"Край с "Южен поток": България да се скъса от яд"

Васил Щонов: Нито договорите, нито печалбата са тайна. Щяхме да печелим само 54 млн. евро годишно - 6 пъти под реалното

OFFNews Последна промяна на 04 декември 2014 в 07:46 47612 39

Алексей Пушков
Алексей Пушков

"Край с "Южен поток": България да се скъса от яд, а ЕС може да се поздрави със засилената зависимост от украинския транзит. Завършиха зле..."

Това написа председателят на комисията по международните работи в Държавната дума на Русия Алексей Пушков в официалния си профил в социалната мрежа Twitter.

На 1 декември руският президент Владимир Путин обяви в Турция, че Русия спира реализацията на проекта заради отказа на България. Няма да има връщане към газопровода „Южен поток“, проектът е спрян, потвърди директорът на „Газпром“ Алексей Милер, който придружи Путин в Анкара. Там руският президент заяви още, че Русия е готова да построи още един тръбопровод за обезпечаване на потребностите на Турция.

Днешната неприятна ситуация е в резултат на действията на правителството на Пламен Орешарски, категоричен бе служебният енергиен министър Васил Щонов, който коментира темата "Южен поток" пред bTV тази сутрин.

Той припомни, че замразяването на действията по проекта от българска страна стана след писмото на Орешарски до Министерски съвет от 31 юли 2014, в което се казва, че във връзка с наказателната процедура от ЕК срещу България се прекратяват всякакви по-нататъшни действия по проекта и България ще се въздържа от сключването на нови споразумения. Така той напълно отхвърли обвинението, че спирането на "Южен поток" е станало заради действията на служебното правителство.

Щонов бе категоричен, че според сключените до този момент договори проектът е бил неизгоден за България и изгоден за Русия. Той опроверга и твърденията на премиера Борисов, че договорите по проекта били тайна и че не било ясно каква щяла да е печалбата за България.

"Чел съм всички договори, включително проектодоговора за транзитните такси, който все още не е сключен. Основните договори са 4 - акционерно споразумение между "Газпром" и БЕХ, които правят проектната компания; договор за приходите, т.е. за транзитните такси; договор за разходите, тоест колко ще струва този проект на компанията, която е 50% БЕХ и 50% "Газпром" и капиталово споразумение, на базата на което БЕХ взема 600 млн. евро заем от "Газпром".

Годишната ни печалба от транзитните такси щеше да е 54 милиона евро, след като се плати заемът, а това е много малко за България - "Южен поток" би могъл да носи 6 пъти по-висока печалба. Естествено, че това е изгодно за Русия - вместо да плаща скъпо на Украйна, плаща малко на нас", категоричен бе той. 

"Много хора биха казали "Защо да не ги вземем" тези 54 милиона. Истината е, че това е невъзможно, проектът не може да се реализира, докато има неразбирателство между Русия и ЕС дали той да стане в съответствие с третия енергиен пакет или не. Начинът да се реализира е да се разберат Русия и Европа", подчерта той.

Според вицепремиер Томислав Дончев нереализацията на проекта означава загуба за България.

„Самото строителство би се отразило положително на България. Не искам да правя анализ за сметка на руската страна, но второ трасе на „Син поток“ би имало съвсем различни цели. Имаше проблеми в предходните дни относно осигуряването на цялата документация, свързана с проекта и това изцяло беше проблем на министър Петкова. Но вярвам, че това ще се реши до дни. Кой е спрял проекта е несериозен въпрос, защото има поредица от писма, както от министър Стойнев, така и от премиера Орешарски“, каза Дончев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

05.12 2014 в 22:22

Само две думи ще ви кажа-Пушков бил чел споразуменията между БЕХ и Газпром...Газпром щял да даде заем на БЕХ в размер на 600 милиона евро,а печалба ще имаме само от транзитни такси и тя щяла да бъде54 милиона евро на година,ама след като си изплатим на Газпром заема от 600 милиона евро за построяването на южен поток..."Трай коньо за зелена трева"...

05.12 2014 в 12:02

препоръчал ни е да 'си хапем лактите'. Зарад такива в България русофобите се повече от русофилите само 5 години след Освобождението..

04.12 2014 в 18:15

Урунгела на снимката човек ли е? По ми прилича на руснак.

04.12 2014 в 16:25

Хъм... стопляне на крайниците... жените като родят по веднъж и тоя им проблем се оправя от самосебе си. Обръща им се хормоналната настройка така да се каже, на монтьорски език специално за онова недоносче безпаметно - колата все едно е минала разработката от 5-10К км и вече е фурия, колкото повече настъпваш толкова повече пали асфалта.

Абе вие тука МСАФ (мили соросоидално-анални фисури), го обърнахте на клуб "Здраве" бе! За какво ви плащат? Я три-четири, започвайте да плюете злобно.
Я да чуем как са се минали руснаците като са спрели ЮП, който до вчера обяснявахте колко неизгоден бил. Айде не се отклонявайте от темата.
Айде че идва Козло-ХЛЪЦ.

04.12 2014 в 16:09

Това хубаво,чесънче, ама хайде и аз да те попитам: коя е тази втора тръба която отговаря на условията на третия пакет? защото "Северен поток" със сигурност не е - там тече само и единствено руска газ. И хайде по-простичко - посочи ми един газопровод в СВЕТА, който да отговаря на тези условия? Няма такъв филм пич, няма луд, който да вкара 50млрд. в тръба и сульо/който му е и КОНКУРЕНТ/ да може да прекарва същия продукт по това трасе на естествено по-ниска цена, защото не е вкарал инвестиция от 50млрд. Чт ли си? По-малоумна клауза в какъвто и да е договор едва ли може да има и няма и няма и да има инвеститор, който да я изпълни.
А по въпроса с евентуалната българска газ от Черно море, спокойно можеше да се включи като клауза и руснаците щяха да се навият.

04.12 2014 в 14:05

donmikele, специално за теб дообяснявам: ЕС и България имат интерес от диверсификация на трасетата и диверсификация на доставчиците, за да бъдат в състояние да договарят по-добри условия за доставка. В тази връзка ЕС е приел пакет от мерки, който изисква 50% от капацитета на всяка тръба да бъде осигурен за алтернативни доставчици. Русия отказва да се съобрази с това изискване за ЮП, а в същото време се съгласява за другата европейска тръба. Питай в Москва защо е този двоен стандарт. За да приземим темата към българското и антибългарското, ако България разработи своето находище в Черно Море, по коя тръба ще продава? Според условията на ЮП налагани от Россия, ще трябва ти да го носиш с кофите или да похарчиш двойни пари за още един газопровод(да си имаш два). Според условията поставени от ЕС, България би го продавала през ЮП. Е, кой мисли за България и кой е подлога на Россия? Отговор: чесън е патриот и мисли за България, donmikele, понеже знам, че си вярва, е само заблудена жертва на руската пропаганда. Еми обясних ти. Кой разбрал, разбрал.

04.12 2014 в 13:34

Г-жо Станчева,благодаря за професионално поднесената изчерпателна информация по повод заболяването на това недоразумение Кънчо Путката.Епикризата и анамнезата са ясни.Но аз предлагам вместо лечение без резултат и с цел да не натоварваме безмислено Здравната каса,да минем директно към евтаназия.Така се постъпва с гнидите

04.12 2014 в 13:20

Гингко Билобата е не толкова за подобряване на паметта ,колкото стопля студените крайници-така че тя често се изписва и на млади жени с този често срещан проблем при тях.
Само пояснявам!

04.12 2014 в 12:49

Мило пий си редовно гинкобилоба-та редовно. Не съм Ениджаварданското слънце да огрявам навсякъде и да следя къде точно си се сетила да адресираш нещо към мен. Мислех че ме обичаш повече... ;)
Колкото до укро-нафно-газ сме водили 2 пъти спор и към днешна дата въпросът ми е - Колко % останаха украинска собственост (държавна) от тази тази компания?

А ето и точните думички на Володя. Не за друго, за да престанат със спекулациите. Човека каза дословно "400млн евро на година транзитни такси" и още "България не се държи като суверенна държава"...
Абе чуйте го, стига преразкази по картинка:

http://youtu.be/hXR9u39lr1I

шлякан, ти кво завиждаш и гледаш да се отъркаш у кака белким ти пусне ли? няма да те огрее чекиджио, не. Кака може и да е заблудена по разни дс-доносници, но не е проста!ПП. Мило, използвах "кака" от гледна точка на неговата незряла възраст. Знаеш ги поколението "връстници" на демокрацията... Иначе на мен няма как да си ми кака.
:))))))))))))

04.12 2014 в 12:37

Памет,
разбирам, че момчето страда от синдрома на Турет- неврологично заболяване, при което пациентът страда от множество двигателни и речеви тикове, които се появяват в детството и периодично се променят. В миналото синдромът е бил свързван предимно с неволните ругатни и неуместните коментари, които страдащите от него произнасят натрапчиво. Този симптом обаче се открива само в малка част от боледуващите. Интелектът и физическото здраве остават незасегнати.
Лечението се изразява в овладяване на най-проблемните тикове чрез психотерапия и поведенчески тренировки.