страна, но второ трасе на „Син поток“ би имало съвсем различни цели. Имаше проблеми в предходните дни относно осигуряването на цялата документация, свързана с проекта и това изцяло беше проблем на министър Петкова. Но вярвам, че това ще се реши до дни. Кой е спрял проекта е несериозен въпрос, защото има поредица от писма, както от министър Стойнев, така и от премиера Орешарски“, каза Дончев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!